Preminuo slikar Vladimir Veličković, jedan od najistaknutijih srpskih slikara, akademik i počasni doktor Univerziteta u Kragujevcu

Jedan od najeminentnijih slikara na ovim prostorima, Vladimir Veličković, preminuo je prošle noći u Splitu u 85. godini života.

Rođen je u Beogradu 11. avgusta 1935. godine. Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Prvu izložbu imao je sa 16 godina, kada se 1951. godine prijavio na konkurs u paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine. Od 1962. do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu. Seli se u Pariz 1966. godine. Za profesora na fakultetu École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu izabran je 1983. godine i na tom mestu ostaje do 2000. Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres. Izložbe priređuje od 1951. godine. Izlagao je u većem broju zemalja Evrope i Amerike.

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti (Académie des beaux-arts) u odeljenju za slikarstvo. Jedan je od deset akademika ovog odeljenja, na poziciji br. 7 koja ima istoriju dugu dva veka.

Dana 2. novembra 2006. promovisan je za počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.

Da bi pomogao mladim umetnicima u Srbiji, osnovao je fondaciju „Vladimir Veličković za crtež”, koja dodeljuje nagrade najboljim mladim umetnicima iz oblasti likovne umetnosti.

Preminuo je 29. avgusta u splitskoj bolnici. Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.