Отвoрена изложба ФОНТ- Креација за тржиште

Ауторска изложба доцента Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу Лазара Димитријевића ФОНТ- Креација за тржиште, свечано је отворена у среду 28. марта 2018. године у Универзитетској галерији.

2018. године, навршава се 5 година како је Лазар Димитријевић објавио први фонт и 10 година како пројектује типографска писма. У тој деценији активног бављења калиграфијом, типографијом и графичким дизајном, у почетку из личног ентузијазма и потребе, а касније и за потребе других, настало је 40-ак ћириличних и латиничних фонтова који ће овом приликом бити презентовани.

Већи део изложбе чине презентације декоративних писама за истицање, наслове и краће текстуалне форме. Овом приликом први пут је представљена већина реализованих типографских писама чији је Лазар Димитријевић аутор или коаутор.

На изложби су говорили Слободан Штетић и Драган Пешић, редовни професори Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Професор Пешић је заједно са аутором након званичног отварања, спровео посетиоце кроз  изложбу и говорио о изложеним радовима.

Отварање изложбе је употпунила и музичка пратња Богдана Милошевића, студента четврте године клавира Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Изложба ФОНТ- Креација за тржиште биће изложена у Универзитетској галерији до 20. априла 2018. године.

Лазар Димитријевић

Рођен 1981. године у Бајиној Башти. Дипломирао на Филололошко–уметничком факултету у Крагујевцу 2008. на Катедри за графички дизајн. Од 2008. до 2013. године је био уметнички директор Dizajn studija BOX у Крагујевцу. Od 2008. године је на ФИЛУМ- у сарадник  у настави, а након две године и асистент проф. Драгана Пешића на предметима из области Писмо. 2014. године добија наставничко звање доцент, од када држи наставу на предметима Калиграфија и Типографија. Аутор је преко 30 типографских писама и учесник на преко 40 групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитник је многих међународних награда, а неки од његових радова  публиковани су од стране реномираних издавача као што су Rockport, Communication Artс, ZEIX и Design House. Члан је УЛУПУДС-а од 2010. године. Посвећен писму и калиграфији живи и ради у Крагујевцу.

 


Фото галерија: