Koncert kamerne muzike u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji, u utorak 9. maja 2017. godine, sa početkom u 19 časova, biće održan koncert kamerne muzike za duo - klavir i harmonika

Na koncertu će nastupiti pijanistkinja Katarina Radovanović Jeremić i akordeonisti Miodrag Đorđević i Aleksandar Aleksandrović.

Na programu će premijerno biti izvedena nova dela srpskih kompozitora Tatjane Milošević, Dragane Jovanović, Milane Stojadinović Milić, Branke Popović, Ivana Brkljačića i Miroslava Miše Savića.

Pijanistkinja Katarina Radovanović Jeremić je rođena u Beogradu. Zvanje doktora umetnosti je stekla na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu sa temom Klavirski trio u srpskoj muzici posle 1970. pod mentorstvom prof. dr Dejana Subotića. Na istom fakultetu je sa najvišim ocenama specijalizirala kamernu muziku u klasi prof. Uroša Pešića i diplomirala klavir u klasi prof. Lidije Stanković. Pohađala je postdiplomske studije za kamernu muziku na Univerzitetu za muziku u Gracu (Austrija).

Tokom studija se usavršavala kod eminentnih evropskih izvođača i pedagoga kao što su: Paul Gulda, Aleksandar Zac, Arbo Valdma, Mihael Ude, Štefan Šiling.

Katarina Radovanović Jeremić trenutno aktivno nastupa solistički, ili u različitim kamernim ansamblima. Posebnu pažnju posvećuje izvođenju savremenih kompozicija i delima srpskih autora. Nekoliko kompozitora joj je posvetilo svoja dela. Snimila je kompakt disk Vatrenja, u izdanju Udruženja kompozitora Srbije, na kome sa violinistkinjom Julijom Hartig i violončelistom Goranom Mrđenovićem izvodi klavirska trija srpskih kompozitora. U okviru ovog projekta bila je i izvršni muzički producent. Učestvovala je u izradi kompakt diska kamerne muzike gitariste i kompozitora  Dušana Bogdanovića (u duu sa pijanistkinjom Nadom Kolundžijom), izdavačke kuće Doberman-Ypann iz Kwebeka (Kanada), kao i u izradi dva kompakt diska sa delima Enrika Josifa i Vasilija Mokranjca  za klavir solo, izdavačke kuće Mascom Records, a u organizaciji Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine Srpske akademije nauka i umetnosti.

Zaposlena je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu od 2010. godine, gde u zvanju vanrednog profesora predaje kamernu muziku. Od 2010. do 2012. godine je bila šef Katedre za kamernu muziku. Od 2004. do 2010. godine je bila profesor kamerne muzike u muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu, a 2009/2010. godine je bila  angažovana kao saradnik u nastavi kamerne muzike na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

 Akordeonista Miodrag Đorđević je rođen u Zaječaru. Završio je master i osnovne studije harmonike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi prof. Vojina Vasovića. Kao član dua Ad libitum je završio i master studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Zorice Ćetković. Trenutno je student završne godine doktorskih studija iz kamerne muzike na FMU u Beogradu. Bio je stipendista Fonda za mlade talente Dositeja. Više puta je nagrađivan godišnjom nagradom Filološko-umetničkog fakulteta za istaknute rezultate. Srednju školu je završio u Kragujevcu u klasi prof. Predraga Kostovića kao učenik generacije i nosilac Vukove diplome.

            Usavršavao se kod mnogih eminentnih umetnika i profesora kao što su: Žak Morne, Vladimir Besfamiljnov, Alberdi Injaki, Vladimir Murza, Jurij Šiškin, Mika Vairinen, Radomir Tomić.

            Dobitnik je velikog broja nagrada na internacionalnim i republičkim takmičenjima. Na međunarodnom takmičenju u Kastelfidardu u Italiji, na kome se dodeljuje samo po jedna prva, druga i treća nagrada, osvojio je drugo mesto u kategoriji solo harmonike. Ostvario je zapažene rezultate na Svetskom kupu harmonikaša u Šangaju, Kina (7. mesto), na Svetskom trofeju harmonikaša u Sarajevu BiH (4. mesto), Svetskom kupu harmonikaša u Kastelo Bjanku, Portugalija (4. mesto). Na internacionalnim takmičenjima u kategoriji kamernih ansambala osvojio je prvu nagradu na Međunarodnim susretima harmonikaša u Murskoj Soboti, Slovenija, dve prve nagrade na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli, Hrvatska, četvrto mesto na Međunarodnom takmičenju u Kastelfidardu, Italija i šesto mesto na Svetskom kupu harmonikaša u Šangaju, Kina.

            Miodrag Đorđević nastupa kao solista i kamerni muzičar širom Srbije. Nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom Kipra i bio član Svetskog orkestra harmonika u Šangaju, Kina. Sa triom harmonika Lux Aeterna je nastupio u Bjalsko Bjali, Poljska, gde je u umetničkom delu programa prezentovao dela srpskih autora. Kao član dua Ad libitum, sa violinistkinjom Sofijom Tomić, nastupao je u svim većim gradovima Srbije, kao i na Kipru i u Italiji.

            Miodrag Đorđević je zaposlen na Filološko-umetničkom fakultetu u zvanju asistenta na Katedri za harmoniku. Akademske 2012/2013. na istom fakultetu je bio angažovan kao saradnik u nastavi na Katedri za kamernu muziku.

Akordeonista Aleksandar Aleksandrović je rođen u Novom Sadu. Završio je master studije harmonike 2015. godine na Fakultetu za muziku u Frajburgu (Nemačka) kod svetski renomiranog izvođača i pedagoga Teodora Ancelotija. Osnovne studije harmonike je završio 2013. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u klasi prof. Vojina Vasovića. Srednju i nižu Muzičku školu Isidor Bajić u Novom Sadu pohađao je u  klasama prof. Roberta Papika i prof. Nade Stanić.

Tokom studija, usavršavao se na majstorskim kursevima kod mnogih eminentnih izvođača i svetski priznatih pedagoga kao što su: Radomir Tomić, Jurij Šiškin, Vladimir Murza, Tibor Rac, Mika Vairinen, Inaki Alberdi, Bruno Moris.

Nastupao je na mnogobrojnim inostranim i domaćim takmičenjima. Na internacionalnim takmičenjima na kojima se dodeljuje samo po jedna prva, druga i treća nagrada, posebno se izdvajaju sledeći uspesi: drugo mesto na Međunarodnom takmičenju akordeonista u Sanoku (Poljska) i treće mesto na Međunarodnom takmičenju u Kastelfidardu (Italija). Na takmičenju u Kastelfidardu je učestvovao još tri puta i osvojio četvrto, peto i osmo mesto. Imao je i zapažene rezultate na takmičenjima u Škotskoj (8. mesto), Španiji (7. mesto), Nemačkoj (5. mesto), Kini. Na međunarodnom tekmičenju akordeonista u Sarajevu i Međunarodnom takmičenju akordeonista u Puli dobitnik je prve nagrade. U Srbiji je dobitnik prve nagrade u duu sa kontrabasom na Internacionalnom takmičenju DONNE IN MUSICA u Kragujevcu, kao i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Dani harmonike u Smederevu.

Aleksandar Aleksandrović aktivno nastupa kao solista i kamerni muzičar u raznovrsnim ansamblima u Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Mađarskoj.

 


Foto galerija: