Диана Јовановић и Ана Стефановић наступиле у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у четвртак 8. марта 2018. године, одржан је концерт Од Rахмањинова до JEZZ-a, на којем су наступиле Диана Јовановић и Ана Стефановић

На програму су била дела Сергеја Рахмањинова, Игора Шамо, Ане Стефановић, Генадија Сасјко и Валерија Гаврилина.

ДИАНА ЈОВАНОВИЋ, пијанисткиња, је рођена у Украјини. Завршила је Музичку школу „Виљконски“ у класи проф. Ирине Степањенко, освојивши бројне награде на регионалним такмичењима. Студије је започела у класи проф. Татјане Кан на руском државном конзерваторијуму „Собинов“ у Саратову, а наставила је у класи проф. Александра Снегирева на украинском државном конзерваторијуму "П. И. Чајковски" у Кијеву, где је и дипломирала  у класи  проф. Анатолија Гудјко 1986. године.     

            Деловала је као професор клавира на државном педагошком унивезитету „Шевченко“, а након завршене специјализације  магистрирала је 1992. у класи Др Гаљине Паторжинске на конзерваторијуму “Чајковски“ у Кијеву, где је као асистент радила две године.

           Током школовања освојила је бројне награде на националним такмичењима и усавршавала се код Сергеја Скринченко, Игорја Рјабова, Аљберта Тараканова, Николаја Сука, Даниила Јуделевича, Наталији Каревине, Ирине Боровик... Снимала је за Радио-Телевизију Украјине. Остварила је бројне турнеје по Русији и Украјини.

Од 1992. живи у Београду, где је ангажована  као професор клавира у Музичкој школи "Јосип Славенски". Снимала је за Радио Телевизију Србије. Учествовала је на бројним међународним фестивалима...   

 

АНА СТЕФАНОВИЋ је рођена  у Београду, клавир учи од пете године код своје мајке проф. Диане Јовановић. Заршила је музичку школу "Славенски" клавирски и теоретски одсек. Године 2014. је дипломирала на ФМУ ( Београд) у класи проф.Дејана Синадиновића. Након завршених мастер студија 2016 је уписала специјалистичке  стдије на катедри за камерну музику у класи проф. Дејана Суботића .

     Као изузетни млади таленат освојила је до сада бројне републичке и међународне награде, најзначајнији су:  I награда на Републичком такмичењу 2007. у Београду, Лауреат међународног такмичења XXI-st Century Art, 2007. у Кијеву, Лауреат VIII међународног EMCY такмичења Memory of Vladimir Horovitz-debut 2008. у Кијеву, Лауреат Фестивала Словенске музике 2017 у Београду (у саставу камерног дуа „ЈелиАна“), Друга награда на XXVI European Youth pop-rock competition „SARANDEV“ 2017 Добрич, .Бугарска, Гран-При на Aranyhid International Singing competition  2017, Сиофок, Мађарска.

 Наступала је у атријуму Народног музеја, галерији Прогрес, Дипломатском клубу, свечаној сали Скупштине града Београда, галерији САНУ, павиљону Цвијета Зузорић, сали београдске филхармоније, КЦБ галерији Арт Гет, СКЦ-у, Сали Руског Дома, Великој Сали и музичкој галерији Коларчеве задужбине. Са запаженим успехом наступала у дворанама Беча, Букурешта, Париза, Кијева као и у многобројним дворанама широм Србије и Црне Горе.

       Учествовала је у ТВ и радио емисијама РТС-а (Суботом увече, Београдски програм, Школски програм, Дневник, Недељно поподне,Стил, Радио 202, Сусретања, Вечерас заједно, Србија на вези). Рецензије наступа и интервјуи објављени су у Борби, Блицу, Вечерњим новостима, Политици, Беорами и часопису Ана.

       Похађала је Мастер-клас професора Невене Поповић (Србија), Паула Гулде (Аустрија), Мишела Сони (Француска), Њине Макарове (Русија), Ирине Степаненко (Украјина) , Михаела Уде (Немачка).

        Учествовала је на 5. педагошком форуму на ФМУ у Београду, у ревији концерата поводом обележавања 250 година од рођења Моцарта у КЦБ, и у међународној пијанистичкој недељи. 

           Осим клавира годинама се бави певањем и компоновањем и наступа у бројним салама широм Србије. Пише песме на енглеском, руском и шпанском језику. Промовише своју уметност тако што ствара синтезу разних жанрова: од класичне до савремене и ауторске музике, где наступа као пијанисткиња, кантаутор што представља праву иновацију и освежење.     

 

Наредни концерт у Универтитетској галерији биће одржан 20. марта 2018 године, на којем ће наступити Филип Орловић (саксофон) и Јована Радовановић (клавир).


Фото галерија: