OTVARANjE UNIVERZITETSKE LETNjE SCENE

U četvrtak,16. avgusta 2018. godine, sa početkom u 20,00 časova, svečano će biti otvorena ovogodišnja Univerzitetska letnja scena, koncertom solo pesama i arija na kojem će nastupiti Tea Trifković, sopran i Igor Dražević, klavir.

Program koncerta:

Pergolezi, Mendelson, Volf, Štraus, Mocart, Paučini, Rosini, Britn, Hatze.

 

Tea Trifković (1996) je rođena u Postojni (Slovenija). Sa šest godina je počela sa učenjem klavira u Muzičkoj školi Sežana u klasi prof. Tamare Ražem Lokateli. Sa osam godina je krenula na međunarodna takmičenja. U 2011. godini je primljena na Konzervatorijum za muziku i balet u Ljubljani (glavni predmet klavir) u klasi prof. Duše Avbelj. Maturirala je sa odličnim uspehom u klasi prof. Jana Severa. Sa četrnaest godina je počela sa učenjem solo pevanja u Muzičkoj školi Moste Polje u Ljubljani, u klasi prof. Saše Čano. Po uspešno završenoj srednjoj školi 2015. godine primljena je na Visoku školu za muziku Karl Marija fon Weber u Drezdenu u klasu prof. Hendrikea Vangemana.

Njen muzički put su obeležila mnogobrojna takmičenja i nagrade: prva nagrada na pijanističkom takmičenju “Isola Bella” u Verbanji (Italija); druga nagrada na Međunarodnom takmičenju »ArsNova« u Trstu (Italija), zlatno priznanje na regionalnom takmičenju mladih muzičara, prvo mesto na Međunarodnom takmičenju »Tomaž Holmar« u Malborgetu  (Italija), prve nagrade 2014. i 2015. godine na takmičenju solo pevača »Bruna Špiler « u Herceg Novom, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju solo pevača »Lazar Jovanović« u Beogradu. Godine 2017. na prestižnom takmičenju solo pevača »Giulio Perotti« u Ikermindeu (Nemačka), je nastupala sa orkestrom  u finalu i osvojila drugu nagradu.

Uporedo se dodatno usavršava na seminarima kod eminentnih umetnika i pedagoga kao što su: Ruben Dalibaltajan, Konstantin Bogino, Snežana Nena Brzaković, Martina Zadro, Sonja Milenković, Anamari Zeler i drugi. Godine 2016. je bila članica akademske produkcije opere San letne noći Bendžamina Britna, u ulozi vile. Iste godine je postala stipendista grada Ljubljane kao izuzetno nadarena mlada umetnica.

 

Igor Dražević (1989) je rođen u Loznici. Muzičko obrazovanje započinje u OMŠ ,,Vuk Karadžić” u Loznici u klasi prof. Bojane Nikić. Srednju muzičku školu ,,Mihajlo Vukdragović” u Šapcu je završio u klasi prof. Dragomira Bratića. Osnovne i master studije je završio na Fakuletu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dubravke Jovičić. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsek klavir, u klasi prof. Aleksandra Šandorova.Usavršavao se kod istaknutih profesora klavira: Svetlane Bogino, Vladimira Ugarkova, Aleksandra Serdara, Nevene Popović, Jokut Mihajlović, Arbo Valdme, Aleksandre Romanić, Natalije Trul i Siavuša Gadžijeva.

Na pijanističkim takmičenjima osvojio je brojne nagrade, od kojih se posebno ističu prve nagrade: Republičko takmičenje 2007. godine, ,,Mihailo Vukdragović” Šabac 2006. i 2007. godine,  ,,Davorin Jenko” Beograd 2006. godine, Trgu Žiu Rumunija 2006. godine. Na pijanističkom takmičenju ,,Isidor Bajić” Novi Sad 2014. godine proglašen za najboljeg domaćeg takmičara.

Solističke koncerte je izvodio širom zemlje i u inostranstvu (Italija, Nemačka, Holandija, Rumunija, Slovenija, Bosna i Hercegovina).  Pored solističkih koncerata, nastupa i kao kamerni muzičar. Član je ansambla ,,Beogradski trio” od 2015. godine. Pored izvođenja kompozicija tradicionalne muzičke literature, afinitet prema kompozicijama savremenog muzičkog stvaralaštva, posebno onim nastalim u Srbiji, ne izostaje. Učestvovao je na festivalima savremene muzike kao što su ,,ReConstruction” (2017), ,,KoMA” (2017). Sa članovima ansambla ,,Beogradski trio” prisutni su u projektima (Rostrum+), kao i stalni saradnici na izvođenju studentskih ispitnih radova iz kompozicije. Kao solista i kao kamerni muzičar radi na promovisanju u očuvanju muzičkog stvaralaštva domaćih autora širom Srbije i u inostranstvu.

 

* Naredni koncert na Letnjoj sceni Univerziteta:

Koncert za gitaru na kome će nastupiti mr Aleksandar Stojić - utorak 21. avgust 2018. godine sa početkom u 20 časova.