Koncert Vase Vučkovića u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji, u ponedeljak, 26. juna 2017. godine, sa početkom u 19 časova, nastupiće klarinetista Vasa Vučković

Koncertni program obuhvata literaturu domaćih i inostranih autora, komponovanu za klarinet solo. Delo novosadske kompozitorke Jasmine Mitrušić Đerić komponovano je po narudžbini i biće izvedeno u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, čime se aktivno razvija i promoviše srpsko savremeno stvaralaštvo. Program se sastoji od  stilski različitih kompozicija dvadesetog veka pisanih za solo klarinet.

Program koncerta:

  1.      Jasmina Mitrušić: Sonata za solo klarinet 
        „O ljubavi“
  2.      Petar Bergamo:  Concerto abbreviato
  3.      Edison Denisov:  Sonata
  4.      Meyer Kupferman:  Moonflowers, Baby! 

Aktivan kao solista, član kamernih ansambala i simfonijskih orkestara, klarinetista Vasa Vučković redovno nastupa izvodeći dela klasičnog repertoara, savremene i improvizacione muzike. Diplomske i master studije Vasa Vučković završio je u klasi prof. Nikole Srdića na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – klasa prof. Dejan Subotić. Tokom školovanja usavršavao se na majstorskim kursevima renomiranih pedagoga i solista: Michel Arrignon (Francuska), François Benda (Švajcarska/Nemačka), Mate Bekavac, Tadej Kenig (Slovenija), Béla Kovács, Zsolt Szatmári (Mađarska), Calogero Palermo, Paolo Beltramini (Italija), Juan Ferrer (Španija), Seiki Shinohe, Masaharu Yamamoto (Japan), Valdemar Rodriguez (Venecuela) Jean-Luc Votano (Belgija) i dr.  Kao solista, član orkestra i raznovrsnih kamernih sastava nastupao je na festivalima „NOMUS“, „BELEF“, „A-fest“, „Festival Ljubljana“ „Europa Cantat“ „Somus“ „KoMA“, „Front Muzikon“, „Ruid al Sud”, “BUNT Festival“, „KompArt“, „Europian Clarinet Festival“ i u drugim prilikama u zemlji i inostranstvu, uključujući Italiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Nemačku, Veliku Britaniju, Holandiju i Belgiju. Nastupao je kao solista sa „Vojvođanskim Simfonijskim Orkestrom“, orkestrom „Kamerata Pančevo“, Simfonijskim orkestrom „MAKRIS“ i ansamblom „Hor Klarineta“, i sarađivao sa orkestrima “Camerata Academica” “Ljubljana Internacional Orchestra“, „Beogradska Filharmonija“ i  orkestrom opere Srpskog Narodnog Pozorišta.  Dobitnik je više nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju Specijalna nagrada - „Deseto međunarodno takmičenje kamernih sastava duvača“ u Pančevu (2011) i  I  nagrada na internacionalnom takmičenju „Anton Eberst“ u  Novom Sadu (2010).

Sa pijanistkinjom Natašom Penezić osnovao je duo „Vers  la Flamme“ 2012. godine. Duo je do sada nastupao u mnogim gradovima Srbije, Belgiji, Bosni i Hercegovini, sa repertoarom koji podrazumeva promociju moderne i savremene muzike kao i premijerna izvođenja. U martu 2014. godine duo „Vers la Flamme“ osvaja I nagradu na međunarodnom takmičenju mladih muzičara „Giovani Musicisti“ u Trevizu (Italija) u kategoriji savremene muzike, kao i I nagradu na takmičenju „Luigi Zanuccoli“, Sogliano al Rubicone (Italija). Duo je snimio kompakt-disk sa delima Jozefa Horovica (Joseph Horovitz), Mejera Kupfermana (Meyer Kupferman), Jonasa Foršela (Jonas Forssell) i Jasmine Mitrušić.

Na prvom takmičenju u izvođenju savremene srpske muzike ReConstruction (april 2017) Vasa je osvojio I nagradu u dve kategorije – kamerna muzika i solo nastup. Dobitnik je priznanja revije „Muzika Klasika“ – MLADI IZVOĐAČ GODINE (2016).