Одржано прво интернационално такмичење соло певача “Радмила Бакочевић”

Интернационално такмичење соло певача “Радмила Бакочевић”, прво по реду, одржано је од 25-27. маја у Крагујевцу. На такмичењу je учествoвало више од 50 соло певача из Русије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, а одлуку о најбољима донео је међународни жири.

Такмичење је отворено јавним предавањем Радмиле Бакочевић у петак 25. маја у Свечаној сали Ректората, где су присутни имали прилику да чују део великог искуства опреске певачице.

Учесници из Русије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије такмичили су се у неколико категорија и показали свој таленат и гласовне могућности у програму који су припремили за престижно такмичење.

Соло певачи су се надметали у суботу, 26. маја, у Свечаној сали Ректората и у Универзитетској галерији. Додела награда и признања као и свечани концерт одржани су истога дана од 20 часова у Универзитетској галерији. 

Поред младих уметника и чланова жирија који су добили признања Ђурђевдански венац, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић уручио је признање за животно дело Радмили Бакочевић уметници по којој је такмичење понело име.

Током трећег дана манифестације, у недељу 27. маја, учесници су се надметали у изворном певању, а такмичење је било одржано у Етно кутку Јанин рај у Петровцу и у Старој скупштини.

Интернационално такмичење соло певача „Радмила Бакочевич“ основано је у години јубилеја, два века Града Крагујевца као прве престонице модерне Србије и носи име по великој уметници, педагогу и професору емеритусу Универзитета у Крагујевцу, оснивачу Студијске групе, а касније и Катедре за соло певање Филолошко-уметничког фалуктета у Крагујевцу, где данас раде професори изнедрени из њене класе.


Фото галерија: