Održan koncert „Boje moje duše“ u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji 10. novembra 2016. godine održan je solistički koncert Lidije Jevremović Sofije

Solistički koncert „Boje moje duše“ Lidije Jevremović Sofije (sopran) održan je u četvrtak, 10. novembra 2016. godine sa početkom u 19 časova u Univerzitetskoj galeriji.

Uz klavirsku saradnju Bojane i Tijane Stanković, posetioci koncerta mogli su  čuti dela Musorgskog, Čajkovskog, Ravela i Despića.

Lidija Jevremović–Sofija je rođena u Kruševcu gde je završila Gimnaziju. Osnovno muzičko obrazovanje solo pevača stekla je u MŠ „Stanislav Binički“  u Beogradu a srednje u MŠ „Jovan Bandur“ u Pančevu.  Diplomirala je i magistrirala kao stipendista  FMU u Beogradu, u  klasi prof. Radmile Bakočević. 

            Nastupala je, pored ostalih,  sa Simfonijskim orkestrom RTS, Filharmonijom Doma vojske – Beograd, orkestrom Muzičke škole u Kragujevcu, sa dirigentima poput, A. Šureva, D. Matić-Marović i B. Suđića.  Imala je veliki broj nastupa u kamernim ansamblima i kao solista u horovima. Ostvarila je uspešnu saradnju sa kompozitorima: D. Maksimovićem, G. Maksimovićem, Z. Vaudom, J. Bošnjakom, M. Aranđelovićem-Rasinskim, M. Vesić. Kroz bogatu solističku koncertnu aktivnost i nastupe u ansamblima, u svim većim gradovima Srbije, koncertno je izvodila  vrhunska dela vokalne literature: Mocarta, Lista, Malera, Rahmanjinova, Čajkovskog, Štrausa, Despića,  kao i arije  vodećih sopranskih  uloga iz opera: “Trubadur”, “Toska”, “Mimi”, “Madam Baterflaj”, “Rigoleto”, «Evgenije Onjegin».

Održala je 15 solističkih koncerata različitih stilskih epoha i nastupila kao solista u premijernom izvođenju oratorijuma „Knjiga o Jovu“, Jugoslava Bošnjaka, sa horom i orkestrom RTS-a i dirigentom, Bojanom Suđićem, decembra 2012. na Kolarcu. Dodeljena joj je uloga kneginje Milice, glavnog ženskog lika  u premijeri opere „Obretenje Lazarevo“ – Miroljuba Aranđelovića-Rasinskog,  izvedene  u Kruševcu, juna 2015. godine.

Pored Srbije i Crne Gore, gostovala je u  Čikagu (Haris Teatar), Detroitu, Indijanopolisu, Parizu, Pragu, Volosu, Karlovim Varima, Zagrebu, Bijeljini, Višegradu, Ohridu...

Snimala je za Jugoton autorsku muziku na tekstove poznatih pesnika Jugoslavije, radila je muziku i snimala za pozorišne predstave, kao i CD i DVD izdanja sa koncerata u Galeriji fresaka u Beogradu i sa gostovanja u inostranstvu. Snimala je u beogradskim studijima muziku mladih kompozitora, studenata FMU u Beograda, za sopran, gudački kvintet i klavir, cikluse pesama za glas i klavir, kao i kompozicije  za sopran i orkestar.

Usavršavala se na majstorskim radionicama Radmile Smiljanić, Davida Bižića, Marijane Mijanović, Darine Takove, Katrin Hataja, Dženifer Larmor, Đorđa Nešića.

Organizovala je i učestvovala u radu Master klasa Ksenije Lukić (Berlin), 2016. godine.

Inicijator je i organizator  zajedničkih projekata profesora i najuspešnijih učenika  Odseka solo pevanja od kojih se izdvaja rad na operi  P.I.Čajkovskog „Evgenije Onjegin“ (2014.) gde se, pored organizacije, bavila adaptacijom teksta, režijom, scenografijom, radom sa učenicima- solistima i nastupila u ulozi Tatjane.

Nagrađivana je, kako za postignute rezultate u pedagogiji tako i za veliki doprinos u kulturi. Rad u pedagogiji kruniše nagradama koje njeni učenici osvajaju na takmičenjima kao i uspešnim koncertima najtalentovanijih mladih pevača koje priprema da iz školskih klupa odmah krenu na veliku opersku scenu.

Dobitnik je visokog priznanja KPZ Srbije, 2005., za izuzetan doprinos kulturi, Nagradu FMU –Beograd iz Fonda “Aleksandra Trifunovića”, 2002, Vidovdanske nagrade Grada Kruševca iz Fonda za talente, za postignute rezultate u pedagogiji. Njeni učenici i kamerni ansambli osvajaju najviše plasmane na republičkom takmičenju, međunarodnim takmičenjima: «Bruna Špiler» u Herceg Novom, «Obzorje na Tisi»  u N.Bečeju, “Nikola Cvejić” u Rumi, “Lazar Jovanović” u Beogradu, Festivalu muzičkih škola Srbije  kao i na takmičenjima solo pevača u Mladenovcu, Pančevu, Aranđelovcu i Ubu.

Učestvovala je u radu žirija na: Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Užicu (2014.), Takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“ -  Beograd (2012.), Festivalu solo pesme u Aranđelovcu (2010.), takmičenju mladih talenata „Mita Topalović“ – Pančevo (2011 i  2012.),  Festivalu solo pevača u Ubu, (2005.) i Susretima omladine domova učenika srednjih škola Republike Srbije, (2000.)

Kao muzički urednik a potom i upravnik KPZ Kruševac i direktor KC Kruševac (2004-2008), organizovala je veliki broj koncerata, manifestacija, savetovanja, takmičenja,  omogućila formiranje Muzičke produkcije, pokrenula ideju operskog studija i bila direktor međunarodnog Festivala «Zlatna kaciga».  Pisala je za časopis  «Putevi kulture». U istom periodu je radila i kao honorarni profesor solo pevanja u MŠ «Stevan Hristić» u Kruševcu, vodila etno grupu «Bela vila» i dečiji hor «Maštarije» pri Kulturnom centru Kruševac.

Preko dve decenije je solista i vokalni saradnik  Mešovitog hora  “Sv. Knez Lazar“ iz Kruševca koji je dobitnik brojnih najviših priznanja i nagrada.  Iz te saradnje su nastala 4 CD izdanja.

Posebno mesto u njenom pedagoškom stvaranju i duhovnom uzrastanju zauzima rad sa sestrinstvima manastira Žiča kao i Piperi i Rustovo u Crnoj Gori.

Trenutno je zaposlena u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ kao profesor solo pevanja i kamerne muzike.

Član je Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije,  Internacionalne asocijacije vokalnih pedagoga EVTA i UVPS, Udruženja vokalnih pedagoga Srbije.

 


Foto galerija: