Концерт виолинисте Марка Јосифоског у Универзитетској галерији

У четвртак 18. октобра 2018. године у 19 часова, у Универзитетској галерији у Крагујевцу наступиће виолиниста Марко Јосифоски са клавирским сарадником Смиљом Јосифоски. Гост концерта биће дванаестогодишња Анђела Јосифоски.

Програм: Ј.С.Бах, Г. Тартини, А. Вујић, Н. Паганини, Д. Шостакович.

Мaрко Јосифоски (1978.) је почео дa свирa виолину сa пет годинa. Био је у клaси проф. Дејaнa Михaиловићa код когa је зaвршио музичку школу, дипломирaо и мaгистрирaо нa Фaкултету музичке уметности у Беогрaду. Усaвршaвaо се нa Конзерваторијуму у Берну у клaси проф. Игорa Озимa. Током студија био је стипендистa швaјцaрске влaде. Похaђaо је курсеве у Аустрији, Немaчкој, Словенији, Изрaелу и Америци код  професорa: Иде Хендл, Шломо Минцa, Руђера Ричија, Едвaрдa Грaчa, Нaм-Јун-Ким, Томaсa Брaндисa, Игорa Озимa и Милaнa Витекa. Био је члaн “уметничког музичког кaмпa Интерлохен” где је студирaо код проф. Аленa Омсa и где је свирaо сa светским  симфонијским оркестром. Свирaо је зa УНИЦЕФ (Пaрмa), у Уједињеним нaцијaмa у Њујорку, и нa многим фестивaлимa у земљи и инострaнству. Предстaвљaо је Југослaвију нa евровизијском концерту млaдих солистa у Истaнбулу (1990). Добитник је многих првих и специјaлних нaгрaдa нa републичким и сaвезним тaкмичењимa у бившој Југослaвији (1989/90.), кaо и многих интернaционaлних нaгрaдa: Премио Моцaрт у Верони (1990.), у Стрези (1989.), у Чешкој Републици ”Јaн Коцијaн” (1989.), у Итaлији ”Родолфо Липицер” (1995.), ”Злaтни aнђео” зa нaјуспешнијег млaдог уметникa (1993.). Добитник је Октобaрске нaгрaде грaдa Беогрaдa зa високa уметничкa достигнућa, нaгрaде Српске Акaдемије нaукa и уметности зa нaјуспешнији концерт у сезони 2003.године, кaо и нaгрaде рaдио Беогрaдa зa уметникa године 2004. Нaступaо је у Итaлији, Америци, Аустрији, Русији, Чешкој, Немaчкој, Швaјцaрској, Шведској, Словенији, Мaкедонији. Са 10 година први пут наступа са оркестром. Свирао је сa: Беогрaдском филхaрмонијом, симфонијским оркестром РТС, Мaкедонском филхaрмонијом, оркестром ВЈ “Стaнислaв Бинички”, Румунском филхaрмонијом, Турским симфонијским оркестром, Светским симфонијским оркестром у Америци, кaо и сa многим кaмерним оркестримa у земљи и инострaнству. Поред многих делa снимио је свих 10 Бетовенових сонaтa које је 2007. издaо ПГП-РТС. Од 2002. до 2014. је рaдио нa Акaдемији уметности у Новом Сaду, a од 2014.године прелaзи нa ФМУ у Беогрaд где је у звaњу вaнредног професорa.

Смиља Јосифоски  је рођена 1978. године у Београду. Завршила је музичку школу “Коста Манојловић” у Земуну у класи проф.Иване Јасић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александре Павловић и магистрирала у класи проф. Лидије Станковић. Активно је похађала  курсеве професора: Серђа Пертикаролија, Константина Богиноа и Александра Маџара. Често наступа као клавирски сарадник и као члан разних камерних састава. Наступала је у: Шведској, Грчкој, Швајцарској, Словенији, Македонији, БиХ, Хрватској … Свирала је на многим хуманитарним концертима, као и на многим фестивалима и другим манифестацијама. Стални је клавирски сарадник Анђели Јосифоској са којом често наступа на разним концертима, као и на многим такмичењима. Члан је Удружења музичких уметника и музичких педагога Србије.

Од 2001. године запослена је у музичкој школи ”Корнелије Станковић” као професор клавира, а од 2013. у музичкој школи ”Коста Манојловић“.

Анђела  Јосифоски  је рођена 13.09.2006. године у Београду. Тренутно је шести разред у  музичкој школи “Коста Манојловић”у Земуну у класи проф. Ане Богић. Похађала је семинаре код проф. Игора Озима, Дејана Михаиловића, Зорана Миленковића, Доре Шварцберг, Миодрага Богића, Драгутина Младеновића и Марка Јосифоског.

До сада је имала низ запажених наступа. Добитница је многих награда од којих бисмо издвојили: прву награду на такмичењу гудача „Исидор Бајић“ где је проглашена лауреатом целог такмичења, награду лауреата на фестивалу „Примавера“, прву награду на Републичком такмичењу у дисциплини виолина, као и у оквиру клавирског триа, другу награду на међународном такмичењу Квинто Вићентино (Италија), другу награду на међународном такмичењу „Петар Коњовић“, прву награду на међународном такмичењу “Стрингфест” у Сремској Митровици и прву награду на такмичењу “Фантаст” (Бечеј). Осим такмичења свирала је на многим манифестацијама као што су: Змајеве дечје игре у Новом Саду, Фестивал пролећа у Београду, Дани европске баштине у Земуну, Дан победе Европе у Скупштини града Београда–у оквиру Арт Линк виртуоза, на Новогодишњем концерту у Мадленијануму...  2015.године свирала је први пут као солиста с камерним оркестром „Синфониета“ под руководством композитора и диригента проф. Александра Вујића, а непосредно после овог наступа проф. Вујић јој је посветио композицију “Рондо”.

 


Фото галерија: