Концерт Јелене Станић Стефановић у Универзитетској галерији

Концертна сезона Универзитетске галерије у Крагујевцу се наставља у четвртак, 16. маја 2019. године у 19 часова. Наступиће флаутисткиња Јелена Станић Стефановић, уз клавирску сарадњу Јоване Радовановић.

На програму ће бити дела Ј.С. Баха  и Г.Ф. Телемана, а гост концерта биће Миодраг Ђорђевић (хармоника).

 

Јелена Станић Стефановић, нижу и средњу музичку школу завршила је у Крагујевцу у класи проф. Душана Васиљевића, а на факултету Музичке уметности у Београду дипломирала на основним студијама 2005. године.

Током школовања учествовала је на такмичењима у земљи и иностранству, где је освајала прве награде у солистичким и у категоријама камерне музике. Са шеснаест година изводи свој први солистички концерт у Галерији културног центра у Београду, и од тада наставља концертне активности у земљи: Коларчева народна задужбина, концерти у Смедереву, Крагујевцу, Брусу, Врњачкој Бањи..

Као најбољи млади флаутиста учествује три године за редом као соло флаутиста у оркестру и камерним ансамблима „Фестивал младих уметника“ Бајројт, Немачка.

Због  жеље  и личне потребе  за усавршавањем, као и чињенице да је то могуће ван граница земље, 2006. године уписује студије код реномираног професора флауте Јаноша Балинта у Детмолду , Немачка. Након завршених студија са највишом оценом, мастер студије наставља у класи еминентног професора Конрада Хунтелера, где поред звања мастер стиче и специјализацију за барокну музику. Запажена међу младим флаутистима, у Немачкој наставља рад на испомоћи као прва и друга флаута у „Детмолдском камерном оркестру“ Детмолд. Од 2006. године као стални члан ансамбла „Вино росо“  у оквиру  турнеје у Кини 2008. године добија место прве флауте у оркестру.

Током школовања  у Немачкој концертира у: „Koнцертхаус“ Берлин,“ Оеткер Хале“ Билефелд, „Тонхале“ Дизелдорф, солистички концерт  у Леополдсхое, у оквиру пројекта за Црвени крст немачке покрајине Липе.

Стални је учесник на новогодишњим концертима уметника града Крагујевца, а од 2015. године је соло флаутисткиња  у Крагујевачком симфонијском оркестру.