Održan koncert i promocija knjige „Moć vokalne tehnike“

U Univerzitetskoj galeriji, u sredu 21. juna 2017. godine, održan je koncert i promocija knjige mr Vesne Aćimović „Moć vokalne tehnike“

Nešto drugačija promocija knjige održana je sinoć u Univerzitetskoj galeriji.

Moderator večeri bila je Jelena Glušica, muzikolog na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a u muzičkom delu nastupile su sopran mr Vesna Aćimović i pijanistkinja Maja Grujić.  Muzički program činila su dela slavnih jugoslovenskih autora Milana Prebande, Petra Konjovića, Stanojla Rajičića, Jakova Gotovca, Petra Stojanovića, Konstantina Babića i drugih.

Gost večeri bio je Vojislav Spasić, tenor.

Nakon održane promocije i koncerta, autorka knjige mr Vesna Aćimović, docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, razgovarala je sa studentima solo pevanja Filološko – umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i odgovarala na pitanja koja su zanimala studente.

Vesna Aćimović (devojačko Popović) je rođena u Somboru 1978. godine. Diplomirala je 2002. godine sa najvišom ocenom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai. Zvanje magistra umetnosti stekla je 2008. godine, u klasi prof. dr Milice Stojadinović. Trnutno je apsolvent doktorskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.Tokom školovanja osvajala je brojna priznanja i nagrade. Višegodišnji je dobitnik stipendije fonda Melanija Bugarinović.

Kao predstavnik Akademije umetnosti 2001. godine pohađala je Internacionalnu školu Prag-Beč-Budimpešta i uspešno nastupala širom Austrije.

Iste godine je izabrana kao jedna od dva predstavnika naše zemlje na susretu mladih talenata sveta (Pjong Jang, J. Koreja).

 Bila je finalista Internacionalnog takmičenja mladih operskih pevača Ondina Ota u Mariboru (Slovenija),2002. godine.

Od 2001. godine je honorarni saradnik Opere Srpskog narodnog pozorišta i od tada je ostvarila mnoge uloge u operama i operetama, od kojih se izdvajaju:  Đaneta u operi Ljubavni napitak, Gaetana Donicetija; Berta u operi Seviljski berberin, Đoakinija Rosinija; Adela u opereti Slepi miš ,Johana Štrausa; Jelka u opereti Jabuka ,Johana Štrausa; Galatea u operi Lepa Galatea, Franca fon Supea; Ančica u operi Proba za operu ,Alberta Lorcinga; Fatima u operi Abu Hasan, Karl Maria fon Weber; monoopera, tragedija Ljudski glas, Fransis Pulenk.

Od 2002. godine se bavi vokalnom pedagogijom kao profesor solo pevanja u Srednjoj muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu. Potvrda o uspešnosti dosadašnjeg rada su osvojene nagrade njenih učenika na mnogim takmičenjima.

2003/04 se vokalno usavršava u okviru Operskog studija SNP-a kod istaknutog soliste prvaka Beogradske opere , baritona Nikole Mitića.

Od 2006. god. je stalni član Kamernog muzičkog društva koje je osnovao prvak SNP-a Miodrag Milanović u  Novom Sadu.

Iste 2006. godine je stekla i zvanje Instruktora ABRSM (Associeted Board of the Royal Schools of Music),za jugoistočnu Evropu.

Snimala je za RTS Beograd, RTV Novi Sad i mnoge druge manje radio i TV stanice.Učestvovala je na: SOMUSU 2012.god.;festivalu Mermer i zvuci,2012. god.;NOLEF1;NOLEF2; 2014.god. na festivalu Zvezdane staze; učestvuje u premijernom izvođenju Ciklusa pesama Putovanja i razgovori dr Stanislave Gajić koji je pisan za sopran,tenor,flautu i gudački kvartet; gostuje sa Bitef teatrom na VIII međunarodnom festivalu KOTORART 2016.

Od marta 2007. god. dobila je zvanje stručnog saradnika, odsek solo pevanje u klasi prof. dr Milice Stojadinović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izdala je kompakt disk pod nazivom Slovenska muzika, sniman uživo 26. 01. 2009. godine u somborskom Narodnom pozorištu uz klavirsku pratnju pijaniste Maje Grujić (dela slovenskih autora).Izdavač je Kulturni centar Laza Kostić Sombor.

16. decembra 2009. god. dobila je nagradu od Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine za mentorstvo učenika koji je postigao vrhunske rezultate na takmičenju u oblasti solo pevanja.

  Od 2010. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu ima zvanje: nastavnik veština za stručno-umetničku oblast Solo pevanje.  

2014. god. je bila aktivni učesnik master klasa maestra Marčela Bedonija (Italija) i dobitnik je  stipendije koja omogućava pohađanje master klasa Operaelite 2014.god širom Evrope (Nemačka,Austrija,Poljska,Francuska).

Od 2015. god. je stalni član Udruženja umetnika „Visoko C“ koje se bavi negovanjem opere za decu: P. Krstića, Z. Jovanovića,E. Poldini...(otpevano preko 400 predstava širom Srbije).

Od novembra 2015. godine je honorarni saradnik Bitef tearta u Beogradu gde peva monooperu Ljudski glas, F. Pulanka u režiji operskog reditelja dr Sofije Perović.

Septembra 2016. god. je pevala glavnu ulogu Sofije u premijernom izvođenju opere Bela ruža, Udo Cimermana u režiji dr Sofije Perović u Beogradu.

Od 2015. god. stiče zvanje docenta za stručnu-umetničku oblast Solo pevanje, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Oktobra meseca 2016. godine (na Sajmu knjiga u Beogradu) izdala je knjiga Moć vokalne tehnike (priručnik za studente solo pevanja i muzičke pedagogije), izdavač, DONVAS, Beograd.  Marta meseca 2017. je u okviru solističkog koncerta jugoslovenskih autora premijerno je promovisana i sama knjiga u svečanoj sali Gradske kuće u Novom sadu u okviru ciklusa:Ozvučavanja, Kulturnog centra, Novog Sada.

                                                                  

Maja Grujić, pijanista, završila je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi prof. Lidije Nikolić. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Zorice Dimitrijević-Stošić. Specijalističke studije iz kamerne muzike završila je 1995-te godine u klasi prof. Olivere Đurđević. Posebno interesovanje za korepeticiju i klavirsku saradnju pokazuje još kao student kada u svojstvu studenta demonstratora učestvuje u radu sa solo pevačima u klasi prof. Biserke Cvejić. Dobitnik je specijalne nagrade iz fonda Radmila Đorđević na Fakultetu muzičke umetnosti za perspektivnog klavirskog saradnika u radu sa pevačima. Održala je brojne koncerte u većim centrima u zemlji , a nastupala je i u Parizu, Dortmundu, Lisabonu, i Beču. Snimala je za Televiziju i Radio Novi Sad i Televiziju i Radio Beograd. Zaposlena je kao samostalni stručni saradnik – korepetitor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Delovala je u klasama prof Vere Kovač-Vitkai i prof. Biserke Cvejić, a sada u klasama prof. Milice Stojadinović i doc. Ljiljane Lišković.


Foto galerija: