Održan 11. Sajam stipendija na Univerzitetu u Kragujevcu

11. Sajam stipendija pod sloganom „Izaberi stipendiju po svojoj meri“ u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu održan je 29. oktobra 2019. godine u holu Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Ovogodišnji Sajam stipendija okupio je 10 izlagača koji su zainteresovanim studentima i predstavnicima akademske zajednice Univerziteta u Kragujevcu predstavili svoje programe stipendija za studije i usavršavanje u zemlji i inostranstvu.

U ime rektorskog kolegijuma Univerziteta u Kragujevcu, Sajam je otvorio prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Živadin Micić. Pozdravljajući učesnike i posetioce Sajma, istakao je značaj informisanja o dostupnim mogućnostima za usavršavanje, sa ciljem sticanja novih akademskih i praktičnih znanja u inostranstvu i njihove kasnije primene u matičnoj zemlji.

Učesnici ovogodišnjeg Sajma stipendija bili su:

 1. Ministarstvo omladine i sporta – Fond za mlade talente Republike Srbije
 2. Fondacija Tempus - Erazmus+ kancelarija u Srbiji
 3. Francuski institut u Srbiji i Campus France – Nacionalna agencija za promociju francuskog visokog obrazovanja u inostranstvu
 4. Britanski savet
 5. Međunarodni akademski centar Beograd
 6. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu
 7. Portal www.stipendije.rs
 8. Predstavnik Univerziteta Politecnico di Milano i Ca' Foscari
 9. Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine IFMSA Srbija – Lokalni komitet Kragujevac
 10. AIESEC Srbija – Lokalna kancelarija Kragujevac

Posetioci su imali prilike da se informišu o:

 • Stipendijama Ministarstva omladine i sporta, poznatim pod nazivom Dositeja i otvorenom konkursu za ove stipendije za studije u inostranstvu, kao i konkursu za najbolje studente u Srbiji, koji će tek biti raspisan;
 • Mogućnostima za razmenu kroz Erazmus+ i CEEPUS program, upoznaju se sa aktivnostima Fondacije Tempus, Euroguidance centra i Informacionog centra;
 • Nedavno otvorenom konkursu za stipendije Vlade Francuske za master i doktorske studije u komentorstvu za 2020/2021. godinu;
 • Međunrodnopriznatim sertifikatima poznavanja engleskog jezika i načinu polaganja jezičkih testova;
 • Studijama u Americi i međunarodnopriznatim sertifikatima za studije u Americi, kao i stipendijama za razmenu i master studije u Americi;
 • Onlajn bazama informacija o stipendijama i mogućnostima za usavršavanje;
 • Master studijama u Italiji na univerzitetima Politecnico di Milano i Ca' Foscari;
 • Internacionalnim praksama studentske organizacije AIESEC, kao i međunarodnim razmenama za studente medicine;
 • Aktuelnim Erazmus+ konkursima i uslovima prijave.

U sali Senata Univerziteta u Kragujevcu održana je prezentacija Euraxess portala, koji predstavlja najveću bazu podataka dostupnih stipendija i istraživačkih radnih mesta u Evropi. Prisutni studenti master i doktorskih studija, postdoktorandi i istraživači imali su priliku da čuju o uslugama koje mreža pruža istraživačima u razvoju njihove karijere, kao i da saznaju više o nalaženju odgovarajuće stipendije.

U okviru sajamskog dela manifestacije alumnisti Erazmus+ programa - studenti Univerziteta u Kragujevcu koji su semestar ili dva proveli na nekom od Erazmus+ partnerskih univerziteta iz inostranstva – predstavili su zainteresovanim kolegama svoja iskustva u okviru Erazmus+ programa i odgovorili na pitanja zainteresovanih u vezi sa odlaskom na razmenu.

Sajmu su prisustvovali i studenti iz inostranstva koji se tokom zimskog semestra akademske 2019/20. godine nalaze na razmeni u okviru Erazmus+ programa na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, koji su imali priliku da zainteresovanim kolegama predstave svoj univerzitet i obrazovni sistem iz kog dolaze, kao i da odgovore na pitanja koja se tiču studentskog života u svojoj zemlji.

Posećenost ovogodišnjeg Sajma i interesovanje studenata bilo je na zavidnom nivou, a Centar za razvoj karijere će se truditi da Sajam i u narednim godinama bude najpouzdaniji izvor informacija o mogućnostima za mobilnost i usavršavanje u zemlji i inostranstvu.

 

Informacije o dostupnim stipendijama i aktuelnim konkursima za studije i usavršavanje u inostranstvu možete naći na sajtu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu.


Foto galerija: