Počela Studentska letnja stručna praksa Univerziteta u Kragujevcu i Grada Kragujevca

Studenti Univerziteta u Kragujevcu od danas na praksi u institucijama čiji je osnivač Grad Kragujevac

Prijemom za odabrane kandidate, studente završnih godina osnovnih, integrisanih i master akademskih studija fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji je održan 3. jula 2018. godine u Skupštini Grada, počeo je ovogodišnji program Studentske letnje stručne prakse Univerziteta u Kragujevcu i Grada Kragujevca.

U toku jula i avgusta, studenti Univerziteta u Kragujevcu biće u prilici da obave praksu u trajanju od mesec dana u organima lokalne samouprave, javnim i javno komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad Kragujevac.

Studentska letnja stručna praksa realizuje se na osnovu sporazuma između Univerziteta u Kragujevcu i Grada Kragujevca od akademske 2012/13. godine, uz podršku i organizaciju Studentskog parlamenta Univerziteta, Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu i Kancelarije za mlade.

Na prijemu za polaznike prakse, prisutne je pozdravio Stefan Nikezić - pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, podsetivši da je ove godine ponuđeno 130 slobodnih pozicija u deset Gradskih uprava i 18 ustanova i preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac. „Ovaj program prakse odlična je prilika da svoje stečeno teorijsko znanje usavršite u praksi i da se uz pomoć mentora osposobite za buduće poslove” istakao je Nikezić.

U ime rektorskog kolegijuma Univerziteta u Kragujevcu studente je pozdravila prof. dr Miroslava Petrović-Torgašev – prorektor za naučnoistraživački rad, koja je pohvalila inicijativu studenta da se kroz praksu upoznaju sa delom aktivnosti koje će obavljati u okviru svoje profesije. “Zahvaljujući vašom zainteresovanošću da učestvujete u ovom programu prakse - korak ste ispred kolega koji to nisu učinili. Univerzitet i Grad ovaj program sprovode već šest godina i nadam se da će u narednim godinama broj prijavljenih studenata biti veći jer je ovo izvanredna prilika koju ne treba propustiti“ poručila je prorektorka Petrović-Torgašev prisutnim studentima.

Za stručnu praksu prijavili su se studenti šest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, od kojih će 29 kandidata obaviti praksu. Po završetku prakse, studenti će izraditi izveštaj, dobiti ocenu mentora i sertifikat o praksi, koja će svedočiti o upotrebljenom teorijskom znanju, stečenom iskustvu i veštini.

U okviru projekta Trans2Work namenjenom studentima sa invaliditetom, u programu letnje stručne prakse u Kragujevcu učestvuju i studenti Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci. Univerzitet u Kragujevcu, kao jedan od partnera na projektu, učestvuje u pripremi i unapređenju institucija visokog obrazovanja u pogledu pružanja podrške studentima sa invaliditetom u njihovoj tranziciji od fakulteta do radnog mesta korišćenjem i praćenjem standarda i politika Evropske Unije. U okviru pomenutog projekta, četiri studenta Univerziteta u Kragujevcu obaviće dvomesečnu praksu u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.


Foto galerija: