Концерт Пола века заједно у Универзитетској галерији

У среду, 16. октобра 2019. године, крагујевачка публика имаће прилику да чује изабрана дела за клавир у извођењу Весне Кршић и Снежане Николајевић, које овим концертом обележавају 50 година заједничког уметничког рада у клавирском дуу

Весна Кршић, музички теоретичар и пијаниста и Снежана Николајевић, музиколог и пијаниста, музицирају у клавирском дуу врло дуго: први наступ су имале 1968. године, као студенткиње београдске Музичке академије, а њихова континуирана каријера тече од њиховог првог целовечерњег реситала који су одржале у Дому омладине у Београду, 1969. Негују истим интензитетом концертирање на два клавира и на једном клавиру четвороручно. На импозантном репертоару дуа налазе се дела у широком временском и стилском распону - од раног барока до савремених аутора. На својим многобројним концертима oткривају нова дела за овај ансамбл – од којих су многа њима посвећена - и уводе нове форме презентације и контакта са аудиторијумом. Урадиле су низ редакција композиција за клавирски дуо. одржале многе семинаре о литератури за клавирски дуо и њеној интерпретацији и написале низ текстова о делима за клавирски дуо и специфичностима интерпретације клавирског дуа.

Наступале су на солистичким концертим и са оркестрима у Београду и многим другим многим градовима Србије, у бившим југословенским  републикама (Хрватска, Македонија, Црна Гора),  затим у Француској, Мађарској, Израелу, Румунији и САД. Снимале су често за радио и телевизију и биле у жирију националних и међународних такмичења. Клавирски дуо  Снежана Николајевић - Весна Кршић је добитник  награде Удружења музичких уметника Србије за најбољи концерт 2009. године. Снимци интерпретација дуа објављени су на неколико LP плоча и четири CD-a у издању ПГП РТС, Факултета музичке уметности и СОКОЈ-а.

Уз камерно музицирање у клавирском дуу негују и своје посебне професионалне каријере – Весна Кршић, магистар музичке теорије, редовни је професор на Факултету музичке уметности, а Снежана Николајевић, доктор музикологије, уредник је у Телевизији Београд и редовни професор на Филолошко уметничком факултету.  У том својству су учествовале на многим домаћим и интернационалним научним скуповима и објавиле низ књига, монографија и стручних радова.

 

Програм

 

Арво Перт: Исти интервал

Камиј Сен-Санс: Листић из албума оп.91

 

Ј.С.Бах – А. Гедике:  Пасакаља и фуга це-мол

 

А. Дворжак: Три легенде

 бр.2, Molto moderato

бр. 5 Allegro giusto

бр.3 Allegro giusto

 

Зоран Христић: Руфурија