Научни скуп „Светски дан имунологије 2018.“

Научни скуп ,,Светски дан имунологије 2018.“ биће одржан у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, у четвртак 26. априла 2018. године са почетком у 10.00 сати

У великој мери захваљујући резултатима имунолога ангажованих у Центру за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је у последњих десетак година, по укупном фактору утицаја и цитираности научних радова и броју добијених међународних пројеката, једна од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији.

У складу са тим, поводом прославе светског дана имунологије, Универзитет у Крагујевцу биће домаћин научног скупа ,,Светски дан имунологије 2018.“ који организује Друштвo имунолога Србије-Подружница за Централну Србију и Центар за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија. Имунолози Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу угостиће своје колеге, еминентне српске имунологе Медицинског факултета Универзитета у Београду, Института за медицинска истраживања Војномедицинске академије, Медицинског факултета Универзитета Одбране и Департмана за биомедицинске науке Универзитета у Новом Пазару. Свака истраживачка група представиће своје резултате публиковане у водећим међународним научним часописима у последњих годину дана. Саопштења ће бити представљена кроз четири тематске целине: Имуносупресија мезенхималним матичним ћелијама, Инфламација/Имунорегулација, Антитуморска имуност, Галектин 3 и инфламација. На научним сесијама ће бити разматрани молекулски механизми одговорни за имуносупресивне ефекте мезенхималних матичних ћелија, улога и значај Галектина 3 у имунопатогенези инфламацијских и аутоимунских болести, а биће представљени и савремени приступи модулације анти-туморске имуности.

Како је тренутно у току последња фаза изградње Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу, који ће бити један од најбоље опремљених научних центара за истраживања из имунологије, молекулске и регенеративне медицине у Југоисточној Европи, овај научни скуп биће идеална прилика да истраживачи из Крагујевца ојачају постојећу и унапреде будућу научно-истраживачку сарадњу са имунолозима осталих државних универзитета, а у циљу развоја науке у Србији.


Документи:

Програм