ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ЦЕНТРЕ ИЗВРСНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Председник Републике Србије господин Томислав Николић положио је 25. јануара 2016. године камен темељац за Центре изврсности Универзитета у Крагујевцу.

Председник Републике Србије господин Томислав Николић положио је 25. јануара 2016. године камен темељац за Центре изврсности Универзитета у Крагујевцу у присуству ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојше Арсенијевића, градоначелника Крагујевца Радомира Николића, представника стручне и научне јавности Србије, представника академске заједнице, ректора државних Универзитета у Србији, декана факултета медицинских наука, професора, студената и запослених на Универзитету у Крагујевцу.

Председник Републике положио је капсулу са поруком у темељ Центара изврсности, у друштву будућих истраживача у овом Центру - Ивана Срејовића, студента треће године докторских студија на изборном подручју Експериментална и примењена физиологија са спортском медицином и Бојане Стојановић, студенткиње треће године докторских студија на изборном подручју Имунологија, инфекција и инфламација.

Председник Николић је у својој поруци написао: Што човек започне, нека Бог не оспори.

Обративши се присутнима, председник је истакао да ће се у Центру за матичне ћелије и Банци матичних ћелија чувати генетске каректеристике српског народа и да ће значај овога што данас радимо осетити генерације које долазе.

Присутнима се обратио и потписник Уговора о изградњи Центара изврсности, проф. др Слободан Арсенијевић, претходни ректор Универзитета у Крагујевцу за време чијег мандата је започет пројекат изградње Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу.

„Пут до полагања камена темељца био је дуг: од 2009. године и идеје тадашњег декана Факултета медицинских наука, проф. др Небојше Арсенијевића, и професора Миодрага Стојковића до данас прошли смо много тога. Уз свесрдну подршку председника Републике, дошли смо до овога чему присуствујемо данас. Поносан сам јер ће Центри изврсности бити један од темеља модерне Србије“ - истакао је професор Арсенијевић.

Епископ шумадијски Господин Јован обавио је службу освећења камена темељца.

Изградњом Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу, и у оквиру њега изграђеним и опремљеним истраживачким центрима и то:

  • Центром за истраживање матичних ћелија;
  • Центром за молекулска и целуларна истраживања;
  • Центром за фармацеутска и фармаколошка истраживања;
  • Центром за функционално истраживање;
  • Центром за морфолошка истраживања;
  • Центром за клиничка и епидемиолошка истраживања;
  • Центром за истраживање у стоматологији;
  • Вивариумом и
  • Банком за матичне ћелије.

Република Србија први пут ствара услове чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија својих грађана - на својој територији са својим кадровима у установи чији је оснивач.

Изградња Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу представља стратешки искорак у очувању националног интереса, којим ће бити омогућен мултидисциплинарни научноистраживачки рад, повезивање различитих научних дисциплина (медицине, биомедицине, биологије, хемије, техничких и инжењерских наука, биомедицинског инжењеринга), међусобно повезивање не само истраживача из различитих области, већ и научних и других установа чијем ће развоју Центри обезбеђивати логистичку помоћ и подршку.

Објекат Центара изврсности је укупне површине до 11.500м² и гради се из средстава кредита Европске инвестиционе банке у непосредној близини зграде Ректората Универзитета у Крагујевцу. Укупна вредност инвестиције за изградњу и опремање Центара изврсности износи 14 милиона евра. Град Крагујевац учествује у суфинансирању изградње Објекта у укупном износу од 40 милиона динара. Рок за завршетак радова је април 2017. године.


Фото галерија: