Otvorena izložba i predstavljena monografija „Na Livadici večnosti“

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u utorak 17. septembra 2019. godine predstavljena je monografija Na Livadici večnosti i otvorena istoimena dokumentarna izložba.

O istorijatu Učiteljske škole u Jagodini, koja je kasnije prerasla u Pedagošku akademiju, a od 1993. godine u visokoškolsku ustanovu govorili su prof. dr Miloš Kovačević, kao gost čitalac, profesor Slobodan Štetić, koji je dizajnirao i likovno oživeo priču o prošlosti i sadašnjosti ove ustanove i profesor Ilijana Čutura, koja je u ime autora publici predstavila tematski sadržaj monografije i izložbe koja će za posetioce biti otvorena do 28. septembra 2019. godine.

U muzičkom delu programa  učestvovali su članovi orkestra  Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini sa šefom orkestra  Bratislavom Starčevićem, solistima Emilijom Živković i Daliborom Milovanovićem, a pod umetničkom  upravom docenta Milice Stanković. Oni su pravi naslednici tradicije đačke družine Uzdanica, koja je osnovana pre  sto dvadeset godina sa zadatkom da rade  „…na prosvećivanju svog naroda i širenju njegove misli“,  kako je zabeleženo u  tadašnjem izveštaju o osnivanju đačke družine Uzdanuica, navela je u svom obraćanju doc. dr Jelena Spasić, moderator.

Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu u 2018. godini obeležio je dva izuzetno značajna jubileja: 25 godina rada Fakulteta i 120 godina od osnivanja Muške učiteljske škole u Jagodini. Tim povodom publikovana je monografija Na Livadici večnosti – od Učiteljske škole do Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini (1898-2018), autora prof. dr Ilijane Čuture  i prof. dr Violete Jovanović.

 


Foto galerija: