Izložba akademskog slikara Milića od Mačve „Kosovo, prvi prag Srbije”

Dela iz legata akademskog slikara Milića od Mačve biće predstavljena na izložbi koja se otvara u utorak 19. novembra 2019. godine u 19 časova u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji biće izložen veliki deo vredne zaostavštine Milića od Mačve, jednog od najvećih srpskih slikara, pod nazivom „Kosovo, prvi prag Srbije”. Publika će videti odabrana dela iz legata, od kojih su većina ulja na platnu, kojima dominiraju motivi iz srpskog srednjeg veka i predanja. Umetnik  je 1999. godine zaveštao legat kao poklon-zbirku gradu Kruševcu i ona se nalazi u okviru stalne postavke u zgradi nekadašnjeg žitnog mlina, nedaleko od crkve Lazarice. Grad Kruševac je kao stari prestoni grad Srba i prestoni grad Lazarev  za umetnika imao posebnu simboliku. Milić je te duhovne vertikale i  kosovsko nasleđe oslikavao na čudesan način, zbog čega mu je patrijarh German i dodelio titulu kosovskog viteza-čuvara. Galerija je zvanično svečano otvorena za publiku 14. oktobra 2008. godine na Dan oslobođenja Kruševca i prostire se na tri nivoa ukupne površine 300 kvadrata. 

Milić od Mačve se rodio u Belotiću, u Mačvi, 1934. godine, školovao se u Šabačkoj gimnaziji, a Akademiju lepih umetnosti u Beogradu završio je 1959. godine. Živeo je u Parizu, Briselu, Pirosu i na Zlatiboru. Bio je član jednog od naših najvećih slikarskih društava – Medijale. Bavio se arhitekturom, vajarstvom i poezijom. Najveći slikarski uticaj na njega izvršila su dela Boša i Brojgela, kao i dela nadrealista.

Milić je slikar koji je u vreme kad je počinjao ozbiljnu slikarsku karijeru okrenuo glavu i pogled od Evrope ka Istoku.  Slikao je svoj zavičaj, svoje seljake, njihova verovanja, njihovu prošlost, jedan novi i čudesni etos. Milić je izgradio jednu dramatičnu, uzbudljivu umetnost, svu prožetu sudarima kontrasta tamnog i svetlog, koji je pozivao na osvešćivanje.

Koliko je umetničko delo Milića od Mačve ostavilo traga u srpskoj umetnosti i u umetnosti uopšte, svedoči i  Milovan Vitezović koji je o Miliću zapisao da je on postao i „ostao svetski slikajući odavde”.

Izložba će trajati od 19. novembra do 13. decembra  2019. godine.