Концерт Од Рахмањинова до ЈАZZ-а у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у четвртак 8. марта 2018. године са почетком у 19,00 часова, наступиће Диана Јовановић, клавир и Ана Стефановић, клавир.

Концерт је замишљен као oсврт на музику Сергеја Рахмањинова, Игорја Шамо, Валерија Гавриљина и Ане Стефановић, писану за клавир и клавир четвороручно. Оно што је  главна одлика и занимљивост овог пројекта, јесте да мајка и ћерка, Диана Јовановић (Стефановић), пијаниста и Ана Стефановић, пијаниста и  композитор наступају заједно и главна тежња је да популаризују руску и украјинску музику као и ауторска дела младе уметнице.

Све су композиције програмског карактера и спадају у клавирске минијатуре. Циклус чувеног украјинског  композитора  Игора Шамо (1925-1982) је написан пре пола века по угледу на „Слике са изложбе“ Модеста Мусоргског, с тим што Модест Петрович Мусоргски је музичким језиком осликао дела једног сликара, а Игор Шамо направио музичке скице слика пет руских живописаца: Гољикова, Левитана, Нестерова, Рилова и Кустодијева... за време извођења на видео биму ће се приказивати одговарајућа слика.... 

Зањимљиво је и то да осим коришћења видео бима, на сцени се непрекидно  дешавају радње: свирање и појединачно и  у дуету, што исто доприноси  разбијању визуалне статичности својствене класичним концертима и клавирским реситалима....А и сама појава две генерације: професора и ученице, мајке и ћерке такође је изузетно атрактивна. Посебност је и то да је ауторску композицију „Размишљање“, Ана Стефановић (1994) наменски компоновала и посветила  мајци Диани Јовановић.

Осим јако познатог и популарног дела Сергеја Рахмањинова (1873-1943) насталог почетком прошлог века, на крају програма се изводи четвороручна композиција Валерија Гавриљина (1939-1999) која зрачи руским мелосом, и чувени слушно атрактивни „Украјински  Jazz" од савременог украјинског  композитора Геннадија Сасјко(1946), компанован пре пар деценија наменски за сина Антона (тада ученика специјалне музичке школе Лисенко за посено даровиту децу, који није волео да вежба), са намером да га приволи на вежбање, што је изгледа и уродило плодом, јер данас, Антон Сасјко предаје на Музичкој академији у Кијеву, а свита „Свирам Jazz“ изузетно је популарна и често извођена у Украјини...

Програм је намењен широком кругу аудиторијума: од професионалних музичара преко младих и најмлађих, до публике, која није упућена у класични репертоар.

Улаз је слободан.

 

ДИАНА ЈОВАНОВИЋ, пијанисткиња, је рођена у Украјини. Завршила је Музичку школу „Виљконски“ у класи проф. Ирине Степањенко, освојивши бројне награде на регионалним такмичењима. Студије је започела у класи проф. Татјане Кан на руском државном конзерваторијуму „Собинов“ у Саратову, а наставила је у класи проф. Александра Снегирева на украинском државном конзерваторијуму "П. И. Чајковски" у Кијеву, где је и дипломирала  у класи  проф. Анатолија Гудјко 1986. године.     

Деловала је као професор клавира на државном педагошком унивезитету „Шевченко“, а након завршене специјализације  магистрирала је 1992. у класи Др Гаљине Паторжинске на конзерваторијуму “Чајковски“ у Кијеву, где је као асистент радила две године.

Током школовања освојила је бројне награде на националним такмичењима и усавршавала се код Сергеја Скринченко, Игорја Рјабова, Аљберта Тараканова, Николаја Сука, Даниила Јуделевича, Наталији Каревине, Ирине Боровик... Снимала је за Радио-Телевизију Украјине. Остварила је бројне турнеје по Русији и Украјини.

Од 1992. живи у Београду, где је ангажована  као професор клавира у Музичкој школи "Јосип Славенски". Снимала је за Радио Телевизију Србије. Учествовала је на бројним међународним фестивалима... 

 

АНА СТЕФАНОВИЋ је рођена  у Београду, клавир учи од пете године код своје мајке проф. Диане Јовановић. Заршила је музичку школу "Славенски" клавирски и теоретски одсек. Године 2014. је дипломирала на ФМУ ( Београд) у класи проф.Дејана Синадиновића. Након завршених мастер студија 2016 је уписала специјалистичке стдије на катедри за камерну музику у класи проф. Дејана Суботића .

Као изузетни млади таленат освојила је до сада бројне републичке и међународне награде, најзначајнији су:  I награда на Републичком такмичењу 2007. у Београду, Лауреат међународног такмичења XXI-st Century Art, 2007. у Кијеву, Лауреат VIII међународног EMCY такмичења Memory of Vladimir Horovitz-debut 2008. у Кијеву, Лауреат Фестивала Словенске музике 2017 у Београду (у саставу камерног дуа „ЈелиАна“), Друга награда на XXVI European Youth pop-rock competition „SARANDEV“ 2017 Добрич, .Бугарска, Гран-При на Aranyhid International Singing competition  2017, Сиофок, Мађарска.

Наступала је у атријуму Народног музеја, галерији Прогрес, Дипломатском клубу, свечаној сали Скупштине града Београда, галерији САНУ, павиљону Цвијета Зузорић, сали београдске филхармоније, КЦБ галерији Арт Гет, СКЦ-у, Сали Руског Дома, Великој Сали и музичкој галерији Коларчеве задужбине. Са запаженим успехом наступала у дворанама Беча, Букурешта, Париза, Кијева као и у многобројним дворанама широм Србије и Црне Горе.

Учествовала је у ТВ и радио емисијама РТС-а (Суботом увече, Београдски програм, Школски програм, Дневник, Недељно поподне,Стил, Радио 202, Сусретања, Вечерас заједно, Србија на вези). Рецензије наступа и интервјуи објављени су у Борби, Блицу, Вечерњим новостима, Политици, Беорами и часопису Ана.

Похађала је Мастер-клас професора Невене Поповић (Србија), Паула Гулде (Аустрија), Мишела Сони (Француска), Њине Макарове (Русија), Ирине Степаненко (Украјина) , Михаела Уде (Немачка).

Учествовала је на 5. педагошком форуму на ФМУ у Београду, у ревији концерата поводом обележавања 250 година од рођења Моцарта у КЦБ, и у међународној пијанистичкој недељи. 

Осим клавира годинама се бави певањем и компоновањем и наступа у бројним салама широм Србије.  Пише песме на енглеском, руском и шпанском језику. Промовише своју уметност тако што ствара синтезу разних жанрова: од класичне до савремене и ауторске музике, где наступа као пијанисткинја, кантаутор што представља праву иновацију и освежење.