Trio Singidunum u Univerzitetskoj galeriji

Kragujevačka publika u utorak, 19. novembra 2019. godine, u 19.30 časova slušaće autentični nastup Tria Singidunum u sastavu: Stana Krstajić, flauta, Ksenija Milošević, violina i Dejan Subotić, klavir

Singidunum je jedini stalni kamerni ansambl ovog tipa u našoj sredini. Postoji deset godina i na njihovom repertoaru se nalaze raznovrsna dela, od baroknih dela do kompozicija savremenih autora.

Trio je premijerno izveo nekoliko dela sačinjenih upravo za ovaj sastav, koja su napisali Vlastimir Trajković (prvobitna postava trija), Ivana Stefanović, Dejan Despić, Ante Grgin, Ivan Brkljačić, Dragana Jovanović, Tatjana Milošević i Milana Stojadinović Milić.

Stana Krstajić je studirala flautu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Miodraga Azanjca. Bila je aktivni polaznik majstorskih kurseva Karla Zebona, Alena Mariona i Orela Nikolea i dobitnik specijalne stipendije za kurs kod Severina Gacelonija na Muzičkoj akademiji Kiđana u Sijeni. Magistrirala je 1995. godine na konzervatorijumu Rihard Štraus u Minhenu u klasi Marijane Henkel. Usavršavala se i na Akademiji u Vircburgu u klasi Konrada Hampea.

Od 1989. je stalni član, a od 1995. i solo flautistkinja Orkestra beogradske Opere i Baleta. Svirala je mnoga prva izvođenja, a više kompozitora joj je posvetilo svoja dela.

Stana Krstajić je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Od marta 2003. godine svira na flauti Pearl.

Ksenija Milošević je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mihailovića. Dobitnik je prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i prve nagrade na takmičenju Muzičke omladine „Laureati Orfeja”. Nastupala je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a i Orkestrom Vojske Jugoslavije. Bila je član kamernog orkestra „Majstori gudači”. Angažovana je kao zamenik koncertmajstora Beogradske filharmonije. Sa ansamblom „Ognjen i prijatelji” gostovala je širom Evrope i snimila tri CD-a.

Dejan Subotić je studirao klavir kod Andreje Pregera, Andreje Inhof i Nevene Popović, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nakon toga je diplomirao i magistrirao čembalo u klasi Zorice Ćetković i završio doktorske studije iz oblasti kamerne muzike.

Kao stipendista Evropske komisije, usavršavao se na Visokoj Kraljevskoj muzičkoj školi u Stokholmu (odsek za kamernu muziku u Edsbergu, profesor Mats Seterkvist). Bio je aktivan učesnik majstorskih kurseva klavira, čembala i kamerne muzike kod Petera Lenerberga, Borbole Doboži, Petera Dirksena, Konstantina Boginoa, Sijavuša Gadžijeva, Borisa Previšića.

Dobitnik je nagrada na pijanističkom takmičenju u Rimu i konkursu Kawai u Italiji.

Dejan Subotić je vanredni profesor na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu. Dobitnik je Srebrne medalje Univerziteta umetnosti 2012. godine.