Одржана трибина посвећена проф. др Душану Симићу

Прва трибина из циклуса Корифеји Универзитета у Крагујевцу, посвећена проф. др Душану Симићу, одржана је 4. јула 2019. у Свечаној сали Факултета инжењерских наука.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу покренуо је циклус трибина Корифеји Универзитета у Крагујевцу у жељи да оживи сећања на знамените људе са Универзитета у Крагујевцу који су својим радним ангажманом, научним, педагошким и организационим потенцијалима дали развоју Универзитета у Крагујевцу и факултетима и његовом саставу посебан печат и тон.

Прва трибина била је посвећена проф. др Душану Симићу (1928-2008), дугогодишњем професору и декану Машинског факултета у Крагујевцу и ректору Универзитета у Крагујевцу.

Трибину је отворио проф. др Милош Ђуран, дописни члан САНУ, управник Центра, који је представио разлоге за покретање циклуса трибина Корифеји Универзитета у Крагујевцу и њихов оквирни концепт.

О богатој и разноврсној  радној биографији проф. др Душана Симића говорио је проф. др Мирослав Демић; научне доприносе проф. Симића и његову улогу у оснивању Катедре за моторе и моторна возила представио је садашњи шеф Катедре, проф. др Радивоје Пешић. Проф. др Добрица Миловановић, декан Факултета инжењерских наука, своје излагање усмерио је на улогу проф. др Душана Симића у развоју Факултета, као и Регионалног центра за таленте, чији је био оснивач и руководилац. Академик Милош Којић изнео је своја сећања на време када је осниван Универзитет и улогу проф. др Душана Симића у оснивању факултета, односно у процесу њиховог осамостаљивања од матичних београдских факултета.

У програму је наступио Милош Крстовић, глумац Књажевско-српског театра, који је излагао делове мемоарске грађе коју је проф. др Душан Симић објавио у неколико књига.


Фото галерија: