Koncert Aleksandre Radenković i Milice Tanasković u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u petak, 13. novembra 2015. godine, u 19 sati nastupiće klavirski duo Aleksandra Radenković i Milica Tanasković

U Univerzitetskoj galeriji, u petak 13. novembra 2015. godine u 19 sati, nastupiće klavirski duo Aleksandra Radenković i Milica Tanasković. Puglika će čuti kompozicije Mocarta, Pulanka, Bramsa i Sen-Sensa u izvođenju dve sjajne pijanistkinje iza kojih je veliki broj solističkih koncerata i nagrada.

 

Aleksandra Radenković je rođena 1963. g. u Kragujevcu. Nižu i srednju Muzičku školu je završila u Kragujevcu, u klasi prof. Valerija Sigaljeviča i  Jokut Mihailović. Klavirski odsek na FMU u Beogradu upisuje 1980. g. gde je je studirala u klasi prof. Zore Mihajlović i  Igora Laska. Magistarske studije iz klavira završava 1987. g. u klasi prof. Arbo Valdme. Dobitnik je nagrade Univertziteta umetnosti u Beogradu za najboljeg studenta klavirskog odseka 1983. i 1984. godine. Takođe je dobitnik specijalnog priznanja Univerziteta umetnosti iz Fonda ''Emil Hajek'' 1985. g. za najperspektivnijeg mladog pijanistu.

Tokom školovanja, redovno je učestvovala na republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade. Pobednik  je Republičkog takmičenja studenata klavira 1982, i dobitnik prve nagrade na Takmičenju iz solfeđa u Ljubljani iste godine.

Prvi solistički koncert je održala u svojoj petnaestoj godini. Kao solista i kamerni muzičar koncertirala je u Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Beogradu, Kraljevu, Grožnjanu i Varaždinu. Snimala je za Radio Beograd i Radio Zagreb i u dva navrata nastupala sa Beogradskom filharmonijom.

Od 1984.g. je radila kao prof. klavira u Muzičkoj školi u Kragujevcu, a od 1999.g. i kao stručni saradnik za klavir na Nastavnom odeljenju FMU iz Beograda u Kragujevcu. Sada je docent za predmet Klavirska muzika na FILUM-u u Kragujevcu. Kao profesor Srednje muzičke škole odškolovala je više učenika koji su nastavili studije klavira u zemlji i inostranstvu. Pedagoški rad na FILUM-u krunisan je visokim plasmanima studenata na Međunarodnom takmičenju komplementarnog klavira u Nišu, Kragujevcu, kao i u Sremskoj Mitrovici.  Na Katedri za klavir predaje i predmet Umetnost izvođaštva od 2012. g, tako da je svoje umetničko angažovanje proširila i na stručno-publicističku delatnost.

Sa koleginicom Milicom Tanasković sarađuje u klavirskom duu od kraja 2014. g. Do sada su nastupale u Kragujevcu, Kruševcu i Beogradu.

 

Milica Tanasković rođena je 1981. godine u Pančevu. Na FMU u Beogradu završila je studije klavira u klasi prof. Marije Đukić, a studije čembala u klasi prof. Zorice Ćetković.

Specijalističke studije iz kamerne muzike završila je u klasi prof. Uroša Pešića, a doktorske studije iz kamerne muzike pod mentorstvom dr. umetnosti doc. Dejana Subotića, na istom fakultetu.

Pohađala je brojne master-kurseve za klavir i čembalo kod afirmisanih domaćih i stranih umetnika kao što su Sergej Dorenjski, Jegor Čugajev, Pavel Nersesjan, Iget Drajfuz, Egon Mihajlović, Olivera Đurđević, Jurij Kot, Marija Lujza Baldasari....

Za solo izvođenja i u okviru kamernih sastava osvojila je veći broj nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima.

Održala je veliki broj solističkih  i koncerata kamerne muzike u zemlji i inostranstvu (Italija, Švajcarska, Grčka, Mađarska, Crna Gora, Makedonija, Libija...). Njen solistički koncert u italijanskom kulturnom centru u Tripoliju ostaće zabeležen kao prvi koncert srpskog pijaniste na tlu Afrike.

Učestvovala je na tribinama moderne umetničke muzike i na manifestacijama kao što su BEMUS, OKTOH, „Čelo fest“, „Basomanija“...

 Učestvovala je kao član u orkestru FMU u Beogradu, i kao gostujući član Beogradske filharmonije, »Schlesinger orchestra«, beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran“, kamernog orkestra „Mokranjac“, „Zemunskog kamernog orkestra“. Pri tom je sarađivala sa imenima kao što su Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dmitrij i Aleksandar Sitkovecki, Čarls Zahari Bornhštajn, Miloš Petrović...                                                

Solistički je nastupala sa kamernim orkestrom „Mokranjac“, sa orkestrom FILUM-a i »Schlesinger orchestra«.

Snimala je za radio i televiziju.

Na I međunarodnom takmičenju „Beogradski pobednik 2005“ bila je jedini pijanista kome je za stvaralačko učešće dodeljeno priznanje Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji i Crnoj Gori, „Ruski dom u Beogradu“.

Radi kao samostalni umetnički saradnik na Odseku za gudače na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i sa studentima i  kolegama ostvaruje veliki broj koncerata. Uporedo sa ovim radom održava i svoju solističku karijeru.


Foto galerija: