Diana Jovanović i Ana Stefanović nastupile u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u četvrtak 8. marta 2018. godine, održan je koncert Od Rahmanjinova do JEZZ-a, na kojem su nastupile Diana Jovanović i Ana Stefanović

Na programu su bila dela Sergeja Rahmanjinova, Igora Šamo, Ane Stefanović, Genadija Sasjko i Valerija Gavrilina.

DIANA JOVANOVIĆ, pijanistkinja, je rođena u Ukrajini. Završila je Muzičku školu „Viljkonski“ u klasi prof. Irine Stepanjenko, osvojivši brojne nagrade na regionalnim takmičenjima. Studije je započela u klasi prof. Tatjane Kan na ruskom državnom konzervatorijumu „Sobinov“ u Saratovu, a nastavila je u klasi prof. Aleksandra Snegireva na ukrainskom državnom konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" u Kijevu, gde je i diplomirala  u klasi  prof. Anatolija Gudjko 1986. godine.     

            Delovala je kao profesor klavira na državnom pedagoškom univezitetu „Ševčenko“, a nakon završene specijalizacije  magistrirala je 1992. u klasi Dr Galjine Patoržinske na konzervatorijumu “Čajkovski“ u Kijevu, gde je kao asistent radila dve godine.

           Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na nacionalnim takmičenjima i usavršavala se kod Sergeja Skrinčenko, Igorja Rjabova, Aljberta Tarakanova, Nikolaja Suka, Daniila Judeleviča, Nataliji Karevine, Irine Borovik... Snimala je za Radio-Televiziju Ukrajine. Ostvarila je brojne turneje po Rusiji i Ukrajini.

Od 1992. živi u Beogradu, gde je angažovana  kao profesor klavira u Muzičkoj školi "Josip Slavenski". Snimala je za Radio Televiziju Srbije. Učestvovala je na brojnim međunarodnim festivalima...   

 

ANA STEFANOVIĆ je rođena  u Beogradu, klavir uči od pete godine kod svoje majke prof. Diane Jovanović. Zaršila je muzičku školu "Slavenski" klavirski i teoretski odsek. Godine 2014. je diplomirala na FMU ( Beograd) u klasi prof.Dejana Sinadinovića. Nakon završenih master studija 2016 je upisala specijalističke  stdije na katedri za kamernu muziku u klasi prof. Dejana Subotića .

     Kao izuzetni mladi talenat osvojila je do sada brojne republičke i međunarodne nagrade, najznačajniji su:  I nagrada na Republičkom takmičenju 2007. u Beogradu, Laureat međunarodnog takmičenja XXI-st Century Art, 2007. u Kijevu, Laureat VIII međunarodnog EMCY takmičenja Memory of Vladimir Horovitz-debut 2008. u Kijevu, Laureat Festivala Slovenske muzike 2017 u Beogradu (u sastavu kamernog dua „JeliAna“), Druga nagrada na XXVI European Youth pop-rock competition „SARANDEV“ 2017 Dobrič, .Bugarska, Gran-Pri na Aranyhid International Singing competition  2017, Siofok, Mađarska.

 Nastupala je u atrijumu Narodnog muzeja, galeriji Progres, Diplomatskom klubu, svečanoj sali Skupštine grada Beograda, galeriji SANU, paviljonu Cvijeta Zuzorić, sali beogradske filharmonije, KCB galeriji Art Get, SKC-u, Sali Ruskog Doma, Velikoj Sali i muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Sa zapaženim uspehom nastupala u dvoranama Beča, Bukurešta, Pariza, Kijeva kao i u mnogobrojnim dvoranama širom Srbije i Crne Gore.

       Učestvovala je u TV i radio emisijama RTS-a (Subotom uveče, Beogradski program, Školski program, Dnevnik, Nedeljno popodne,Stil, Radio 202, Susretanja, Večeras zajedno, Srbija na vezi). Recenzije nastupa i intervjui objavljeni su u Borbi, Blicu, Večernjim novostima, Politici, Beorami i časopisu Ana.

       Pohađala je Master-klas profesora Nevene Popović (Srbija), Paula Gulde (Austrija), Mišela Soni (Francuska), Njine Makarove (Rusija), Irine Stepanenko (Ukrajina) , Mihaela Ude (Nemačka).

        Učestvovala je na 5. pedagoškom forumu na FMU u Beogradu, u reviji koncerata povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Mocarta u KCB, i u međunarodnoj pijanističkoj nedelji. 

           Osim klavira godinama se bavi pevanjem i komponovanjem i nastupa u brojnim salama širom Srbije. Piše pesme na engleskom, ruskom i španskom jeziku. Promoviše svoju umetnost tako što stvara sintezu raznih žanrova: od klasične do savremene i autorske muzike, gde nastupa kao pijanistkinja, kantautor što predstavlja pravu inovaciju i osveženje.     

 

Naredni koncert u Univertitetskoj galeriji biće održan 20. marta 2018 godine, na kojem će nastupiti Filip Orlović (saksofon) i Jovana Radovanović (klavir).


Foto galerija: