Одржан концерт Филипа Орловића и Јоване Радовановић у Универзитетској галерији

У уторак 20. марта 2018. године у Универзитетској галерији наступили су саксофониста Филип Орловић и пијанисткиња Јована Радовановић

Концертна сезона Универзитетске галерије се наставила концертом Филипа Орловића и Јоване Радовановић.  

Програм: Михаил Глинка, Анри Томази, Гордан Тудор и Клод Дебиси.

 

Филип Орловић, саксофон (Крагујевац, 1994)

Дипломирао на Академији Уметности у Новом Саду 2017. године у класи професора Гордана Тудора. Тренутно је мастер студент на Академији за музику и плес у Келну (Немачка) у класи професора Даниела Готјеа (Daniel Gauthier), такође мастер студент на Академији Уметности у Новом Саду у класи професора Николе Фабијанића. Средњошколско образованје је стекао у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу у класи професора Драгише Живковића.

Добитник је многих признања, међународних и републичких награда од којих су најзначаније: Награда фондације „Мали Принц“ за изузетна уметничка достигнућа на основним студијама, стипендиста фонда за младе Републике Србије „Доситеја“, лауреат на међународном такмичењу у Вараждину 2016. године у најстаријој категорији и добитник специјалне награде, семинар у Швајцарској (Ароза), лауреат на међународном такмичењу „Даворин Јенко“ у најастаријој категорији 2015. и 2016. године, лауреат са квартетом саксофона „Кватро темпераменти“ на међународном такмиченју „Даворин Јенко“ 2015. године, лауреат са клавирским триом „ФИН“ на међународном такмичењу „Еуфонија“ у Новом Саду 2016. године, један од ђака генерације у средњој музичкој школи и носилац Вукове дипломе и многе друге.

Наступио је у многим оркестрима и ансамблима у земљи и иностранству, од којих су најистакнутији: Београдска Филхармонија, Војвођански Симфонијски Оркестар, Симфонијски Оркестар Радио Телевизије Србије, Оркестар Српског Народног Позоришта, Оркестар Хрватског Народног Казалишта у Сплиту, Симфонијски Оркестар Академије за музику и плес у Келну, квартет саксофона „Кватро темпераменти“ (Нови Сад), квартет саксофона „Етернум“ (Келн), клавирски трио „ФИН“ (Нови Сад)...

Учесник је многих семинара у земљи и иностранству код реномираних професора као што су: Клод Делангл, Париз (Claude Delangle, Pariz), Арно Борнкамп, Амстердам (Arno Bornkamp, Amsterdam), Витали Ватуља, Москва (Vitaly Vatulya, Moskva), Ларс Млекуш, Цирих (Lars Mlekusch, Cirih), Тимоти Мекалистер, Мичиген (Timothy McAllister, Mičigen), Ото Врховник, Беч (Oto Vrhovnik, Beč), Лев Пупис, Грац/Љубљана (Lev Pupis, Grac/Ljubljana)...

 

Јована Радовановић, клавир

 Пијанисткиња Јована Радовановић  рођена је у Крагујевцу  1985. године.  У родном граду је стекла основно и средње музичко образовање у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у класи професорке Наталије Томић. Добитница је значајних награда на бројним домаћим и интернационалним такмичењима у Србији и иностранству (Италија, Швајцарска) у солистичким категоријама и као члан камерних ансамбала.. Након завршетка средње музичке школе уписује студије на Националној Музичкој Академији Украјине „П.И.Чајковски“ у Кијеву у класи професора Јурија Кота које завршава 2007. године са највишим оценама. Због свих успеха током студија награђена је почасном дипломом Академије. Исте године уписује мастер студије и завршава их 2008. године. Од стручне комисије Националне Музичке Академије Украјине добија препоруку за уписивање највишег степена студија за извођачке уметности - Клавир, које је 2011. године и завршила. Своје професионално свирачко усавршавање наставља у октобру 2014. године када уписује докторске студије у области камерне музике на Факултету музичких уметности у Београду, у класи проф.Зорице Ћетковић. Од почетка школовања па све до данас сарађивала са признатим и еминентним пијанистима и музичким педагозима као што су: Јуриј Кот (Украјина), Валериј Сигаљевич (Француска), Ирина Алексејчук (Украјина), Жења Аубакирова (Казахстан), Иван Кучер (Украјина).

Своју педагошку каријеру је започела 2008. године у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу коју од 2010. године шири и наставља на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу где сада предаје у звању доцента за ужу уметничку област Клавир. До сада су њени ученици и студенти остварили преко 50 награда, углавном специјалних и првих, на републичким и међународним такмичењима. Више пута је учествовала у раду жирија на пијанистичким такмичењима у Београду, Шапцу, Аранђеловцу.

Уметничку каријеру активно гради како на простору Србије тако и у иностранству. Наступала је у Македонији, Украјини, Француској, Белгији, Луксембургу, Швајцарској, Немачкој, Кипру, Црној Гори и  Босни и Херцеговини. Наступала је са оркестром „Уједињени гудачи Србије“ и солистом Матејом Маринковићем-виолина, као и на фестивалу „Musica Sete 2013“ у Француској са Orchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London и са солистом Љубишом Јовановићем-флаута, под диригентском палицом Franc Fontcouberte (Француска).


Фото галерија: