Koncert za gitaru na Letnjoj sceni

U utorak, 21. avgusta 2018. godine sa početkom u 20,00 časova, biće održan još jedan koncert na Letnjoj sceni Univerziteta, na kome će nastupiti mr Aleksandar Stojić.

Na programu dela:  Fernanda Sora, Franciska Tarege, Agustina Bariosa Mangore, Džona Duartea, Lea Brouvera.

Aleksandar Stojić počeo je sa sviranjem gitare sa sedam godina kao samouki gitarista. Svoje prvo muzičko obrazovanje stiče u Pančevu gde je završio sednju muzičku školu „Jovan Bandur“ u periodu od 1998-2002. godine. Godine 2002. počinje svoje studije na bečkom muzičkom univerzitetu „Universitet fu musik und darstellende kunst“ u klasi profesora Valtera Vurdingera, gde kasnije stiče magistarsku titulu uz najviše ocene. Bio je redovni stipendista individualne stipendije univerziteta u Beču i stipendista „Stiftung Victor Bunzl“.

Svoje profesorsko radno iskustvo stekao je uz dugogodišnji privatni rad sa studentima iz svih delova sveta (priprema studenata za prijemne ispite, pripreme za ispite, takmičenja, itd.) uz preporuke svog profesora. Od 2011. godine je i zvanično profesor u kragujevačkoj muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ gde radi do 2015. Od 2015. radi u OMŠ „Milenko Zivković“ u Paraćinu. Pored poznavanja klasične gitare, pokazuje velike sposobnosti u sviranju džeza, roka, bluza i ostalih muzičkih pravaca.

Šesnaest godina koncertne karijere krase nastupi na najvećim muzičkim festivalima širom sveta: Siget fest Budimpešta (Mađarska, 2007. godine), Rio Loco festival (Tuluz, Francuska) nastup sa velikanom džez harnonike Richard Gallianom, Akkordeon festival (Beč, Austrija), Wiesen jazz festival (Beč, Austrija), Lugano Jazz Estival (Lugano, Švajcarska, 2016. godine), Nišvil (Niš, 2016. godine). Koncertne aktivnosti u J. Koreji, Japanu, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Africi, Rusiji, Litvaniji na skoro svim prestižnim koncertnim binama. Od 2012. do 2014. godine solista na bečkom novogodišnjem koncertu u Volks teatru (Narodno pozorište, Beč, Austrija).

Godine 2012. osniva grupu „Stoiks“ koja izvodi njegovu autorsku muzikum u čijem su sastavu: Ivan Aleksijević (pijanista Big Bend-u RTS-a), klavir, Jovan Jovanović, bas gitara, Saša Ranković, bubnjevi. Godine 2013. izdaje svoj prvi album „For whose grandma's sake?“. Sa grupom nastupa u periodu između 2013.-2015. godine na nekoliko važnih festivala: „21. dani srpskog duhovnog preobraženja“ u Despotovcu (2013.), završni koncert u KC Gradac u Raški (2013.),  2014. godine „Jazztronic“ u Vršcu, „Drugi jazz festival“ u  Herceg Novom i otvaranje festivala „OKTOH“ u Kragujevcu. Od 2014. godine osniva „Resava fest“ u Despotovcu, festival svetske muzike.

Godine 2015. postaje vođa benda Danice Krstić. Iste godine snima album sa Duletom Resavcem koji aranžira i izdaje za PGP RTS. Tokom godine učestvuje u završavanju albuma „Balkan lovers“-a i u 2016. godini nastupa sa istim bendom i trubačem Markom Markovićem na prestižnim festivalima Lugano Jazz Estival i Nišvil. Godine 2017. nastupa na „Grin fest“-u, internacionalnom festivalu u Švajcarskoj sa grupom „Balkan lovers“, kao solista na klasičnoj gitari u Despotovcu u okviru „Dana srpskog duhovnog preobraženja“, u Kragujevcu, u topolivnici kneževog arsenala i u Paraćinu u Kulturnom centru.