Koncert Anete Ilić i Vladimira Stojnića u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u ponedeljak 13. marta 2017. godine sa početkom u 19 sati, nastupiće Aneta Ilić (sopran) i Vladimir Stojnić (klavir)

U nastavku koncertne sezone Univerzitetske galerije u Kragujevcu, u ponedeljak 13. marta 2017. godine, sa početkom u 19 sati, nastupiće jedna od najistaknutijih koncertnih pevačica u Srbiji - sopan Aneta Ilić i pijanista Vladimir Stojnić.

Na programu su dela Debisija, Pulanka i Hana

Biografije izvođača:

Aneta Ilić je jedan od vodećih vokalnih umetnika Srbije i, uz Irinu Arsikin i Aleksandru Ivanović, naša najistaknutija koncertna pevačica. Rođena je u Frankfurtu na Majni, a solo pevanje je studirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasama prof. Biserke Cvejić i prof. Irine Arsikin (poslediplomske studije).

Kao koncertna pevačica redovno nastupa u Srbiji i inostranstvu. Posebno treba istaći njene koncerte u Italiji, Holandiji (Muziekgebouw, Amsterdam), Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Poljskoj, Grčkoj, Rumuniji, Sloveniji i Hrvatskoj, kao i u okviru festivala BEMUS, NOMUS, BELEF, Contro canto (Rim), Muzičko bijenale Zagreb i Međunarodna tribina kompozitora. Često nastupa kao solista sa simfonijskim i kamernim orkestrima, od kojih su najznačajniji Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, Ansambl solista Minhenske filharmonije, Beogradski gudački orkestar 'Dušan Skovran', Gudači Sv. Đorđa, i Kraljevski gudača Sv. Đorđa, a sarađivala je sa istaknutim dirigentima kao što su Leopold Hager, David Porcelijn, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević, Bojan Suđić i Darinka Matić-Marović. Kao solista sa orkestrom izvela je veliki broj vokalno-instrumentalnih dela od baroka do savremene muzike (Vivaldi, Bah, Pergolezi, Hajdn, Mocart, Guno, Maler, Fore, Honeger, Stravinski, Pulank, Britn, Radić, Žebeljan).    Ipak, osnovu koncertne delatnosti Anete Ilić čine resitali sa klavirom, u saradnji sa pijanistima Dejanom Sinadinovićem, Vladimirom Stojnićem i Lidijom Stanković.

Programi njenih resitala čine najreprezentativnija dela muzičkog baroka, romantizma, impresionizma i muzike 20. veka. Posebnu specifičnost umetničke aktivnosti Anete Ilić čini prezentovanje srpskog muzičkog stvaralaštva. Saradnju sa Isidorom Žebeljan otpočela je još kao student i premijerno je izvela nekoliko njenih kompozicija (među kojima i ciklus Rukoveti). Kasnije se to interesovanje proširilo i na muziku drugih srpskih kompozitora, u okviru čega naročito treba istaći njene interpretacije vokalnih dela Ljubice Marić, Srevana Hristića, Miloja Milojevića, Dejana Despića, Dušana Radića i Vlastimira Trajkovića.

Aneta Ilić je član istaknutog kamernog ansambla Donne di Belgrado, sa kojim takođe redovno nastupa u zemlji i inostranstvu i sa kojim je premijerno izvela veliki broj dela srpskih kompozitora pisanih za taj ansambl. Karijeru Anete Ilić kao operske umetnice obeležavaju izvanredni nastupi u operskim produkcijama u Švedskoj (Ulriksdals slottsteatar Confidance, Stokholm), Sloveniji i Srbiji (Beogradska opera, Opera Madlenijanum, BEMUS). Njen operski repertoar obuhvata uloge u operama baroknih i pretklasičnih kompozitora (Pergolezi, Gluk), zatim Mocarta, kao i kompozitora 20. veka (Orf, Najman, Jevtić).

Na premijernom izvođenju opere Narcis i Eho Anje Đorđević (BEMUS, 2002) pevala je ulogu Nimfe, a po značaju se takođe izdvajaju uloga Despine u Mocartovoj operi Cosi fan tutte (Madlenijanum),  uloga Suzane u operi Figarova ženidba (Narodno pozorište u Beogradu, 2010), uloga Euridike u Glukovoj operi Orfej i Euridika (BEMUS, 2005), i uloga Gospođe P. u operi Majkla Najmana 'The Man Who Mistook His Wife for a Hat' (New Moment ideas campus, Slovenija; BITEF, 2001). Leta 2012. godine, ostvarila je ulogu Padme u svetskom premijernom izvođenju nove opere Isidore Žebeljan “Dve glave i Devojka“ na festivalu Settimana Musicale Senese  u Sieni, Italija. Aneta Ilić je ostvarila veliki broj snimaka za Radio-televiziju Srbije, kao i za Holandski državni radio, a neki njeni snimci su objavljeni na kompakt-diskovima u produkciji PGP RTS. Godine 2011. snimila je CD muzike Isidore Žebeljan sa Brodski kvartetom.

Dobitnica je Nagrade grada Beograda za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo za 2010. godinu, kao i nagrade UMUS za najbolji koncert u sezoni 2005.

Aneta Ilić je vanredni profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 

Vladimir Stojnić (Beograd) u Muzičkoj školi  “Josip Slavenski” završio je teoretski i instrumentalni odsek –klavir u klasi prof. Marte Šurev. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu uspešno je diplomirao u klasi prof. Jasmine Gavrilović. U toku studija osvojio je medalje na takmičenju Maria Kanals u Barseloni, bio finalista takmičenja Alessandro Casagrande u  Terniju (Italija) i dobitnik Oktobarske nagrade za studentska dostignuća 1986. godine.

Kao solista nastupao je u Rusiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Izraelu, Sloveniji, Francuskoj, Americi itd. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Vojnim orkestrom „Stanislav Binički”, Sofijskom filharmonijom...

Intenzivno se bavi kamernom muzikom kao klavirski saradnik gudačima, duvačima i solo-pevačima. Posebno se ističu nastupi sa kvartetima “Elitta“ i “Jazzycal“ gde sa našim eminentnim umetnicima nastupa u zemlji i inostranstvu. Sa kvartetom “Jazzycal“ učestvovao je na i Jazz festivalu u Parizu 2004. godine, a iste godine, u organizaciji Jugokoncerta, održali su koncert u Svečanoj sali Skupštine Grada sa kompozicijama Bolinga i Grgina. Ovaj kvartet je u januaru 2005. godine, u studiju FMU snimio promotivni kompakt disk i nakon toga nastupio na NIMUS-u u Nišu. Kvartet “Jazzycal“ nastupio je 2011 godine na festivalu Crajova u Rumuniji.

Vladimir Stojnić je u sali Sava centra uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Davida Porcelan-a,  izveo “Rapsodiju u plavom” Dž. Geršvina.

Kao profesor klavira radio je u skoro svim većim Muzičkim školama u Beogradu , a kao klavirski saradnik radi već 26 godina (Baletska škola “Lujo Davičo“, MŠ “Marko Tajčević“, MŠ “V. Vučković“, MŠ “J. Slavenski” i MŠ “Mokranjac”). Kao umetnički saradnik pevača radio je i na Akademiji lepih umetnosti.

Za vreme rada u MŠ “Mokranjac” dobio je godišnju nagradu UMUS-a za pedagoška dostignuća mladih talenata. Na takmičenju solo-pevanja “Nikola Cvejić“ u Rumi tri puta je nagrađivan za najboljeg umetničkog saradnika.

Vladimir Stojnić je 2001. godine osnovao grupu “Odabrani za odabrane” posvećenu promociji mladih talenata u najeminentnijim salama Beograda, Srbije, kao i gostovanja u inostranstvu. Kroz “Odabrane” je prošlo blizu stotinu mladih umetnika solo-pevača, pijanista, gudača  i duvača.

Vladimir Stojnić već dugi niz godina uspešno sarađuje sa našim i inostranim operskim pevačima. 2002. godine prati veče Štrausovih pesama u saradnji sa kontra-tenorom iz Velike Britanije Nikolas Kleptonom  u sali Guarnerius. Do sada je sarađivao sa Jadrankom Jovanovic na njenom projektu ‚Puskinijana‘ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu,sa Živanom Saramandićem, sa Gordanom Jevtović-Minov na njenoj oproštajnoj turneji solističkih koncerata po Srbiji, u okviru nacionalne koncertne sezone 2008. godine sarađivao je sa Anetom Ilić i Zoranom Markovićem-kontrabas sviračem iz Slovenije. Iste godine bio je oficijalni korepetitor na takmičenju solo-pevanja “Jeunesse musical“ u Beogradu. 2013. godine u svečanoj Sali Skupštine grada izvodi Šumanove “Šumske scene“ na resitalu “Veče Štrausa i Šumana“ sa sopranom Anom Cvetković-Stojnić koji je nagrađen od strane Udruženja Muzičkih Umetnika Srbije za najbolji koncert u 2013. godini. Sa velikim uspehom resital je ponovljen u Nemačkoj 2015. godine u svečanoj sali Reithalle, Koburg. Umetnička saradnja sa korejskim pevačima u junu 2015. godine na koncertima u Beogradu i Novom-Sadu “Glasovi Koreje“ sa Kjong-Cho-sopranom i Won-Cho-bas.

Ciklus koncerata “Odabrani za odabrane“ u 2015. godini svoju 15. godinu postojanja proslavili su koncertima u Vrnjačkoj banji “Zamak kulture“, Narodni muzej Kraljevo, Galerija Artget Beograd - Kulturni centar, mala sala KNU i u velikoj sali Kolarčevog Narodnog Univerziteta 15. novembra 2015 godine.

Vladimir Stojnić živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo-pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

“Otkrovenje večeri bio je pijanista Vladimir Stojnić koji je imao i  izvanredne solističke nastupe, posebno u “Oktobru” iz “Godišnjih doba” Čajkovskog, kao i u dramatskim kulminacijama, zvučnoj raskoši i nijansiranju solo pesama. Pri svemu tome pokazao je afinitet za praćenje i disanje sa vokalnim solistom, što su retke osobine naših klavirskih saradnika. No, on i nije to, on je rasni pijanista velikog temperamenta i muzikantskog dara. “                                

B.Radović,  Politika “Muzička hronika” 2000.godine