Duo Stojanović nastupio u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, 1. marta 2018. godine, nastupili su Dušan Stojanović, violončelo i Radmila Stojanović, klavir

U Univerzitetskoj gakleriji održan je koncert umetničke muzike srpskih autora za violončelo i klavir u izvođenju Dušana Stojanovića i Radmile Stojanović.

Na programu su izvedena dela:  D. Despića, M.Milojevića, I. Jevtića, B. Peričića, B. Mokranjca, I. Brkljačića, A. Simića i I. Bajića.

               Duo Stojanović – čine Dušan Stojanović, violončelo i  Radmila Stojanović, klavir. Svoj prvi nastup kao duo su zabeležili još 1989. godine u Kulturnom centru Beograda i od tada neprekidno nastupaju na koncertnim podijumima. Od značajnijih aktivnosti kao duo izdvajaju brojne koncerte u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, u inostranstvu (Švajcarska), nastupe na međunarodnom festivalu Čelo fest u Beogradu, humanitarne koncerte za decu sa posebnim potrebama, za nastradale od poplave u Srbiji... Ostvarili su saradnju sa brojnim centrima za kulturu u Srbiji, saradnju sa SOKOJ-em (organizacijom muzičkih autora Srbije), kao i saradnju sa Sekretarijatom za kulturu Beograda na nekoliko projekata. Nastupili su u okviru svetske izložbe EXPO 2015, u Milanu (Italija), u oktobru 2015. Snimili su dva CD-a, prvi sa delima francuskih kompozitora Kloda Debisija i Gabrijela Forea i drugi sa delima srpskih kompozitora za violončelo i klavir kao živi snimak koncerta na Čelo festu.

               Dušan Stojanović, violončelo, rođen je u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u muzičkim školama Dr.V.Vučković i K.Stanković, a zatim na Fakultetu muzičkih umetnosti gde je diplomirao u klasi prof. F.Jakovčić. Po završetku studija u Beogradu, pohađa majstorsku klasu violončela kod profesora Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stiče diplomu Koncertanta, 1989.godine na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj.

              Usavršavao se na majstorskim kursevima u nekadašnjoj Jugoslaviji i inostranstvu kod pedagoga: Danijel Šafran, Boris Pergamenšikov i Frederik Lodeon.

              Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, sa kojim je nastupao na brojnim koncertima i muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu (u Italiji, SAD-u, Nemačkoj i bivšim jugoslovenskim republikama) i sa kojim je snimio četiri CD-a.

              Bio je prvi čelista kamernog orkestra Beogradska Sinfonieta, sa kojim i dalje povremeno nastupa, a od 2003.godine je prvi čelista i solista Kraljevskih gudača Sv.Đorđa. Sa ovim ansamblom je učestvovao na više turneja u inostranstvu (Italija, Austrija, Nemačka, Norveška, Bosna, Crna Gora) i snimio je CD kao solista u delima M.Marea i F.Kuprena. Nastupao je kao solista i sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički.            

              Bavio se pedagoškim radom kao profesor violončela u nekoliko muzičkih škola u Beogradu, a bio je i honorarni saradnik mnogih značajnijih simfonijskih i kamernih orkestara u zemlji. Kao solista i član kamernih ansambala je nastupao u mnogim zemljama, u skorije vreme u Nemačkoj i Japanu. 2013. godine je izdat CD diskografske kuće MASCOM u kome se pojavljuje kao solista.  Često snima za muzički arhiv Radio Beograda.

             Od 2001.godine je stalno angažovan kao vođa deonice violončela i solo-čelista Simfonijskog orkestra RTS-a.

                Radmila Stojanović, klavir, rođena je u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi Kornelije Stanković u Beogradu i to prvo u klasi prof. Bojana Bruna, a potom u klasi prof. Mirjane Jovanović Jelače. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Osim klavira, studirala je i čembalo u klasi prof. Olivere Đurđević.

               Učestvovala je na Internacionalnom kursu mladih pijanista u Ohridu (Makedonija ) kod prof. Ikuko Endo ( Japan ). Na republičkim i saveznim takmičenjima učenika i studenata, osvajala je više nagrada kao pijanista ili kao član kamernog sastava.

                Solistički je nastupala sa orkestrom muzičke škole Kornelije Stanković, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskim gudačkim kvartetom i kamernim orkestrom Kraljevski gudači sv.Đorđa. Pored solističkih resitala, pijanistički je aktivna u kamernoj muzici sa posebnim afinitetom prema gudačima. Nastupala je u Šafhauzenu (Švajcarska) i učestvovala na festivalima: Dani muzike u Herceg Novom (Crna Gora), Ohridsko leto u Ohridu (Makedonija) i Čelo fest u Beogradu. Ostvarila je trajne snimke za RTS i snimila tri kompakt-diska sa violinistom Jovanom Bogosavljevićem i sa violončelistom Dušanom Stojanovićem.

             Često je angažovana kao klavirski saradnik u srednjim muzičkim školama. Od 2001. godine bavi se pedagoškim radom na Učiteljskom fakultetu u Beogradu. Aktivno radi na promociji i afirmaciji kvalitetne svetske i srpske muzičke baštine među mladima ne samo pijanističkim repertoarom, već i muzikom za klavir u 4 ruke, standardnom i alternativnom kamernom muzikom. Osnivač je i umetnički vođa izbornog predmeta Kamerna muzika u obrazovanju studenata budućih učitelja/vaspitača i sastava Kamerna muzika Učiteljskog fakulteta od akademske 2004/2005 godine. Kamerni sastav je učestvovao na brojnim koncertima u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji (Negotin, Ub).

            Uporedo sa umetničkim rezultatima, daje doprinos i u polju nauke. Piše i objavljuje radove iz oblasti muzike, muzičkog obrazovanja i kvaliteta udžbenika. Autor je seminara za usavršavanje i obrazovanje nastavnika u muzičkim i opšteobrazovnim školama  - Nove strategije primene kamerne muzike u obrazovanju i vaspitanju. Svoje radove izlaže na domaćim i inostranim naučnim konferencijama.

            Bavi se kreiranjem i izvođenjem kulturnih događaja interdisciplinarnog karaktera uz uključivanje muzički darovitih studenata u umetnički program.


Foto galerija: