Отварање изложбе о академику Михаилу Гавриловићу (1868-1924)

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и Народни музеј Крагујевац организују изложбу АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: историчар, архивист и дипломата.

Свечано отварање изложбе АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: историчар, архивист и дипломата је у уторак, 03. децембра 2019. године, 18:00 сати у Народном музеју у Крагујевцу, Конак кнеза Михаила.

Изложбу отвара дописни члан САНУ Мира Радојевић, историчар.  Изложба траје до 27. децембра 2019. године.

Изложба је посвећена животу и раду Михаила Гавриловића (1868, Алексинац – 1924, Лондон), историчара, доктора наука са Сорбоне, првог српског архивисте, тј. првог челника новоосноване Државне архиве Србије (1900), професора Универзитета у Београду, угледног и утицајног српског (и југословенског) дипломате на Цетињу, у Ватикану и Лондону, правог члана Српске краљевске академије и председника српског Црвеног крста у Лондону.

Изложба има за циљ да осветли и најширој јавности представи частан лик и значајно дело једног изванредног и у међународним размерама веома угледног националног борца, који је, стицајем околности, данас скоро сасвим непознат нашим савременицима. Посетиоци ће бити у прилици да виде оригинална документа и фотографије из живота и рада Михаила Гавриловића, као и релевантне публикације.

 

Организатори изложбе су: Галерија науке и технике САНУ, Огранак САНУ у Нишу, Историјски архив Ниш и Народни музеј Ниш. Аутор изложбе је Миљана Ђорђевић,  Историјски архив Ниш.