Klavirski koncerti Nataše Mitrović i Ljiljane Vukelje u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u utorak 4. septembra 2018. godine biće održana dva klavirska koncerta na kome će od 19,00 časova nastupiti vanredni profesor FMU u Beogradu Nataša Mitrović, a od 20,00 časova Ljiljana Vukelja, vanredni profesor FMU

Program koncerta Nataše Mitrović (19 časova):

Ž. F. Ramo: Gavota i 6 varijacija
P. I. Čajkovski: Varijacije u a - molu
S. Frank: Preludijum, fuga i varijacija, op. 18
M. Raičković: B-A-G-D-A-D varijacije
A. Rozenblat: Varijacije na temu Paganinija

Program koncerta Ljiljane Vukelje (20 časova):

J. S. Bah: Partita br. 2 u ce – molu
- Sinfonia
    - Allemande
  - Courante
     - Sarabande
  - Rondeau
   - Capriccio

F. Šopen: Sonata op. 35 u be – molu
                                  - Grave. Doppio movimento
- Scherzo
             - Marcia funebre
          - Finale. Presto

                                                      M. Ravel: La Valse

 

Nataša Mitrović rođena je u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na FMU u Beogradu u klasi prof. Mirjane Šuice-Babić. Usavršavala se kod renomiranih klavirskih pedagoga u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Makedoniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kao jedini umetnik sa prostora Srbije dobitnica je Fulbrajt stipendije za 2004/05.godinu i tu sezonu provodi na usavršavanju na više Univerziteta u Americi: Džulijard u Njujorku, De pol Univerzitet u Čikagu, Univerzitet u Mičigenu. Tokom boravka u SAD-u završila je i u praksi ostvarila projekat pod nazivom-''MUZIKA BEZ GRANICA-Sličnosti i razlike između Evropske i Američke pijanističke škole''.  To je takođe tema njenih čestih gostovanja u Americi. Kao solista nastupala je 15 puta sa svim našim Simfonijskim orkestrima : Beogradskom Filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, ,Simfonijskim orkestrom ''Stanislav Binički'', Simfonijskim orkestrom FMU, kamernim orkestrom ''Kornelije''. Takođe je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Frankfurta i Montabaura (Nemačka), kao i sa Bugarskom Filharmonijom (Vidin, Bugarska).

Dobitnica je značajnih umetničkih priznanja:
   -Oktobarska nagrada Skupštine grada Beograda,
   -Nagrada  FMU za najperspektivnijeg pijanistu,
   -Nagrada FMU za najbolji diplomski ispit,
   -Nagrada FMU za najbolje izvedenu sonatu,
   -Zahvalnica FMU za izuzetan umetnički i pedagoški doprinos Fakultetu.

Dobitnica je 8 nagrada na domaćim takmičenjima učenika i studenata, kao i 6 nagrada na međunarodnim takmičenjima kao solista i član različitih kamernih sastava. Održala je preko 50 solističkih resitala i resitala kamerne muzike širom zemlje i u inostranstvu (Sjedinjene Američke Države, Kina, Kuvajt, Francuska, Nemačka, Češka, Italija,  Bugarska, Švedska,Makedonija,Japan).Često je angažovana kao član žirija na međunarodnim takmičenjima i festivalima.

Bila je jedan od predstavnika Fakulteta Muzičke Umetnosti na Festivalu „Nei Suoni Dei Luonghi“ (Italija), gde je održala solistički koncert 2010. godine. Održala je koncert na Festivalu savremene muzike u Skoplju (Makedonija) 2012. godine.U julu 2013. godine bila je predsednik žirija na međunarodnom takmičenju „Jozef Suk“ u Pragu (Češka) gde je nastupala i u Martin holu. Angažovana je kao član muzičkog udruženja „Poetica Musica” sa kojima svake godine nastupa u sali Old Westbury Gardens u Njujorku (SAD) a takođe je imala koncert i u Kenedi centru u Vašingtonu(SAD). Ostvarila je trajne snimke za arhiv Radio Beograda. Bila je predstavnik Srbije na Konferenciji Fulbrajtovih stipendista u Pekingu (Kina)  u oktobru 2008. godine, gde je održala solistički koncert i predavanje.

Radi kao vanredni profesor na Klavirskoj katedri na FMU u Beogradu.

 

Ljiljana Vukelja je rođena 1976. u Beogradu. Završila je srednju muzičku školu «Kosta Manojlović» u Zemunu, u klasi prof. Vesne Martinovski. Diplomirala je 1996. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, u čijoj klasi je i magistrirala 1999. godine. Usavršavala se u klasi francuskog pijaniste Mišela Berofa u Frajburgu (Nemačka), a potom je radila sa švajcarskim pijanistom i dirigentom Žan-Fransoa Antoniolijem u Lozani (Švajcarska). U junu 2010. je odbranila doktorski umetnički projekat iz izvođačkih umetnosti, pod mentorstvom prof. Dejana Sinadinovića, na FMU u Beogradu. Aktivno je učestvovala na majstorskim kursevima J. Sljesarjeva, S. Dorenskog, A. Štarkmana, D. Baškirova, M. Dalbertoa i Žan-Klod Penetijea.

Laureat međunarodnog takmičenja u Nauenu (Nemačka) oktobra 2006, gde dobija i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje savremenog dela, kao i međunarodnog takmičenja u Gajaru (Francuska, 2004.), gde joj je dodeljena i specijalna nagrada za najbolje izvođenje zadate kompozicije, Ljiljana Vukelja je i dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, kao i nagrada na međunarodnim takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni i Ankoni (Italija).

Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u svim značajnijim salama u Beogradu (velika dvorana KNU, Skupština grada, Beogradska filharmonija, UK Parobrod, SKC..), širom Srbije, u sali Banskog dvora u Banja Luci, Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu, Sali  temišvarske filharmonije (Rumunija), Dvorani instituta Ribopjer u Lozani (Švajcarska), Dvorcu Klesen  (Berlin, Nemačka), Sali fabrike automobila Volkswagen u Volfsburgu (Nemačka)...

Sarađivala je sa Beogradskom filharmonijom, Umetničkim ansamblom «Stanislav Binički», Simfonijskim orkestrom RTS, Temišvarskom filharmonijom, kamernim orkestrom „Pro Klasika“ i dirigentima kao što su: Pavle Medaković, Milan Nedeljković, Anatolij Novicki, Emil Simon, David Porcelajn, Venzan Monteil, Biljana Radovanović, Žan-Fransoa Antonioli, Jordan Dafov..

Nastupala je na festivalima: Bemus, Belef, Tribina kompozitora (Beograd), „Dani muzike“ u Vrnjačkoj Banji, „Muzički Temišvar (Rumunija), „Havelendiše Festšpile“, «Movimentos» (Nemačka), «Galvej mjuzik festival» (Irska). Snimala je za RTS, TV NS, rumunski, nemački i francuski radio.

Angažovana je kao vanredni profesor na Katedri za klavir FMU, u Beogradu.


Dokumenti:

Plakat