У Влади Републике Србије представљени интердисциплинарни мастер програми Мастер 4.0

На конференцији за медије одржаној у Влади Републике Србије 5. септембра 2019. године представљена су четири интердисциплинарна студијска програма под називом Мастер 4.0, креирана у сарадњи државних факултета и привреде, а у циљу повезивања савремених ИТ знања са пословним вештинама потребним за развој дигиталних производа и услуга.

Мастер 4.0 програме креирала су 4 конзорцијума и то: Универзитет у Крагујевцу, Универзитет у Нишу, Електротехнички и Факултет организационих наука Универзитета у Београду, као и  Машински и Математички факултет из Београда.

Мастер програм Универзитета у Крагујевцу креиран је у сарадњи четири факултета Универзитета у Крагујевцу и то: Факултета инжењерских наука, Природно-математичког факултета, Факултета техничких наука и Економског факултета. „Факултети су и даље једине институције које могу да пруже знања на нивоу који је потребан привреди. Њихова суштинска предност је та што нуде предавача који је експерт из дате области и са којим студент може да води дијалог. Поред редовног сусрета са реалним пословним проблемима на обавезним праксама у компанијама, директни контакт са врхунским стручњацима је нешто што неформални интернет курсеви сличног садржаја не могу да понуде,“ рекао је проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је Мастер 4.0 резултат избора најбољег садржаја постојећих програма који одговара потребама тржишта ИТ услуга и обезбеђивању услова за даљи раст ИТ сектора и да се од ових програма очекује да ће обезбедити квалитетан кадар који ће моћи да створи конкурентску предност ИТ компанија које послују у Србији, чиме ће се обезбедити даљи раст ИТ индустрије.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја државни секретар Виктор Недовић истакао је да снага ових програма лежи у темељном и примењивом знању које ће кроз преко 130 предмета студентима понудити више од 300 предавача са неких од најбољих факултета из Србије, страних универзитета и компанија које су се доказале на домаћем, али и глобалном тржишту дигиталних производа и услуга.

Универзитет у Крагујевцу, као и Електротехнички и Факултет организационих наука су у процесу акредитације својих Мастер 4.0 програма предвиђених да почну од октобра 2019, док је почетак преостала два програма планиран за други семестар, односно јануар 2020.

Мастер 4.0 програми ће обухватити области као што су анализа података, биоинформатика, интернет ствари, машинско учење, вештачка интелигенција, виртуелна реалност, као и бизнис предмете попут менаџмента, финансија и рачуноводства, маркетинга, предузетништва. Креиран у дијалогу универзитета и привреде, очекује се да ће управо овај јединствени спој ИТ и бизнис знања помоћи настанак нове генерације дигиталних стручњака у нашој земљи.

Међу ИТ компанијама које учествују у реализацији програма су Microsoft, Comtrade, Инфостуд, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, док су међу укљученим компанијама из других сектора и Телеком Србија, Coca-Cola Hellenic, Металац, EY, Raiffeisen bank, НИС и многе друге.

Више информација о овим мастер програмима можете наћи на званичном сајту програма на адреси: https://www.dsi.rs/master40/


Фото галерија: