Изложбом слика Николе Гвозденовића-Гвозда почела са радом нова Уметничка галерија Универзитета у Крагујевцу

Изложбу слика реномираног уметника отворила је Проф. др Славица Ђукић-Дејановић

У изузетно свечаној атмосфери 24.09.2010. године у 19,00 часова kрагујевачки универзитет је постао богатији за један нови уметнички интермедијални простор. У присуству ректора проф. др Слободана Арсенијевића, ректора и проректора државних унивезитета, градоначелника града Крагујевца и града Бара, професора Универзитета у Крагујевцу и великог броја поштоваоца уметности, проф. др Славица Ђукић-Дејановић отворила је изложбу слика, реномираног црногорског сликара Николе Гвозденовића-Гвозда, редовног професора на Факултету ликовних уметности на Цетињу.Тим свечаним чином званично је почела са радом нова Уметничка галерија Универзитета у Крагујевцу, која се налази у склопу Универзитетске библиотеке.
У уметничком делу програма наступио је баритон Оливер Њего, професор Филолошког уметничког факултета у Крагујевцу у пратњи професора Николе Рацкова. Изложбу слика Николе Гвозденовића-Гвозда публика може видети до 15. октобра 2010. године.
Део говора, приликом отварања изложбе, проф. др Славица Ђукић-Дејановић:

Никола Гвозденовић-Гвозда, црногорски сликар и доајен савремене ликовне педагогије, типичан је представник сликарске модерне. Његове слике су савремене иконе црногорске ликовне уметности, а настају у светлом окупаном атељеу у Сутомору. Човек је његова основна инспиративна тема, а свака његова композиција у основи је пројекција завичаја, лична и веома дубока емоција, обојена комбинацијом боја: плаве, љубичасте, зелене и окер. Импресивни су диптиси, триптиси и велика платна на којима Гвозда осликава свој ликовно–поетски универзум. Животне теме, поносни горштаци и животиње, посебно место у његовом стваралачком опусу заузимају козе, најчешћи су мотиви који овог уметника у стваралачком, духовном блаженству прате и емоцијално надахњују. Глухи до, родно место Николе Гвозденовића Гвозда, као да је инспирисао унутрашњи мир, историјско трајање дела овог уметника, а тиме и допринео његовој афирмацији.

Фото галерија: