Концерт Васе Вучковића у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији, у понедељак, 26. јуна 2017. године, са почетком у 19 часова, наступиће кларинетиста Васа Вучковић

Концертни програм обухвата литературу домаћих и иностраних аутора, компоновану за кларинет соло. Дело новосадске композиторке Јасмине Митрушић Ђерић компоновано је по наруџбини и биће изведено у Универзитетској галерији у Крагујевцу, чиме се активно развија и промовише српско савремено стваралаштво. Програм се састоји од  стилски различитих композиција двадесетог века писаних за соло кларинет.

Програм концерта:

  1.      Јасмина Митрушић: Соната за соло кларинет 
        „O љубави“
  2.      Petar Bergamo:  Concerto abbreviato
  3.      Edison Denisov:  Sonata
  4.      Meyer Kupferman:  Moonflowers, Baby! 

Активан као солиста, члан камерних ансамбала и симфонијских оркестара, кларинетиста Васа Вучковић редовно наступа изводећи дела класичног репертоара, савремене и импровизационе музике. Дипломске и мастер студије Васа Вучковић завршио је у класи проф. Николе Срдића на Академији Уметности у Новом Саду. Тренутно је студент докторских студија камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду – класа проф. Дејан Суботић. Током школовања усавршавао се на мајсторским курсевима реномираних педагога и солиста: Michel Arrignon (Француска), François Benda (Швајцарска/Немачка), Mate Bekavac, Tadej Kenig (Словенија), Béla Kovács, Zsolt Szatmári (Мађарска), Calogero Palermo, Paolo Beltramini (Италија), Juan Ferrer (Шпанија), Seiki Shinohe, Masaharu Yamamoto (Јапан), Valdemar Rodriguez (Венецуела) Jean-Luc Votano (Белгија) i dr.  Као солиста, члан оркестра и разноврсних камерних састава наступао је на фестивалима „NOMUS“, „BELEF“, „A-fest“, „Festival Ljubljana“ „Europa Cantat“ „Somus“ „KoMA“, „Front Muzikon“, „Ruid al Sud”, “BUNT Festival“, „KompArt“, „Europian Clarinet Festival“ и у другим приликама у земљи и иностранству, укључујући Италију, Словенију, Босну и Херцеговину, Мађарску, Немачку, Велику Британију, Холандију и Белгију. Наступао је као солиста са „Војвођанским Симфонијским Оркестром“, оркестром „Камерата Панчево“, Симфонијским оркестром „МАКРИС“ и ансамблом „Хор Кларинета“, и сарађивао са оркестрима “Camerata Academica” “Ljubljana Internacional Orchestra“, „Београдска Филхармонија“ и  оркестром опере Српског Народног Позоришта.  Добитник је више награда на републичким и међународним такмичењима од којих се издвајају Специјална награда - „Десето међународно такмичење камерних састава дувача“ у Панчеву (2011) и  I  награда на интернационалном такмичењу „Антон Еберст“ у  Новом Саду (2010).

Са пијанисткињом Наташом Пенезић основао је дуо „Vers  la Flamme“ 2012. године. Дуо је до сада наступао у многим градовима Србије, Белгији, Босни и Херцеговини, са репертоаром који подразумева промоцију модерне и савремене музике као и премијерна извођења. У марту 2014. године дуо „Vers la Flamme“ осваја I награду на међународном такмичењу младих музичара „Giovani Musicisti“ у Тревизу (Италија) у категорији савремене музике, као и I награду на такмичењу „Luigi Zanuccoli“, Sogliano al Rubicone (Италија). Дуо је снимио компакт-диск са делима Јозефа Хоровица (Joseph Horovitz), Мејера Купфермана (Meyer Kupferman), Јонаса Форшела (Jonas Forssell) и Јасмине Митрушић.

На првом такмичењу у извођењу савремене српске музике ReConstruction (април 2017) Васа је освојио I награду у две категорије – камерна музика и соло наступ. Добитник је признања ревије „Музика Класика“ – МЛАДИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ (2016).