Predavanje Upotreba popularne muzike u mejnstrim filmu u Univerzitetskoj galeriji

U okviru Ciklusa predavanja o filmskoj muzici, u utorak, 29. novembra 2016. godine u 18 časova, u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu biće održano predavanje Upotreba popularne muzike u mejnstrim filmu. Predavač je Aleksandra Kovač.

Aleksandra Kovač (rođena 30. septembra 1972. godine u Beogradu, Jugoslavija) je srpski kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i pevačica, koja je karijeru započela sredinom devedestih, snimajući pesme stilski oblikovane pod snažnim uticajem Dženet Džekson. Pesma . „Bilo gde, bilo kad“, iz 1995, ima skoro identičan tekst i muziku kao pesma „Anytime, Anyplace“ Džeksonove, a u spotu za pesmu „Jungle-mania“ Aleksandra je izgledala identično kao Dženet Džekson u svom spotu za pesmu „If". Kasnije počinje da gradi drugačiji muzički i vizuelni izraz, inspirisan soul legendama kao što je Areta Frenklin. Prva je dobitnica MTV nagrade iz Srbije.

Aleksandra je ćerka kompozitora Kornelija i tekstopisca Spomenke Kovač. Muzikom je počela da se bavi kao petnaestogodišnjakinja, kada je sa svojom mlađom sestrom Kristinom osnovala sastav K2. Sestre su svoju muziku izvodile nastupajući kao predgrupa širom Velike Britanije, a najčešće u londonskim klubovima. Aleksandra je u to vreme tek počinjala da svira klavir i komponuje.

Aleksandra je, zajedno sa mlađom sestrom Kristinom, pevala prateće vokale Bebi Dol, predstavnici SFR Jugoslavije na Pesmi Evrovizije 1991. u Rimu.

U periodu 1990.–1995. sestre Kovač su imale ugovor sa producentskom firmom Mismenadžment, i radile su sa poznatim britanskim producentima i kompozitorima. Po isteku ugovora vratile su se u Beograd i objavile prvi album pod nazivom K2 koji je prodat u blizu 30.000 primeraka.. Sledeće, 1996. godine objavile su i drugi album Malo soula. Duet je zatim boravio u Španiji gde su izdale album za EMI. Grupa je prestala sa radom 1998. godine.

Odlučivši da nastavi sa radom, Aleksandra je, sa Romanom Goršekom, nekadašnjim članom rok sastava „Plejboj“, iste godine osnovala producentski tim. Pisala je pesme brojnim hrvatskim i bosanskim izvođačima (Nina Badrić, Ivana Kindl, Žak Houdek, Din, Severina, Goran Karan, Boris Novković, Vesna Pisarović, Sandi Cenov). 2001. je sa Goršekom izdala maksi singl You & Me u stilu fanka i soula.

Svoj prvi samostalni album, Med i mleko, objavila je 2006. godine. Iste godine je dobila regionalnu evropsku muzičku nagradu EMA televizije MTV za „najbolje jadransko muzičko delo“. Album U mojoj sobi je izašao 7. decembra 2009. godine i dostupan je na njenom sajtu.

Komponovala je muziku za više pozorišnih predstava („Kapetan Džon Piplfoks“ (Radović), „Goli kralj“ (Buha), „Aždaja i carev sin“ (Pinokio), „Dva carstva“ (Bajka, Niš)), za reklame i televizijske emisije. Zajedno sa Romanom Goršekom radila je i muziku za televizijsku seriju „Lisice“ kao i za mnoge reklame (Telekom, Grete, Banini).

Na pozorišnom festivalu „Joakim Vujić” Kovač i Goršek su dobili nagradu za najbolju muziku, za svoj rad na predstavi „Bura“, reditelja Juga Radivojevića.

 


Foto galerija: