Oдржан концерт и промоција књиге „Моћ вокалне технике“

У Универзитетској галерији, у среду 21. јуна 2017. године, одржан је концерт и промоција књиге мр Весне Аћимовић „Моћ вокалне технике“

Нешто другачија промоција књиге одржана је синоћ у Универзитетској галерији.

Модератор вечери била је Јелена Глушица, музиколог на Академији уметности у Новом Саду, а у музичком делу наступиле су сопран мр Весна Аћимовић и пијанисткиња Маја Грујић.  Музички програм чинила су дела славних југословенских аутора Милана Пребанде, Петра Коњовића, Станојла Рајичића, Јакова Готовца, Петра Стојановића, Константина Бабића и других.

Гост вечери био је Војислав Спасић, тенор.

Након одржане промоције и концерта, ауторка књиге мр Весна Аћимовић, доцент на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, разговарала је са студентима соло певања Филолошко – уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и одговарала на питања која су занимала студенте.

Весна Аћимовић (девојачко Поповић) је рођена у Сомбору 1978. године. Дипломирала је 2002. године са највишом оценом на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. мр Вере Ковач Виткаи. Звање магистра уметности стекла је 2008. године, у класи проф. др Милице Стојадиновић. Трнутно је апсолвент докторских студија на Академији уметности у Новом Саду.Током школовања освајала је бројна признања и награде. Вишегодишњи је добитник стипендије фонда Меланија Бугариновић.

Као представник Академије уметности 2001. године похађала је Интернационалну школу Праг-Беч-Будимпешта и успешно наступала широм Аустрије.

Исте године је изабрана као једна од два представника наше земље на сусрету младих талената света (Пјонг Јанг, Ј. Кореја).

 Била је финалиста Интернационалног такмичења младих оперских певача Ондина Ота у Марибору (Словенија),2002. године.

Од 2001. године је хонорарни сарадник Опере Српског народног позоришта и од тада је остварила многе улоге у операма и оперетама, од којих се издвајају:  Ђанета у опери Љубавни напитак, Гаетана Доницетија; Берта у опери Севиљски берберин, Ђоакинија Росинија; Адела у оперети Слепи миш ,Јохана Штрауса; Јелка у оперети Јабука ,Јохана Штрауса; Галатеа у опери Лепа Галатеа, Франца фон Супеа; Анчица у опери Проба за оперу ,Алберта Лорцинга; Фатима у опери Абу Хасан, Карл Мариа фон Вебер; моноопера, трагедија Људски глас, Франсис Пуленк.

Од 2002. године се бави вокалном педагогијом као професор соло певања у Средњој музичкој школи Исидор Бајић у Новом Саду. Потврда о успешности досадашњег рада су освојене награде њених ученика на многим такмичењима.

2003/04 се вокално усавршава у оквиру Оперског студија СНП-а код истакнутог солисте првака Београдске опере , баритона Николе Митића.

Од 2006. год. је стални члан Камерног музичког друштва које је основао првак СНП-а Миодраг Милановић у  Новом Саду.

Исте 2006. године је стекла и звање Инструктора АБРСМ (Associeted Board of the Royal Schools of Music),за jугоисточну Европу.

Снимала је за РТС Београд, РТВ Нови Сад и многе друге мање радио и ТВ станице.Учествовала је на: СОМУСУ 2012.год.;фестивалу Мермер и звуци,2012. год.;НОЛЕФ1;НОЛЕФ2; 2014.год. на фестивалу Звездане стазе; учествује у премијерном извођењу Циклуса песама Путовања и разговори др Станиславе Гајић који је писан за сопран,тенор,флауту и гудачки квартет; гостује са Битеф театром на VIII међународном фестивалу КОТОРАРТ 2016.

Од марта 2007. год. добила је звање стручног сарадника, одсек соло певање у класи проф. др Милице Стојадиновић на Академији уметности у Новом Саду.

Издала је компакт диск под називом Словенска музика, сниман уживо 26. 01. 2009. године у сомборском Народном позоришту уз клавирску пратњу пијанисте Маје Грујић (дела словенских аутора).Издавач је Културни центар Лаза Костић Сомбор.

16. децембра 2009. год. добила је награду од Извршног већа Аутономне Покрајине Војводине за менторство ученика који је постигао врхунске резултате на такмичењу у области соло певања.

  Од 2010. године на Академији уметности у Новом Саду има звање: наставник вештина за стручно-уметничку област Соло певање.  

2014. год. је била активни учесник мастер класа маестра Марчела Бедонија (Италија) и добитник је  стипендије која омогућава похађање мастер класа Операелите 2014.год широм Европе (Немачка,Аустрија,Пољска,Француска).

Од 2015. год. је стални члан Удружења уметника „Високо Ц“ које се бави неговањем опере за децу: П. Крстића, З. Јовановића,Е. Полдини...(отпевано преко 400 представа широм Србије).

Од новембра 2015. године је хонорарни сарадник Битеф теарта у Београду где пева монооперу Људски глас, Ф. Пуланка у режији оперског редитеља др Софије Перовић.

Септембра 2016. год. је певала главну улогу Софије у премијерном извођењу опере Бела ружа, Удо Цимермана у режији др Софије Перовић у Београду.

Од 2015. год. стиче звање доцентa за стручну-уметничку област Соло певање, на Академији уметности у Новом Саду.

Октобра месеца 2016. године (на Сајму књига у Београду) издала је књига Моћ вокалне технике (приручник за студенте соло певања и музичке педагогије), издавач, ДОНВАС, Београд.  Марта месеца 2017. је у оквиру солистичког концерта југословенских аутора премијерно је промовисана и сама књига у свечаној сали Градске куће у Новом саду у оквиру циклуса:Озвучавања, Културног центра, Новог Сада.

                                                                  

Маја Грујић, пијаниста, завршила је средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду у класи проф. Лидије Николић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Зорице Димитријевић-Стошић. Специјалистичке студије из камерне музике завршила је 1995-те године у класи проф. Оливере Ђурђевић. Посебно интересовање за корепетицију и клавирску сарадњу показује још као студент када у својству студента демонстратора учествује у раду са соло певачима у класи проф. Бисерке Цвејић. Добитник је специјалне награде из фонда Радмила Ђорђевић на Факултету музичке уметности за перспективног клавирског сарадника у раду са певачима. Одржала је бројне концерте у већим центрима у земљи , а наступала је и у Паризу, Дортмунду, Лисабону, и Бечу. Снимала је за Телевизију и Радио Нови Сад и Телевизију и Радио Београд. Запослена је као самостални стручни сарадник – корепетитор на Академији уметности у Новом Саду. Деловала је у класама проф Вере Ковач-Виткаи и проф. Бисерке Цвејић, а сада у класама проф. Милице Стојадиновић и доц. Љиљане Лишковић.


Фото галерија: