Концерт камерне музике у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији, у уторак 9. маја 2017. године, са почетком у 19 часова, биће одржан концерт камерне музике за дуо - клавир и хармоника

На концерту ће наступити пијанисткиња Катарина Радовановић Јеремић и акордеонисти Миодраг Ђорђевић и Александар Александровић.

На програму ће премијерно бити изведена нова дела српских композитора Татјане Милошевић, Драгане Јовановић, Милане Стојадиновић Милић, Бранке Поповић, Ивана Бркљачића и Мирослава Мише Савића.

Пијанисткиња Катарина Радовановић Јеремић је рођена у Београду. Звање доктора уметности је стекла на Факултету музичке уметности у Београду са темом Клавирски трио у српској музици после 1970. под менторством проф. др Дејана Суботића. На истом факултету је са највишим оценама специјализирала камерну музику у класи проф. Уроша Пешића и дипломирала клавир у класи проф. Лидије Станковић. Похађала је постдипломске студије за камерну музику на Универзитету за музику у Грацу (Аустрија).

Током студија се усавршавала код еминентних европских извођача и педагога као што су: Паул Гулда, Александар Зац, Арбо Валдма, Михаел Уде, Штефан Шилинг.

Катарина Радовановић Јеремић тренутно активно наступа солистички, или у различитим камерним ансамблима. Посебну пажњу посвећује извођењу савремених композиција и делима српских аутора. Неколико композитора јој је посветило своја дела. Снимила је компакт диск Ватрења, у издању Удружења композитора Србије, на коме са виолинисткињом Јулијом Хартиг и виолончелистом Гораном Мрђеновићем изводи клавирска трија српских композитора. У оквиру овог пројекта била је и извршни музички продуцент. Учествовала је у изради компакт диска камерне музике гитаристе и композитора  Душана Богдановића (у дуу са пијанисткињом Надом Колунџијом), издавачке куће Doberman-Ypann из Квебека (Канада), као и у изради два компакт диска са делима Енрика Јосифа и Василија Мокрањца  за клавир соло, издавачке куће Mascom Records, а у организацији Одбора за заштиту српске музичке баштине Српске академије наука и уметности.

Запослена је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу од 2010. године, где у звању ванредног професора предаје камерну музику. Од 2010. до 2012. године је била шеф Катедре за камерну музику. Од 2004. до 2010. године је била професор камерне музике у музичкој школи Јосип Славенски у Београду, а 2009/2010. године је била  ангажована као сарадник у настави камерне музике на Академији лепих уметности у Београду.

 Акордеониста Миодраг Ђорђевић је рођен у Зајечару. Завршио је мастер и основне студије хармонике на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, у класи проф. Војина Васовића. Као члан дуа Ad libitum је завршио и мастер студије камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Зорице Ћетковић. Тренутно је студент завршне године докторских студија из камерне музике на ФМУ у Београду. Био је стипендиста Фонда за младе таленте Доситеја. Више пута је награђиван годишњом наградом Филолошко-уметничког факултета за истакнуте резултате. Средњу школу је завршио у Крагујевцу у класи проф. Предрага Костовића као ученик генерације и носилац Вукове дипломе.

            Усавршавао се код многих еминентних уметника и професора као што су: Жак Морне, Владимир Бесфамиљнов, Алберди Ињаки, Владимир Мурза, Јуриј Шишкин, Мика Ваиринен, Радомир Томић.

            Добитник је великог броја награда на интернационалним и републичким такмичењима. На међународном такмичењу у Кастелфидарду у Италији, на коме се додељује само по једнa првa, другa и трећa награда, освојио је друго место у категорији соло хармонике. Остварио је запажене резултате на Светском купу хармоникаша у Шангају, Кина (7. место), на Светском трофеју хармоникаша у Сарајеву БиХ (4. место), Светском купу хармоникаша у Кастело Бјанку, Португалија (4. место). На интернационалним такмичењима у категорији камерних ансамбала освојио је прву награду на Међународним сусретима хармоникаша у Мурској Соботи, Словенија, две прве награде на Међународним сусретима хармоникаша у Пули, Хрватска, четврто место на Међународном такмичењу у Кастелфидарду, Италија и шесто место на Светском купу хармоникаша у Шангају, Кина.

            Миодраг Ђорђевић наступа као солиста и камерни музичар широм Србије. Наступао је као солиста са Симфонијским оркестром Кипра и био члан Светског оркестра хармоника у Шангају, Кина. Са триом хармоника Lux Aeterna је наступио у Бјалско Бјали, Пољска, где је у уметничком делу програма презентовао дела српских аутора. Као члан дуа Ad libitum, са виолинисткињом Софијом Томић, наступао је у свим већим градовима Србије, као и на Кипру и у Италији.

            Миодраг Ђорђевић је запослен на Филолошко-уметничком факултету у звању асистента на Катедри за хармонику. Академске 2012/2013. на истом факултету је био ангажован као сарадник у настави на Катедри за камерну музику.

Акордеониста Александар Александровић је рођен у Новом Саду. Завршио је мастер студије хармонике 2015. године на Факултету за музику у Фрајбургу (Немачка) код светски реномираног извођача и педагога Теодора Анцелотија. Основне студије хармонике је завршио 2013. године на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу у класи проф. Војина Васовића. Средњу и нижу Музичку школу Исидор Бајић у Новом Саду похађао је у  класама проф. Роберта Папика и проф. Наде Станић.

Током студија, усавршавао се на мајсторским курсевима код многих еминентних извођача и светски признатих педагога као што су: Радомир Томић, Јуриј Шишкин, Владимир Мурза, Тибор Рац, Мика Ваиринен, Инаки Алберди, Бруно Морис.

Наступао је на многобројним иностраним и домаћим такмичењима. На интернационалним такмичењима на којима се додељује само по једна прва, друга и трећа награда, посебно се издвајају следећи успеси: друго место на Међународном такмичењу акордеониста у Саноку (Пољска) и треће место на Међународном такмичењу у Кастелфидарду (Италија). На такмичењу у Кастелфидарду је учествовао још три пута и освојио четврто, пето и осмо место. Имао је и запажене резултате на такмичењима у Шкотској (8. место), Шпанији (7. место), Немачкој (5. место), Кини. На међународном текмичењу акордеониста у Сарајеву и Међународном такмичењу акордеониста у Пули добитник је прве награде. У Србији је добитник прве награде у дуу са контрабасом на Интернационалном такмичењу DONNE IN MUSICA у Крагујевцу, као и прве награде на Међународном такмичењу Дани хармонике у Смедереву.

Александар Александровић активно наступа као солиста и камерни музичар у разноврсним ансамблима у Србији, Немачкој, Швајцарској и Мађарској.

 


Фото галерија: