Održan koncert Jovane Radovanović i Filipa Tomića

U Univerzitetskoj galeriji u utorak 22. novembra 2016. godine nastupila je pijanistkinja Jovana Radovanović i violončelista Filip Tomić.

U nastavku koncertne sezone u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, održan je koncert Jovane Radovanović i Filipa Tomića.

Na programu su bile kompozicije S.Prokofjeva i S.Rahmanjinova

Jovana Radovanović rođena je u Kragujevcu 1985. godine. U rodnom gradu je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u klasi profesorke Natalije Tomić.

Obrazovanje nastavlja na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji Ukrajine „P.I.Čajkovski“ u Kijevu u klasi vanrednog profesora Jurija Kota koje završava 2007. godine sa najvišim ocenama. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2008. godine. Od stručne komisije Nacionalne Muzičke Akademije Ukrajine dobija preporuku za upisivanje najvišeg stepena studija za izvođačke umetnosti - klavir, koje je 2011. godine i završila. Svoje profesionalno sviračko usavršavanje nastavlja u oktobru 2014. godine kada upisuje doktorske studije u oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Zorice Ćetković.

Dobitnica je značajnih nagrada na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu (Italija, Švajcarska) u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala. Sarađivala je sa priznatim i eminentnim pijanistima i muzičkim pedagozima kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Valerij Sigaljevič (Francuska), Irina Aleksejčuk (Ukrajina), Ženja Aubakirova (Kazahstan), Ivan Kučer (Ukrajina). Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije tako i u inostranstvu. Nastupala je u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Nemačkoj, Kipru, Švajcarskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nastupala je sa orkestrom „Ujedinjeni gudači Srbije“ i solistom Matejom Marinkovićem-violina, kao i na festivalu „Musica Sete 2013“ u Francuskoj sa rchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London i sa solistom Ljubišom Jovanovićem-flauta, pod dirigentskom palicom Franc Fontcouberte (Francuska).

Pedagošku karijeru je započela 2008. godine u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu gde je tokom šest godina sa učenicima ostvarila zavidne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima (oko 50 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih). Pedagošku delatnost od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu gde sada predaje u zvanju docenta za užu umetničku oblast Klavir.

Filip Tomić rođen je 1992.godine u Kragujevcu i već sa 4 godine započinje svoje školovanje u muzičkoj školi u rodnom gradu. Svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u klasi profesora Bože Saramandića, kod koga završava nižu sa 11, odnosno srednju muzičku školu sa 15 godina (2007). Naredne dve godine provodi u Moskvi gde je  pohađao Akademski muzički koledž pri Moskovskom konzervatorijumu. Od 2009. do 2012. godine studirao je na Konzervatoruijumu u Moskvi u klasi profesora Alekseja Seleznjova. Od oktobra 2012. nastavlja studije na Visokoj školi za muziku i igru u Kelnu, gde je završio svoje master studije. Istovremeno završava i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Marka Miletića. Trenutno je student doktorskih studija na Visokoj školi za muziku u Detmoldu, u klasi Ksenije Janković i master studija za kamernu muziku na Univerzitetu za umetnost u Esenu, u klasi Adreasa Rajnera.

U  muzičkoj školi od prvih  dana  pokazuje natprosečnu nadarenost koja  je,  zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju njegovih profesora uspešno razvijana. O tome najbolje svedoče njegovi rezultati na takmičenjima za mlade čeliste. Pored brojnih nagrada na domaćim takmičenjima, zapažene rezultate ostvario  je  i na međunarodnim takmičenjima u Kijevu (Ukrajina, takmičenje Poljanskog), Licenu (Austrija), Poreču (Hrvatska, takmičenje Janigro), Virpaloti (Mađarska, takmičenje Popera), Beogradu (Srbija, takmičenje Jeunesses Musicales competition - Belgrade) Kastelfranku (Italija, takmičenje Kaneti) i u Trstu (Italija, takmičenje Ars nova) gde je kao pobednik nastupao saorkestrom Alpe Adrija. U februaru 2011. godine nagrađen je prvom nagradom na takmičenju American Protégé (Njujork, SAD).

Pohađao je majstorske kurseve kod profeosra Ivana Kučera (Ukrajina), Davida Griigorjana (Rusija/Nemčka), Davida Tonhe (Rusija),  Tilmana Vika (Nemačka), Uzi Vizela (Izrael), Aziera Polo (Španija),  Suzan  Ribicki-Varga  (Švajcarska),  Majnharda Holera (Austrija),  Mihala Dmohovskog (Poljska/Španija) i Marije Kligel (Nemačka). Po pozivu je učestvovao u radu Omladinskog muzičkog kampa Nova imena u Suzdalju (Rusija, 2007),  Kiparskog omladinskog simfonijskog orkestra (Kipar, 2008), Internacionalnog kampa kamerne muzike Koluvio u Minhenu (Nemačka, 2009). Kao stipendista španske vlade učestvovao je na Seminaru španske muzike u Santjagu de Komposteli (Španija, 2010).

Pored  niza koncerata u Srbiji i Rusiji,  nastupao  je  u  svim većim evropskim gradovima kao što su Pariz, Beč, Brisel, Luksemburg, Prag, Brno, Minhen, Ingolštat, Harkov, Plovdiv, ali i u Seulu. Učestvovao je na festivalima Dani muzike u  Herceg Novom, Barski ljetopis u Baru,  Akordeon fest na Cetinju,  OKTOH u Kragujevcu, Euro-Med Youth Music Expo festivalu u Limasolu (Kipar) i festivalu Arsa Longa u Beogradu. Sarađivao je sa orkestrom opere iz Ho Ši Minua (Vijetnam), gde je nastupao kao solista 2012. godine. Nastupao je na svetskim muzičkim scenama, kao što su Carnegie Hall (Njujork), Konzerthaus (Berlin), Herkules (Minhen), Ilija Milosavljević Kolarac (Beograd), Beethovenhalle (Bon), Glocke (Bremen) itd.

Kao kamerni muzičar sarađuje sa umetnicima iz Finske, Grčke, Češke, Nemačke, Ukrajine, Rusije, Koreje i redovno priređuje koncerte kako u zemlji, tako i u inostranstvu.  Sarađuje i sa mladim kompozitorima iz Srbije i Rusije, premijerno izvodeći njihova dela.

 


Foto galerija: