OTVARANjE UNIVERZITETSKE LETNjE SCENE

U sredu, 5. jula 2017. godine, sa početkom u 20,00 časova, svečano će biti otvorena Univerzitetska letnja scena, koncertom orkestra i hora Fakulteta pedagoških nauka

Univerzitetsku letnju scenu, svečano će otvoriti hor i orkestar Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine, koji u mešovitom sastavu radi i stvara nepune dve školske godine, pod rukovodstvom Milice Stanković. Članovi hora su studenti FPNJ (učitelji, predškolski i domski vaspitači) i nekolicina profesora. Horsko pevanje kao izborni predmet u okviru svih studijskih programa na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini pruža studentima mogućnost da svoje pevačko umeće predstave  na nestandardan način. Trenutni repertoar hora su mnogobrojne kompozicije svetovnog ali i duhovnog karaktera, domaćih i stranih kompozitora.

Nakon niza nastupa i angažovanja u gradu i zemlji hor je svoje umeće predstavio na festivalu ,,Dostojno jest“ u Pomorju, u Bugarskoj, početkom juna meseca. Ovaj festival je 2017. godine po 14-ti put  okupio preko 30 horova koji pravoslavnu horsku muziku izvode profesionalno ili amaterski  iz gotovo svih pravoslavnih zemalja (Rusije, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Grčke i Srbije). Nastup hora FPNJ na samom festivalu je propraćen ovacijama publike, komisije i prisutnog sveštenstva. Nagrađen je priznanjem za ozbiljnu i ubedljivu interpretaciju pravoslavne muzike, a drigent za iskreno i uzvišeno poštovanje pesama Hristove vere, znalačko rukovođenje horom i dostojno predstavljanje na festivalu. Tu su i diplome za uspešno debitovanje na festivalu i dirigentu i horu, zatim blagoslov i zahvalnost protojereja hrama ,,Rođenja Presvete Bogorodice“ u Pomorju za učestvovanje na festivalu i poziv za sledeću godinu. Po svemu sudeći, ovo je bio jedinstven muzički i umetnički izazov. Hor FPNJ tradicionalno daje Vaskršnji koncert kao poklon gradu a nedavno je održan još jedan celovečernji koncert na letnjoj sceni izletišta Potok u Jagodini. Tom prilikom su hor, orkestar i folklorni ansambl FPNJ sa gotovo 80 učesnika građanima Jagodine priredili jedinstven muzički užitak.

Orkestar FPNJ u sastavu: harmonika, flauta, violina, gitare i ritam sekcija, takođe je mlad ansambl. Tek godinu dana vredno radi i ostvaruje zapažene rezultate, ne samo u okviru nastupa hora već i nastupa fakultetskog folklornog ansambla. U maju 2017.godine orkestar i folklorni ansambl FPNJ održali su celovečernji koncert u mestu Lovra u Mađarskoj, nadomak Budimpešte, mestu sa pretežno srpskim stanovništvom. Orkestar uglavnom izvodi narodnu srpsku muziku ali se neretko na repertoaru nađu i dela ozbiljne muzike. Orkestrom rukovodi student Bratislav Starčević.  

Program koncerta:

Oče naš – Nikolaj Kedrov

Dostojno jest – Kornelije Stanković

Blagoslovi duše moja Gospoda – Dobri Hristov

Glasom mojim ko Gospodu vozvah – Aleksandar Arhangelski

Aliluja – Pavel Česnokov (solista: Dalibor Milovanović)

 

Bledi mesec – starogradska pesma (kl.saradnja Bratislav Starčević)

Blok starogradskih pesama (Pred Senkinom kućom, Govori se da me varaš, Kraj jezera
Čamac na Tisi – kl.saradnja B. Starčević)

Ajde Jano – Jovica Gavrilović (kl.saradnja Bratislav Starčević)

Rum dum dum – Dragan Šuplevski

Tupan mi tupa – Jovica Gavrilović (kahon: Nikola Stojković)

Karaguna – grčka narodna (kl.saradnja Bratislav Starčević)

Čae šukarije – Dragan Šuplevski (kahon: Nikola Stojković)

 

Žubor voda žuborila – narodna (solista Emilija Živković i orkestar)

Gde si bilo jare moje – narodna (Emilija Živković, Dalibor Milovanović, Đorđe Bogdanović, Irena Ralić)

Tri devojke zbor zborile – narodna (Emilija Živković, Nevena Mitrović, Irena Ralić)

Mndra mja – vlaška narodna (Emilija Živković i orkestar)

Kude si pošla, mori Cveto – narodna (Emilija Živković, Dalibor Milovanović i orkestar)

 

CHI MAI – Ennio Morricone (orkestar)

Maruška – Wieniawski (orkestar)

Vrteška – Dejan Petrović (orkestar)

Temišvarka kolo – Vladimir Stanković (orkestar)

Vrcavo kolo – (orkestar)

 

Ovo je Srbija


Orkestar:

Harmonika – Bratislav Starčević

Flauta – Nevena Mitrović

Violina – Ivan Bošković

Bas gitara – Nenad Ilić

Gitara – Nikola Kamberović, Ivan Trailović

Kahon – Milan Komnenović

 

Solisti:

Emilija Živković, Dalibor Milovanović, Irena Ralić, Đorđe Bogdanović

Solo kahon – Nikola Stojković

 

Dirigent – Milica Stanković

 

Na Univerzitetkoj letnjoj sceni, nastupiće i Vojislav Spasić i AVIA Arhangeli 14. jula 2017. godine, kao i tango ansambl LIBERCUATRO 15. avgusta 2017. godine.


Foto galerija: