Научним скупом на Универзитету обележен светски дан имунологије movie

У организацији Друштва имунолога Србије-Подружнице за Централну Србију и Центра за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија Факултета медицинских наука на Универзитету у Крагујевцу одржан је научни скуп ''Светски дан имунологије 2018'', којим је и званично обележен светски дан имунологије у нашој земљи.

Домаћини скупа, имунолози Факултета медицинских наука, угостили су своје колеге, еминентне српске имунологе Медицинског факултета Универзитета у Београду, Института за медицинска истраживања ВМА, Медицинског факултета Универзитета одбране и Департманата за биомедицинске науке Универзитета у Новом Пазару.

На научном скупу свака истраживачка група представила је своје резултате публиковане у водећим међународним часопсима у последњих годину дана. Према речима проф. др Небојше Арсенијевића, ректора Универзитета у Крагујевцу, научна заједница имунолога у Крагујевца једна је од највећих и најуспешнијих у овом делу Европе. ''Оно што некада није могло да се сања је да имамо велики број младих људи, велико интересовања за имунологију и науку што је прави начин да се припремимо за прелазак у Центар изврсности. Центар за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија, који се бави овом проблематиком, један је од девет центара Изузетних вредности по решењу министарства за науку и технологију'', рекао је ректор Арсенијевић. Крагујевац је домаћој и светској научној јавности познат пре свега захваљујући имунолозима- речи су проф. др Владимира Воларевића, имунолога и ванредног професора Факултета медицинских наука. ''Ми смо успели да само током прошле године објавимо преко 20 радова у врхунским међународним часопсима. Због тога је наш град изабран од стране државе да буде Центар будуће молелулске медицине и имунологије у оквиру Центра изузетних вредности, који ће бити најбоље опремљен у Југосисточном делу Европе за истраживања у области матичних ћелија, имунологије и молекулске медицине'', рекао је професор Воларевић. 

Захваљујући управо резултатима крагујевачких имунолога ангажованих у Центру за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија, Факултет  медицинских наука је у последњих десетак година, по укупном фактору утицаја и цитираности научних радова и броју добијених међународних пројеката, једна је од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији. Према речима проф. др Миодрага Лукића, имунолога и микробиолога, постоји неколико пројеката са Швајцарцима, пројекат са Кинезима, стална сарадња са страним институцијама које помажу драгоценим реагенсима које други немају. ''Али још важније је да постоји континуирани пријем нових снага из Крагујевца али и из других градова Србије што скупа даје одличан резултат. Постоји ентузијазам и здрава конкуренција међу тим младим људима'', истакао је редовни професор-емеритус Универзитета у Крагујевцу Миодраг Лукић.

Пленарна предавања одржана су кроз четири тематске целине: имуносупресија мезенхималним матичним ћелијама, инфламација/имунорегулација, антитуморска имуност, галектин 3 и инфламација. На сесијама су разматрани молекулски механизми одговорни за имуносупресивне ефекте мезенхималних матичних ћелија, улога и значај галектина 3 у имунопатогенези инфламацијских и аутоимунских болести, а представљени су и савремени приступи модулације анти-туморске имуности. 

У оквиру научног скупа Друштво имунолога Србије- Подружница за централну Србију доделила је плакете за изузетан допринос развоју имунологије у Србији проф. др Миодрагу Лукићу и проф. др Небојши Арсенијевићу.


Фото галерија: