Обележен Дан свесловенске писмености

Универзитет у Крагујевцу обележио је Дан свесловенске писмености са темом Ко може на води беседу написати?, 25. маја 2016. године

У оквиру програма обележавања 40 година постојања Универзитета у Крагујевцу, 25. маја 2015. године у Универзитетској галерији обележен је Дан свесловенске писмености са темом Ко може на води беседу написати?

Програм обележавања Дана свесловенске писмености, обухватио је различите поетско-прозно-есејистичке и музичке изведбе наставника, сарадника и студената Универзитета у Крагујевцу. Учесницима програма и публици, у име ректорског колегијума Универзитета у Крагујевцу, обратио се проректор за науку проф. др Драган Бошковић. Програму су присуствовали почасни конзул Белорусије у Србији господин Зоран Вуловић, чланови ректорског колегијума, декани, професори и студенти факултета Универзитета у Крагујевцу.

О постанку српске графије и правописа говорила је Тамара Лутовац, асистент Филолошко-уметничког факултета. Студенткиње Славица Николић и Јелена Жарковић читале су дела српског књижевника Миодрага Павловића „Балкански путопис“ и „Словенска браћа“. Љубица Зекић, студенткиња Филолошко-уметничког факултета представила нам је рад „Три прста оловке“, асистент Ђорђе Радовановић рад Јован Цвијић о Јужним Словенима: „Шумадијски варијетет динарског типа“, асистенткиње Александра Матић и Јелена Тодоровић говориле су поезију Ивана В. Лалића - песму „Шапат Јована Дамаскина“, док је студент Ђорђе Ђурђевић рецитовао „Ноћ скупља вијека“ Петра II Петровића Његоша.

Програм је обогатила композиција Јосипа Славенског (Песма и игра за две виолине и клавир), коју су извеле Милица Орлић (виолина), Милица Ђуровић (виолина) и Јована Јовановић (клавир) - студенти Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.


Фото галерија: