Otvaranje izložbe o akademiku Mihailu Gavriloviću (1868-1924)

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Narodni muzej Kragujevac organizuju izložbu AKADEMIK MIHAILO GAVRILOVIĆ: istoričar, arhivist i diplomata.

Svečano otvaranje izložbe AKADEMIK MIHAILO GAVRILOVIĆ: istoričar, arhivist i diplomata je u utorak, 03. decembra 2019. godine, 18:00 sati u Narodnom muzeju u Kragujevcu, Konak kneza Mihaila.

Izložbu otvara dopisni član SANU Mira Radojević, istoričar.  Izložba traje do 27. decembra 2019. godine.

Izložba je posvećena životu i radu Mihaila Gavrilovića (1868, Aleksinac – 1924, London), istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste, tj. prvog čelnika novoosnovane Državne arhive Srbije (1900), profesora Univerziteta u Beogradu, uglednog i uticajnog srpskog (i jugoslovenskog) diplomate na Cetinju, u Vatikanu i Londonu, pravog člana Srpske kraljevske akademije i predsednika srpskog Crvenog krsta u Londonu.

Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi častan lik i značajno delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat našim savremenicima. Posetioci će biti u prilici da vide originalna dokumenta i fotografije iz života i rada Mihaila Gavrilovića, kao i relevantne publikacije.

 

Organizatori izložbe su: Galerija nauke i tehnike SANU, Ogranak SANU u Nišu, Istorijski arhiv Niš i Narodni muzej Niš. Autor izložbe je Miljana Đorđević,  Istorijski arhiv Niš.