POLOŽEN KAMEN TEMELjAC ZA CENTRE IZVRSNOSTI UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić položio je 25. januara 2016. godine kamen temeljac za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu.

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić položio je 25. januara 2016. godine kamen temeljac za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu u prisustvu rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojše Arsenijevića, gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, predstavnika stručne i naučne javnosti Srbije, predstavnika akademske zajednice, rektora državnih Univerziteta u Srbiji, dekana fakulteta medicinskih nauka, profesora, studenata i zaposlenih na Univerzitetu u Kragujevcu.

Predsednik Republike položio je kapsulu sa porukom u temelj Centara izvrsnosti, u društvu budućih istraživača u ovom Centru - Ivana Srejovića, studenta treće godine doktorskih studija na izbornom području Eksperimentalna i primenjena fiziologija sa sportskom medicinom i Bojane Stojanović, studentkinje treće godine doktorskih studija na izbornom području Imunologija, infekcija i inflamacija.

Predsednik Nikolić je u svojoj poruci napisao: Što čovek započne, neka Bog ne ospori.

Obrativši se prisutnima, predsednik je istakao da će se u Centru za matične ćelije i Banci matičnih ćelija čuvati genetske karekteristike srpskog naroda i da će značaj ovoga što danas radimo osetiti generacije koje dolaze.

Prisutnima se obratio i potpisnik Ugovora o izgradnji Centara izvrsnosti, prof. dr Slobodan Arsenijević, prethodni rektor Univerziteta u Kragujevcu za vreme čijeg mandata je započet projekat izgradnje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu.

„Put do polaganja kamena temeljca bio je dug: od 2009. godine i ideje tadašnjeg dekana Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Nebojše Arsenijevića, i profesora Miodraga Stojkovića do danas prošli smo mnogo toga. Uz svesrdnu podršku predsednika Republike, došli smo do ovoga čemu prisustvujemo danas. Ponosan sam jer će Centri izvrsnosti biti jedan od temelja moderne Srbije“ - istakao je profesor Arsenijević.

Episkop šumadijski Gospodin Jovan obavio je službu osvećenja kamena temeljca.

Izgradnjom Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, i u okviru njega izgrađenim i opremljenim istraživačkim centrima i to:

  • Centrom za istraživanje matičnih ćelija;
  • Centrom za molekulska i celularna istraživanja;
  • Centrom za farmaceutska i farmakološka istraživanja;
  • Centrom za funkcionalno istraživanje;
  • Centrom za morfološka istraživanja;
  • Centrom za klinička i epidemiološka istraživanja;
  • Centrom za istraživanje u stomatologiji;
  • Vivariumom i
  • Bankom za matične ćelije.

Republika Srbija prvi put stvara uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana - na svojoj teritoriji sa svojim kadrovima u ustanovi čiji je osnivač.

Izgradnja Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu predstavlja strateški iskorak u očuvanju nacionalnog interesa, kojim će biti omogućen multidisciplinarni naučnoistraživački rad, povezivanje različitih naučnih disciplina (medicine, biomedicine, biologije, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka, biomedicinskog inženjeringa), međusobno povezivanje ne samo istraživača iz različitih oblasti, već i naučnih i drugih ustanova čijem će razvoju Centri obezbeđivati logističku pomoć i podršku.

Objekat Centara izvrsnosti je ukupne površine do 11.500m² i gradi se iz sredstava kredita Evropske investicione banke u neposrednoj blizini zgrade Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Ukupna vrednost investicije za izgradnju i opremanje Centara izvrsnosti iznosi 14 miliona evra. Grad Kragujevac učestvuje u sufinansiranju izgradnje Objekta u ukupnom iznosu od 40 miliona dinara. Rok za završetak radova je april 2017. godine.


Foto galerija: