Koncert Od Rahmanjinova do JAZZ-a u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u četvrtak 8. marta 2018. godine sa početkom u 19,00 časova, nastupiće Diana Jovanović, klavir i Ana Stefanović, klavir.

Koncert je zamišljen kao osvrt na muziku Sergeja Rahmanjinova, Igorja Šamo, Valerija Gavriljina i Ane Stefanović, pisanu za klavir i klavir četvororučno. Ono što je  glavna odlika i zanimljivost ovog projekta, jeste da majka i ćerka, Diana Jovanović (Stefanović), pijanista i Ana Stefanović, pijanista i  kompozitor nastupaju zajedno i glavna težnja je da popularizuju rusku i ukrajinsku muziku kao i autorska dela mlade umetnice.

Sve su kompozicije programskog karaktera i spadaju u klavirske minijature. Ciklus čuvenog ukrajinskog  kompozitora  Igora Šamo (1925-1982) je napisan pre pola veka po ugledu na „Slike sa izložbe“ Modesta Musorgskog, s tim što Modest Petrovič Musorgski je muzičkim jezikom oslikao dela jednog slikara, a Igor Šamo napravio muzičke skice slika pet ruskih živopisaca: Goljikova, Levitana, Nesterova, Rilova i Kustodijeva... za vreme izvođenja na video bimu će se prikazivati odgovarajuća slika.... 

Zanjimljivo je i to da osim korišćenja video bima, na sceni se neprekidno  dešavaju radnje: sviranje i pojedinačno i  u duetu, što isto doprinosi  razbijanju vizualne statičnosti svojstvene klasičnim koncertima i klavirskim resitalima....A i sama pojava dve generacije: profesora i učenice, majke i ćerke takođe je izuzetno atraktivna. Posebnost je i to da je autorsku kompoziciju „Razmišljanje“, Ana Stefanović (1994) namenski komponovala i posvetila  majci Diani Jovanović.

Osim jako poznatog i popularnog dela Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) nastalog početkom prošlog veka, na kraju programa se izvodi četvororučna kompozicija Valerija Gavriljina (1939-1999) koja zrači ruskim melosom, i čuveni slušno atraktivni „Ukrajinski  Jazz" od savremenog ukrajinskog  kompozitora Gennadija Sasjko(1946), kompanovan pre par decenija namenski za sina Antona (tada učenika specijalne muzičke škole Lisenko za poseno darovitu decu, koji nije voleo da vežba), sa namerom da ga privoli na vežbanje, što je izgleda i urodilo plodom, jer danas, Anton Sasjko predaje na Muzičkoj akademiji u Kijevu, a svita „Sviram Jazz“ izuzetno je popularna i često izvođena u Ukrajini...

Program je namenjen širokom krugu auditorijuma: od profesionalnih muzičara preko mladih i najmlađih, do publike, koja nije upućena u klasični repertoar.

Ulaz je slobodan.

 

DIANA JOVANOVIĆ, pijanistkinja, je rođena u Ukrajini. Završila je Muzičku školu „Viljkonski“ u klasi prof. Irine Stepanjenko, osvojivši brojne nagrade na regionalnim takmičenjima. Studije je započela u klasi prof. Tatjane Kan na ruskom državnom konzervatorijumu „Sobinov“ u Saratovu, a nastavila je u klasi prof. Aleksandra Snegireva na ukrainskom državnom konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" u Kijevu, gde je i diplomirala  u klasi  prof. Anatolija Gudjko 1986. godine.     

Delovala je kao profesor klavira na državnom pedagoškom univezitetu „Ševčenko“, a nakon završene specijalizacije  magistrirala je 1992. u klasi Dr Galjine Patoržinske na konzervatorijumu “Čajkovski“ u Kijevu, gde je kao asistent radila dve godine.

Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na nacionalnim takmičenjima i usavršavala se kod Sergeja Skrinčenko, Igorja Rjabova, Aljberta Tarakanova, Nikolaja Suka, Daniila Judeleviča, Nataliji Karevine, Irine Borovik... Snimala je za Radio-Televiziju Ukrajine. Ostvarila je brojne turneje po Rusiji i Ukrajini.

Od 1992. živi u Beogradu, gde je angažovana  kao profesor klavira u Muzičkoj školi "Josip Slavenski". Snimala je za Radio Televiziju Srbije. Učestvovala je na brojnim međunarodnim festivalima... 

 

ANA STEFANOVIĆ je rođena  u Beogradu, klavir uči od pete godine kod svoje majke prof. Diane Jovanović. Zaršila je muzičku školu "Slavenski" klavirski i teoretski odsek. Godine 2014. je diplomirala na FMU ( Beograd) u klasi prof.Dejana Sinadinovića. Nakon završenih master studija 2016 je upisala specijalističke stdije na katedri za kamernu muziku u klasi prof. Dejana Subotića .

Kao izuzetni mladi talenat osvojila je do sada brojne republičke i međunarodne nagrade, najznačajniji su:  I nagrada na Republičkom takmičenju 2007. u Beogradu, Laureat međunarodnog takmičenja XXI-st Century Art, 2007. u Kijevu, Laureat VIII međunarodnog EMCY takmičenja Memory of Vladimir Horovitz-debut 2008. u Kijevu, Laureat Festivala Slovenske muzike 2017 u Beogradu (u sastavu kamernog dua „JeliAna“), Druga nagrada na XXVI European Youth pop-rock competition „SARANDEV“ 2017 Dobrič, .Bugarska, Gran-Pri na Aranyhid International Singing competition  2017, Siofok, Mađarska.

Nastupala je u atrijumu Narodnog muzeja, galeriji Progres, Diplomatskom klubu, svečanoj sali Skupštine grada Beograda, galeriji SANU, paviljonu Cvijeta Zuzorić, sali beogradske filharmonije, KCB galeriji Art Get, SKC-u, Sali Ruskog Doma, Velikoj Sali i muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Sa zapaženim uspehom nastupala u dvoranama Beča, Bukurešta, Pariza, Kijeva kao i u mnogobrojnim dvoranama širom Srbije i Crne Gore.

Učestvovala je u TV i radio emisijama RTS-a (Subotom uveče, Beogradski program, Školski program, Dnevnik, Nedeljno popodne,Stil, Radio 202, Susretanja, Večeras zajedno, Srbija na vezi). Recenzije nastupa i intervjui objavljeni su u Borbi, Blicu, Večernjim novostima, Politici, Beorami i časopisu Ana.

Pohađala je Master-klas profesora Nevene Popović (Srbija), Paula Gulde (Austrija), Mišela Soni (Francuska), Njine Makarove (Rusija), Irine Stepanenko (Ukrajina) , Mihaela Ude (Nemačka).

Učestvovala je na 5. pedagoškom forumu na FMU u Beogradu, u reviji koncerata povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Mocarta u KCB, i u međunarodnoj pijanističkoj nedelji. 

Osim klavira godinama se bavi pevanjem i komponovanjem i nastupa u brojnim salama širom Srbije.  Piše pesme na engleskom, ruskom i španskom jeziku. Promoviše svoju umetnost tako što stvara sintezu raznih žanrova: od klasične do savremene i autorske muzike, gde nastupa kao pijanistkinja, kantautor što predstavlja pravu inovaciju i osveženje.