Izložba „Beogradski atlas Jovana Cvijića - Vek i po od rođenja“ u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u utorak 6. decembra 2016. godine u 19 časova biće otvorena izložba „Beogradski atlas Jovana Cvijića - vek i po od rođenja“

...U koliko iz veće istoriske daljine bude posmatran moj rad od strane boljeg naučnika, moći će se i bolja ocena moga rada dati. Ali ja nikada ne zaboravljam ovo: kada se uzmu dugi razmaci vremena, sve su istine privremene. Mi smo se svi u nauci penjali jedni drugima na ramena. Ničega se više ne treba čuvati od gordosti... - Jovan Cvijić

 

Univerzitet u Kragujevcu

Srpska akademija nauka i umetnosti

Muzej grada Beograda

imaju čast da Vas pozovu na otvaranje izložbe

 

BEOGRADSKI ATLAS JOVANA CVIJIĆA

Vek i po od rođenja

 

utorak, 6. decembar 2016. godine

u 19 časova

UNIVERZITETSKA GALERIJA U KRAGUJEVCU

Ulica slobode b.b, 34000 Kragujevac

 

Srpska akademija nauka i umetnosti, Geografski institut „Jovan Cvijić“ SANU i Muzej grada Beograda obeležili su 2015. godine jubilej – 150 godina od rođenja akademika Jovana Cvijića.

U okviru programa obeležavanja 40 godina postojanja Univerziteta u Kragujevcu, izložba će biti otvorena u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu od 6. decembra 2016. do 13. januara 2017. godine.

Jovan Cvijić bio je naučnik, geograf uglednog imena, univerzitetski profesor i rektor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, počasni doktor i član najstarijih akademija i univerziteta Evrope.

Čovek potekao iz patrijarhalne sredine i samosvojne etike, Cvijić je u prestoničkom Beogradu bio poštovan sugrađanin, ličnost starinskog kova, ali modernih shvatanja u nauci. Svi njegovi balkanski i evropski putevi polazili su iz kuće na Kopitarevoj gradini i u nju se vraćali. U nju su primane najučenije glave Univerziteta, akademici, strani državnici i naučnici, dinasti sa dvora Karađorđevića, kartografi i istraživači sa terena,slikari, književnici, studenti, prijatelji, rođaci. Bila je građanski i intelektualni atlas života u Beogradu.

Bio je pronicljiv istraživač kojem nauka nije bila samo deo obrazovnog visokoškolskog sistema već i suštinsko obeležje i izvorište duha vremena i duha naroda na Balkanu. Skroman u gospodstvu koje je nasledio od predačkih, starinačkih kolena svoje porodice, lepog stila u govoru i pisanju, koji je s lakoćom prelazio iz jednog u drugi evropski jezik, svojim „ekskurziranjima“ i kapitalnim izdanjima naučnih rezultata, nacionalnim i pedagoškim radom, profesionalnim i mecenatskim zalaganjem da se u Beogradu osnuju ugaone institucije nauke, kulture i umetnosti, Cvijić je i danas tu, na svetu, u epskom traganju za fantazmagoričnim prapočecima Balkanskog poluostrva i zagonetnim obličjima ljudskog života na njemu.

Jovan Cvijić je bio savremenik, neretko učesnik i svedok burnih dešavanja u procesu razvoja srpske države na razmeđi vekova – smene dinastija, osnivanja političkih stranaka i stranačkih borbi, donošenja važnih zakona u oblasti privrede, prosvete i kulture, preoblikovanja Srpskog učenog društva u Srpsku kraljevsku akademiju i prerastanja Velike škole u Beogradski univerzitet, Carinskog rata sa Austorugarskom, Aneksije Bosne i Hercegovine, balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i Mirovne konferencije u Versaju, ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku kraljevinu.

Kao naučni ekspert i ličnost od velikog uticaja, Cvijić je učestvovao u važnim državničkim misijama srpske Vlade u inostranstvu u prelomnim časovima za srpski narod, pomagao Vrhovnoj komandi u razradi vojnostrategijskih planova i plana povlačenja srpske vojske preko Albanije, pred Saveznicima u Versaju naučnim argumentima branio stvar povlačenja najpovoljnije granice novostvorene Kraljevine SHS, uz što manju štetu po nju. U isto vreme, organizovao je ekskurzije i bavio se naučnim radom, i za sobom ostavio zamašnu i po oblastima raznovrsnu bibliografiju, velikim delom na stranim jezicima, mape, atlase i geografske karte Balkanskog poluostrva, etnografske karte, zapise i crteže, posvetivši cele edicije fenomenu tipologije balkanskih kuća, običajima i psihičkim osobinama ljudi različitih kulturnih pojaseva Balkana.  Njegovom zaslugom, stručni termini za kraške oblike iz našeg jezika usvojeni su u svetskoj nauci o karstu − uvala, polje, ponor, vrtača, karst.