Гостујуће предавање проф. др Ђорђа Дуликравића са Међународног универзитета Флориде из Мајамија

15. мај 2019. године, Свечана сала Ректората Универзитета у Крагујевцу са почетком у 12.00 часова

Проф. др Ђорђе Дуликравић са Департмана за машинско инжењерство и инжењерство материјала Међународног универзитета Флориде из Мајамија одржаће на Универзитету у Крагујевцу гостујуће предавање

Инверзни проблеми и алгоритми оптимизације хибрида

у среду, 15. маја 2019. године
у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу
са почетком у 12.00 часова

Фокус предавања ће бити на инверзним проблемима (облика и величине домена,  граничних и/или почетних услова, сингуларитетима на домену, физичким особинама медија и систему управљања једначине) и решењима ових проблема кроз приказ на примерима у преносу топлоте, еластичности, аеродинамике, епидемиологије, електрохемије и електромагнетне-хидродинамике са солидификацијом.

Језик предавања је српски.

Универзитет у Крагујевцу са задовољством позива студенте и запослене да присуствују овом предавању.

Биографија предавача:

Проф. др Ђорђе Дуликравић завршио је студије инжењерства у Београду 1973. године, након чега је магистрирао 1975. године у Минесоти и докторирао 1979. у Корнелу.

Радио је као сарадник NRC-а у NASA LeRC, гостујући научник у DFVLR-Гетинген, доцент на Универзитету Тексас-Остин, ванредни професор на Државном универзитету у Пенсилванији, професор на Универзитету у Тексасу у Арлингтону и шеф катедре за ММЕ и професор на Међународном универзитету Флориде.

Аутор је и коаутор више од 500 публикација у различитим техничким областима које укључују рачунску и аналитичку механику течности, субсоничну, трансоничну и хиперсоничну аеродинамику, теоретску и рачунску електро-магнетно-хидродинамику, коњуговани пренос топлоте укључујући солидификацију, рачунску криобиологију и епидемиологију, убрзање итеративних алгоритама, генерисање рачунске мреже, мултидисциплинарне аеро-термо-структурне инверзне проблеме, дизајн и ограничену оптимизацију у турбостројевима, проток флуида и пренос топлоте у мрежама микро/ нано пролаза и низова пин-пера и мулти-објективну оптимизацију хемијског састава легура.

Оснивач је и главни уредник међународног часописа о инверзним проблемима у науци и инжењерству (Inverse Problems in Science and Engineering - основан 1994. године) и придружени уредник десет додатних часописа.

Оснивач је, председник и уредник низа међународних конференција о инверзним концептима дизајна и оптимизације у инжењерским наукама (ICIDES) и Међународног симпозијума о инверзним проблемима, дизајну и оптимизацији (IPDO).

Члан је Америчке академије механике, Америчког удружења инжењера машинства, Краљевског ваздухопловног друштва и сарадник Америчког института за аеронаутику и астронаутику.

Оснивач је међуодељенског Института за мултидисциплинарну анализу, инверзни дизајн и оптимизацију (MAIDO) на Универзитету Тексас у Арлингтону и Лабораторије за мултидисциплинарне анализе, инверзни дизајн и робусне оптимизације и контроле (MAIDROC) на Флориди.