Отворена изложба академског сликара Милића од Мачве у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у уторак, 19. новембра 2019. године, отворена је изложба „Косово, први праг Србије”.

На свечаном отварању изложбе „Косово, први праг Србије”, академског сликара  Милића од Мачвe, присутнима су се обратили  Весна Абадић, управник Универзитетске галерије, Марко Лукић, генерални секретар Универзитета у Крагујевцу, Небојша Лапчевић, управник Легата и Љубиша Ђидић, старатељ легата Милића од Мачве, песник и његов лични пријатељ, који је уједно и званично отворио изложбу.

Изложба „Косово, први праг Србије” сачињена je од 28 уметничких дела које је уметник  1999. године завештао као поклон-збирку граду Крушевцу и саставни је део сталне поставке Легата у згради некадашњег житног млина, недалеко од цркве Лазарице. Галерија је званично свечано отворена за публику 14. октобра 2008. године на Дан ослобођења Крушевца и простире се на три нивоа, укупне површине 300 квадрата.

Милић од Мачве се родио у Белотићу, у Мачви, 1934. године, школовао се у Шабачкој гимназији, а Академију лепих уметности у Београду завршио је 1959. године. Живео је у Паризу, Бриселу, Пиросу и на Златибору. Био је члан једног од наших највећих сликарских друштава – Медијале. Бавио се архитектуром, вајарством и поезијом. Највећи сликарски утицај на њега извршила су дела Боша и Бројгела, као и дела надреалиста.

Милић је сликар који је у време кад је почињао озбиљну сликарску каријеру окренуо главу и поглед од Европе ка Истоку. Сликао је свој завичај, своје сељаке, њихова веровања, њихову прошлост, један нови и чудесни етос. Милић је изградио једну драматичну, узбудљиву уметност, прожету сударима контраста тамног и светлог, која позива на освешћивање.

Колико је уметничко дело Милића од Мачве оставило трага у српској уметности и у уметности уопште, сведочи и Милован Витезовић који је о Милићу записао да је он постао и „остао светски сликајући одавде”.


За све заинтересоване посетиоце Универзитетске галерије, изложба ће бити отворена до 13. децембра 2019. године.


Фото галерија: