Концерт Александра Ружичића и Душана Торомана у Универзитетској галерији

Концертна сезона Универзитетске галерије се наставља у уторак, 18. јуна 2019. године, са почетком у 19 часова.
На концерту ће наступити професори Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, Александар Ружичић (флаута) и Душан Тороман (клавир).

На програму концерта биће дела Францa Шубертa, Францa Ксавер Моцартa и Лудвиг ван Бетовенa.

Александар Ружичић

Рођен у Чачку. Средњу школу завршио је класи професора Кароља Марочика, а дипломирао у Београду на Факултету музичке уметности у класи Миодрага Азањца. Специјализирао је камерну музику на ФМУ у класи проф. Горана Маринковића и тренутно је на докторанд на студијама камерне музике код истог професора. Остварио је велики број солистичких и камерних наступа у земљи и иностранству , као и сарадњу са еминентним уметницима. Интезивно наступа у трију флаута „Миодраг Азањац“ са Карољем и Сузаном Марочик, дувачким секстетом са Милошем Вељковићем, Бојаном Пешићем, Гораном Маринковићем, Игором Лазићем, Михајлом Самораном, као и у другим разноврсним камерним саставима. Остварио је значајан број снимака за Радио Телевизију Србије и издавачку кућу МASCOM . Радио је као соло флаутиста и пиколиста Симфонијског оркестра РТС, соло флаутиста Позоришта на Теразијама, као и соло пиколиста Оркестра опере и балета Народног позоришта,  под управом великог броја еминентних диригената. Наступа и као члан оркестра Исидоре Жебељан. Тренутно ради као  виши уметнички  сарадник на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу и шеф Катедре за дувачке инструменте ФИЛУМ-а.

 

Душан Тороман 

Душан Тороман је рођен у Чачку, где је почео да учи клавир са десет година у класи Наде Милошевић. Средњу музичку школу завршио је у Земуну, у класи Злате Малеш. У току школовања освојио је велики број првих награда на омладинским клавирским такмичењима, међу којима се истичу: “Città di Gorizia”, “Петар Коњовић”, Републичко такмичење музичких школа Србије, као и ЕПТА такмичење посвећено делу Лудвига ван Бетовена. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Александра Шандорова са наградом за најбољи дипломски испит, након чега је специјализовао интерпретацију музике 18. и 19. века на оригиналним инструментима при академији “Incontri col Maestro”  у Имоли (проф. Стефано Фиуци). Похађа студије чембала на Конзерваторијуму "Ђ. Росини" у Пезару у класи Марије Луизе Балдасари, студирајући упоредо са Емилијом Фадини. Усавршавао се на мајсторским курсевима Малколма Билсона, Енрика Бајана, Серђа Ћомеија, Отавија Дантонеа, Лидије Бизјак, Ћетила Хаугсанда, Егона Михајловића, Сигисвалда Кујкена... Победник је Интернационалног музичког турнира у Паризу, као и међународног такмичења “Ванда Ландовска” (Италија), а жири такмичења “Ђани Гамби” у Пезару доделио му је специјалну награду за интерпретацију италијанске музике. Као солиста и камерни музичар свирао је у Француској, Италији, Швајцарској, Србији и Словенији. Гост је фестивала Settimane barocche di Brescia, Flimsfestival, Cap Ferret Music Festival, Marchesato opera festival , ОКТОХ... Наступао је са Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром "Станислав Бинички" и Гудачким оркестром "Шлезингер" као солиста у клавирским концертима Баха, Хајдна, Салијерија и Моцарта. Члан је ансамбла  “Арбор Дианае” са којим изводи музику осамнаестог и деветнаестог века на аутентичним инструментима. Ангажован је као клавирски сарадник на катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Члан је Удружења музичких уметника Србије.