Koncert tango ansambla Libercuatro na Letnjoj sceni Univerziteta

Na Letnjoj sceni Univerziteta u Kragujevcu, 15. avgusta 2017. godine sa početkom u 20,00 časova, koncert će održati tango ansambl Libercuatro.

Treći po redu koncert, na ovogodišnjoj Letnjoj sceni Univerziteta u Kragujevcu, održaće tango ansambl Libercuatro, u čijem sastavu su Ksenija Ristić, Branislava Podrumac, Nataša Radovanović, Damir Odobašić i Martina Dimić Radovanović.

Ansambl je specijalizovan za izvođenje tango muzike kompozitora kao što su Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Anibal Troilo, Horacio Salgan i drugi. Na redovnom repertoaru ansambla nalaze se kompozicije tradicionalnog tanga i novog tanga tzv. tango nuevo pravca, a posebno mesto zauzimaju kompozicije Astora Piazzolle, obzirom da je Piazzolla fuzijom džeza, tradicionalnog tanga, neobaroknog stila i teatra stvorio novi stil - tango nuevo, stil koji je uneo revolucionarne promene u muzici. Ansambl održava redovnu koncertnu aktivnost u Beogradu: Zadužbina Ilije M. Kolarca, Dom kulture Studentski grad, Narodna biblioteka Srbije, Kulturni centar Beograda, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Studentski kulturni centar, Ustanova kulture Palilula, Mikser house - Mikser tango festival. Ansambl takođe redovno nastupa po kulturnim centrima u Srbiji i regionu. Idejni tvorac, autorka muzičkih aranžmana i umetnički direktor tango ansambla “Libercuatro” je pijanistkinja Ksenija Ristić.

Cilj ansambla „Libercuatro“ je da širi auditorijum zainteresuje za tango muziku i ovu specifičnu kulturu koja je oktobra 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu kulturnog nasleđa, a koja na našim prostorima kreće u širu popularizaciju. Ansambl karakteriše visok izvođački nivo i specifična interpretacija, kao i izuzetna energičnost. Takođe se ističe i način koncipiranja programa, koji kod publike izaziva veliku pažnju. LIBERCUATRO je snimao za RTS, RTS DIGITAL, RTV STUDIO B, RTV KRAGUJEVAC, RTV PANČEVO.

Članovi ansambla LIBERCUATRO su članovi Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS). Ansambl je nastupao na sledećim festivalima: Internacionalni festival Ub, Kostolačko leto, Mikser tango festival, Kalemegdanski sutoni, Zelenkovac jazz festival, Nisville jazz festival, Internacionalni world music festival ETNIKA Maribor, festival Eufonija itd.

 

Ksenija Ristić je diplomirala i specijalizirala na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, na katedri za klavir, u klasi profesora Dejana Sinadinovića. Osvojila je brojne nagrade među kojima se izdvajaju II nagrada na takmičenju “Nikolai Rubinstein” u Parizu u disciplini klavir solo i II nagrada na takmičenju “Petar Konjović”(emcy) u Beogradu. Usavršavala se na masterklasovima kod profesora Rolanda Batika, Alberta Portugheisa, Daria Ntace, Alexandera Satza, Dejana Sinadinovića i Arba Valdme. Saradnik je muzičke asocijacije “Prom Art” iz Rima, kao pijanista i autor aranžmana pozorišne muzike. Nastupala je u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Od velikog broja koncerata izdvajaju se nastupi u Londonu (Steinway hall, St.James’s Piccadilly, u saradnji sa ILAMS asocijacijom), Beogradu (Zadužbina Ilije M. Kolarca, sala Beogradske filharmonije, pozorište Madlenianum, atrijum Narodnog muzeja, Narodna Biblioteka Srbije, Kulturni centar Beograda …), Rimu (muzej Crocetti, Giardini della Filarmonica Romana)...Osnivač je, umetnički direktor i autor muzičkih aranžmana tango ansambla “LIBERCUATRO” iz Beograda. Takođe je zainteresovana i za pozorišnu muziku. Snimala je za RTS, RTV Studio B iz Beograda, RTV Pančevo itd. Repertoar Ksenije Ristić obuhvata značajna dela klavirske literature, od baroka do dela savremenih autora. Zaposlena je u Baletskoj školi “Lujo Davičo” u Beogradu. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS). Nastupala je na Nisville jazz festivalu, Internacionalnom festivalu ETNIKA u Mariboru, Mikser tango festivalu, festivalu Kalemegdanski sutoni, koji je realizovan u saradnji sa Muzičkom omladinom Beograda, Zelenkovac jazz festivalu, festivalu Eufonija itd.

 

Branislava Podrumac je dobitnica nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini, za tumačenje glavne ženske uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja. Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde trenutno tumači uloge Eponine u mjuziklu Jadnici, Franci u opereti Bečka krv Johana Štrausa

Mlađeg, Papagene u verziji Mocartove Čarobne frule za decu kao i dramsku ulogu Vide u predstaviMale Tajne u režiji Gorana Markovića. Diplomirala solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Smiljanić. Usavršavala se na majstorskim kursevima u Beogradu, Beču i Hagu, kod Olivere Miljaković, Katarine Jovanović, Zone Gazarijan, Džejmsa Mekreja i Rite Susovski. Na operskoj sceni je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u Pučinijevoj Sestri Anđeliki. Održala veliki broj koncerata, resitala, javnih i televizijskih nastupa. Od koncertnih nastupa izdvajaju se izvođenje Bernštajnovog Kadiša sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a (2003) i nastup na Novogodišnjem koncertu Beogradske filharmonije (2011). Posebno mesto u njenoj karijeri prestavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike. Zapažene su njena tumačenja uloga Elizabete u plesnoj operi Derišta Filipa Glasa (2009) i Nimfe u kamernoj operi Narcis i Eho (2003) Anje

Đorđević. Pored pevanja, bavi se i pedagoškim radom. Takođe je bila glavni protagonista dokumentarno-igranog filma Gorana Paskaljevića Beograd: otići ili ostati (2002) u produkciji nemačko–francuske televizije Arte.

 

Martina Dimić Radovanović je završila master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Maje Jokanović. Osvojila je veliki broj nagrada: druga nagrada na „Međunarodnom takmičenju violinista“ u Strezi, Italija, prva nagrada na „Republičkom i Saveznom takmičenju muzičkih škola“ u Beogradu i Novom Sadu, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Toškov“ u Zemunu, treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine Makedonije „Muzičari novog milenijuma“ u Skoplju. Tokom studiranja bila je stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka . Kao najboljem studentu gudačkog odseka FMU joj 2006. godine dodeljuje nagradu „Miodrag Macić Miša“ a 2007. godine nagradu „Meri Žeželj Majer“. Takođe je dobitnik nagrade „Beogradski anđeli“ koju je dodelio grad Beograd i Ministarstvo prosvete za rezultate postignute na polju muzičke umetnosti Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom vojske „Stanislav Binički“ i niškim Simfonijskim orkestrom.

Bila je članica orkestra „NORBAL“ koji je okupio najbolje studente iz nordijskih i balkanskih zemalja i u okviru „Ohridskog leta“ održao koncerte u Ohridu i Bitolju kao i koncert na „Beogradskom letnjem festivalu“ pod dirigentskom palicom maestra Bojana

Suđića sa kojim i danas uspešno sarađuje. Od 2004. godine kao stalni član profesionalnog orkestra FMU „Camerata Serbica“ sarađivala sa svetskim muzičkim zvezdama kao što su: Lućano Pavaroti, Plasido Domingo, Vladimir Aškenazi, Sting, Andrea Bočeli. Od 2004. do 2007. godine bila je član kvarteta Quadrema sa kojim je 2005. godine u Negotinu na festivalu Mokranjčevi dani dobila Zlatnu plaketu za premijerno izvođenje domaćih kompozitora. Od 2008. do 2010. godine bila je koncertmajstor

Beogradskog revijskog orkestra Metropolis. Od 2011. godine stalno zaposlena u Simfonijskom orkestru RTS-a.

 

Nataša Radovanović je stalna članica ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Osim angažmana u operskom repertoaru, dugogodišnji je saradnik dramskih pozorišta, Zvezdara Teatra, JDP-a, Madlenijanuma, u dramskim i mjuzikl predstavama. Nastupa u kamernim sastavima, džez triju, a od nedavno i kao izvođač tanga.

 

Damir Odobašić je diplomirao u klasi dr Zorana Rakića na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Master studije je završio u klasi prof. Predraga Kostovića, takođe na Fakultetu u Kragujevcu. U toku svog školovanja pohađao je veliki broj seminara kod eminentnih predavača kao što su Radomir Tomić, Jurij Šiškin, Mika Vairinen, Elzbet Mozer. Osvojio je veliki broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju: II nagrada na internacionalnom festivalu harmonike „Akoredeon art“ u Sarajevu (BiH), II nagrada na 34. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, kategorija kamerna muzika, I nagrada na 4. međunarodnom takmičenju harmonikaša „Zvezdane staze“ u Kragujevcu, II nagrada na republičkom takmičenju u Beogradu, I nagrada na 1. Međunarodnom takmičenju harmonikaša „Zvezdane staze“ u Kragujevcu, II nagrada na takmičenju „Akordeon fest“ u Beogradu, I nagrada na međunarodnom takmičenju harmonikaša u Novom Kneževcu, 3. Mesto na međunarodnom takmičenju harmonikaša „Ohridski biseri“ u Ohridu (Makedonija), I (specijalna) nagrada na 46. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Zemunu. Nastupao je širom Srbije i u zemljama regiona (Makedonija, Hrvatska, Bosna, Slovenija). U okviru kamernog orkestra nastupio je na festivalu KoMA u decembru 2012. godine. U Sali Beogradske filharmonije izveo je svetsku premijeru kompozicije „Inicijacija“ kompozitorke Sonje Mutić. Trenutno je student završne godine doktorskih akademskih studija na FMU u Beogradu kao član kamernog ansambla Assahra’ sa kojim je zabeležio veliki broj značajnih nastupa i nagrada od kojih se izdvajaju: 1. Mesto (Laureati) – Republičko takmičenje, Beograd, 2014. godine, 1. Mesto – Boljšoj Festival, Mokra Gora (Mećavnik), 2014. godine, “Fenomen harmonika“ – promenadni koncert u Zadužbini Ilije M. Kolarca, juna 2013. godine. Koncert je u celosti sniman za Treći program Radio Beograda za emisiju “Vek harmonike” i nominovan je za najbolji koncert u 2013. godini., Snimao je za ART televiziju, emisija “ART Fantazija” je u celosti posvećena triju Assahra’. Damir je angažovan na mestu profesora harmonike u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu gde se aktivno zalaže za promovisanje klasične muzike na harmonici počevši od najmlađih naraštaja.