Otvorena izložba "Kragujevac i okolina u dokumentima Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve 1836-1865"

U Univerzitetskoj galeriji, u utorak, 25. oktobra 2016. godine otvorena je izložba Arhiva Srpske Pravoslavne crkve, povodom obeležavanja 40 godina postojanja Univerziteta u Kragujevcu.

Akademska i arhivistička tradicija sustekle su se u izložbi  "Kragujevac i okolina u dokumentima Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve 1836-1865", kojom se simbolički obeležava 40 godina postojanja Univerziteta u Kragujevcu i istovremeno dokumentuje period stvaranja moderne srpske države. Ali, postavljanje ovakve izložbe ne treba sagledavati samo u smislu obeležavanja jubileja. Njen značaj prevazilazi njen povod, naročito ako imamo na umu da se prvi put prezentuju javnosti dokumenta koja su nepobitna svedočanstva o istoriji Crkve, o kulturno-istorijskim prilikama uopšte, o političkim dešavanjima, kao i onome što danas nazivamo istorijom privatnog života. Ističemo da je značaj ove izložbe osobito bitan, imamo li na umu vreme u kom živimo. A u ovim smutnim vremenima često se javlja zapitanost ko smo i šta smo. Kom i kakvom narodu pripadamo. Iz našeg nepoznavanja istorijskih činjenica, iz našeg nepoznavanja arhivske građe, i iz našeg nepoznavanja prošlosti, nužno se javlja i naša nesigurnost u sebe same, kao i strah od Drugog i tuđeg.

Na ovoj izložbi po prvi put javnosti su prezentovani dokumenti crkvene provinijencije koji svedoče o stvaranju moderne srpske države i napora da crkvena uprava u Kneževini Srbiji bude zasnovana i sprovođena u duhu crkvenih kanona. Izabrani dokumenti su od naročitog značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, i kao takvi omogućavaju obogaćivanje znanja o prošlosti srpske države i srpskog drušva. U pitanju su autentična svedočanstva iz oblasti istorije Crkve, istorije građanskog društva, sudstva, zdravstva, političkog života i istorije privatnog života.

Autori izložbe i kataloga su Miloš Matijević, prof. dr Maja Anđelković i Radovan Pilipović.

Na otvaranju izložbe govorili su rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević, profesor Filološko-umetničkog fakulteta dr Maja Anđelković i direktor Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve gospodin Radovan Pilipović. Izložbu je otvorio Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan.

Otvaranju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca, gospodin Radomir Nikolić, crkveni velikodostojnici, predstavnici institucija kulture, profesori, studenti i zaposleni na Univerzitetu u Kragujevcu.

Posetioci Univerzitetske galerije izložbu mogu pogledati do 20. novembra 2016. godine.


Foto galerija: