Одржан концерт Јоване Радовановић и Филипа Томића

У Универзитетској галерији у уторак 22. новембра 2016. године наступила је пијанисткиња Јована Радовановић и виолончелиста Филип Томић.

У наставку концертне сезоне у Универзитетској галерији у Крагујевцу, одржан је концерт Јоване Радовановић и Филипа Томића.

На програму су биле композиције С.Прокофјева и С.Рахмањинова

Јована Радовановић рођена је у Крагујевцу 1985. године. У родном граду је стекла основно и средње музичко образовање у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у класи професорке Наталије Томић.

Образовање наставља на Националној Музичкој Академији Украјине „П.И.Чајковски“ у Кијеву у класи ванредног професора Јурија Кота које завршава 2007. године са највишим оценама. Исте године уписује мастер студије и завршава их 2008. године. Од стручне комисије Националне Музичке Академије Украјине добија препоруку за уписивање највишег степена студија за извођачке уметности - клавир, које је 2011. године и завршила. Своје професионално свирачко усавршавање наставља у октобру 2014. године када уписује докторске студије у области камерне музике на Факултету музичких уметности у Београду, у класи професорке Зорице Ћетковић.

Добитница је значајних награда на бројним домаћим и интернационалним такмичењима у Србији и иностранству (Италија, Швајцарска) у солистичким категоријама и као члан камерних ансамбала. Сарађивала је са признатим и еминентним пијанистима и музичким педагозима као што су: Јуриј Кот (Украјина), Валериј Сигаљевич (Француска), Ирина Алексејчук (Украјина), Жења Аубакирова (Казахстан), Иван Кучер (Украјина). Уметничку каријеру активно гради како на простору Србије тако и у иностранству. Наступала је у Македонији, Украјини, Француској, Белгији, Луксембургу, Немачкој, Кипру, Швајцарској, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Наступала је са оркестром „Уједињени гудачи Србије“ и солистом Матејом Маринковићем-виолина, као и на фестивалу „Musica Sete 2013“ у Француској са rchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London и са солистом Љубишом Јовановићем-флаута, под диригентском палицом Франц Фонтцоуберте (Француска).

Педагошку каријеру је започела 2008. године у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу где је током шест година са ученицима остварила завидне резултате на републичким и међународним такмичењима (око 50 награда, углавном специјалних и првих). Педагошку делатност од 2010. године шири и наставља на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу где сада предаје у звању доцента за ужу уметничку област Клавир.

Филип Томић рођен је 1992.године у Крагујевцу и већ са 4 године започиње своје школовање у музичкој школи у родном граду. Своје основно и средње музичко образовање стекао је у класи професора Боже Сарамандића, код кога завршава нижу са 11, односно средњу музичку школу са 15 година (2007). Наредне две године проводи у Москви где је  похађао Академски музички колеџ при Московском конзерваторијуму. Од 2009. до 2012. године студирао је на Конзерваторуијуму у Москви у класи професора Алексеја Селезњова. Од октобра 2012. наставља студије на Високој школи за музику и игру у Келну, где је завршио своје мастер студије. Истовремено завршава и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду у класи Марка Милетића. Тренутно је студент докторских студија на Високој школи за музику у Детмолду, у класи Ксеније Јанковић и мастер студија за камерну музику на Универзитету за уметност у Есену, у класи Адреаса Рајнера.

У  музичкој школи од првих  дана  показује натпросечну надареност која  је,  захваљујући стручности и пожртвовању његових професора успешно развијана. О томе најбоље сведоче његови резултати на такмичењима за младе челисте. Поред бројних награда на домаћим такмичењима, запажене резултате остварио  је  и на међународним такмичењима у Кијеву (Украјина, такмичење Пољанског), Лицену (Аустрија), Поречу (Хрватска, такмичење Јанигро), Вирпалоти (Мађарска, такмичење Попера), Београду (Србија, такмичење Jeunesses Musicales competition - Belgrade) Кастелфранку (Италија, такмичење Канети) и у Трсту (Италија, такмичење Ars nova) где је као победник наступао саоркестром Алпе Адрија. У фебруару 2011. године награђен је првом наградом на такмичењу American Protégé (Њујорк, САД).

Похађао је мајсторске курсеве код профеосра Ивана Кучера (Украјина), Давида Гриигорјана (Русија/Немчка), Давида Тонхе (Русија),  Тилмана Вика (Немачка), Узи Визела (Израел), Азиера Поло (Шпанија),  Сузан  Рибицки-Варга  (Швајцарска),  Мајнхарда Холера (Аустрија),  Михала Дмоховског (Пољска/Шпанија) и Марије Клигел (Немачка). По позиву је учествовао у раду Омладинског музичког кампа Нова имена у Суздаљу (Русија, 2007),  Кипарског омладинског симфонијског оркестра (Кипар, 2008), Интернационалног кампа камерне музике Koluvio у Минхену (Немачка, 2009). Као стипендиста шпанске владе учествовао је на Семинару шпанске музике у Сантјагу де Компостели (Шпанија, 2010).

Поред  низа концерата у Србији и Русији,  наступао  је  у  свим већим европским градовима као што су Париз, Беч, Брисел, Луксембург, Праг, Брно, Минхен, Инголштат, Харков, Пловдив, али и у Сеулу. Учествовао је на фестивалима Дани музике у  Херцег Новом, Барски љетопис у Бару,  Akordeon fest на Цетињу,  ОКТОХ у Крагујевцу, Euro-Med Youth Music Expo фестивалу у Лимасолу (Кипар) и фестивалу Arsa Longa у Београду. Сарађивао је са оркестром опере из Хо Ши Минуа (Вијетнам), где је наступао као солиста 2012. године. Наступао је на светским музичким сценама, као што су Carnegie Hall (Њујорк), Konzerthaus (Берлин), Херкулес (Минхен), Илија Милосављевић Коларац (Београд), Beethovenhalle (Бон), Glocke (Бремен) итд.

Као камерни музичар сарађује са уметницима из Финске, Грчке, Чешке, Немачке, Украјине, Русије, Кореје и редовно приређује концерте како у земљи, тако и у иностранству.  Сарађује и са младим композиторима из Србије и Русије, премијерно изводећи њихова дела.

 


Фото галерија: