Otvorena izložba akademskog slikara Milića od Mačve u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u utorak, 19. novembra 2019. godine, otvorena je izložba „Kosovo, prvi prag Srbije”.

Na svečanom otvaranju izložbe „Kosovo, prvi prag Srbije”, akademskog slikara  Milića od Mačve, prisutnima su se obratili  Vesna Abadić, upravnik Univerzitetske galerije, Marko Lukić, generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu, Nebojša Lapčević, upravnik Legata i Ljubiša Đidić, staratelj legata Milića od Mačve, pesnik i njegov lični prijatelj, koji je ujedno i zvanično otvorio izložbu.

Izložba „Kosovo, prvi prag Srbije” sačinjena je od 28 umetničkih dela koje je umetnik  1999. godine zaveštao kao poklon-zbirku gradu Kruševcu i sastavni je deo stalne postavke Legata u zgradi nekadašnjeg žitnog mlina, nedaleko od crkve Lazarice. Galerija je zvanično svečano otvorena za publiku 14. oktobra 2008. godine na Dan oslobođenja Kruševca i prostire se na tri nivoa, ukupne površine 300 kvadrata.

Milić od Mačve se rodio u Belotiću, u Mačvi, 1934. godine, školovao se u Šabačkoj gimnaziji, a Akademiju lepih umetnosti u Beogradu završio je 1959. godine. Živeo je u Parizu, Briselu, Pirosu i na Zlatiboru. Bio je član jednog od naših najvećih slikarskih društava – Medijale. Bavio se arhitekturom, vajarstvom i poezijom. Najveći slikarski uticaj na njega izvršila su dela Boša i Brojgela, kao i dela nadrealista.

Milić je slikar koji je u vreme kad je počinjao ozbiljnu slikarsku karijeru okrenuo glavu i pogled od Evrope ka Istoku. Slikao je svoj zavičaj, svoje seljake, njihova verovanja, njihovu prošlost, jedan novi i čudesni etos. Milić je izgradio jednu dramatičnu, uzbudljivu umetnost, prožetu sudarima kontrasta tamnog i svetlog, koja poziva na osvešćivanje.

Koliko je umetničko delo Milića od Mačve ostavilo traga u srpskoj umetnosti i u umetnosti uopšte, svedoči i Milovan Vitezović koji je o Miliću zapisao da je on postao i „ostao svetski slikajući odavde”.


Za sve zainteresovane posetioce Univerzitetske galerije, izložba će biti otvorena do 13. decembra 2019. godine.


Foto galerija: